,
Маніяк
Флінстоуни
Гострі козирки

Лора Дерн

Лора Дерн Лора Дерн Лора Дерн Лора Дерн Лора Дерн Лора Дерн Лора Дерн Лора Дерн Лора Дерн Лора Дерн Лора Дерн Лора Дерн Лора Дерн Лора Дерн Лора Дерн
Коротка біографія:

Рід занять: Актриса
Ім’я (лат.): Laura Dern
Зріст: 1.78 м
Дата народження: 10 лютого, 1967 | водолій
Місце народження: Лос-Анджелес, Каліфорнія, США
Жанри: Драма, комедія, трилер
Чоловік: Бен Гарпер (розлучення) ... двоє дітей

Біографія:

Лора Дерн (Laura Elizabeth Dern) народилася 10 лютого 1967 року в Лос-Анджелесі в сім'ї відомих акторів Брюса Дерна і Дайан Ледд. Батьки Лори розійшлися, коли їй виповнилося два роки, і вона виховувалася мамою і бабусею в римо-католицьких традиціях. Дід Лори по батьківській лінії, Джордж Дерн, у 1933-1936 роках був міністром оборони США, а перед цим вісім років займав пост губернатора штату Юта. Родичами по материнській лінії були відомий драматург Теннессі Вільямс та поети Сідней Ланьє і Арчибальд Макліш. Про своє бажання стати актрисою Лора розповіла матері в дев'ятирічному віці. «Я сказала, що хочу стати актрисою, на що почула: «у такому випадку тобі доведеться відмовитися від усіх інших захоплень». Під цим мама мала на увазі верхову їзду і танці. Я займалася балетом з п'яти років. Що ж, довелося все кинути, щоб ходити на прослуховування і акторські курси. Втім, про це я ніколи не шкодувала», - згадує Лора.

На початку 1980-х років Лора вивчала систему Станіславського в престижній кінематографічній школі Лі Страсберга.

Зніматися в кіно Дерн почала з шестирічного віку, вперше «засвітившись на екрані» в 1973 році — в епізоді кримінальної драми з Бертом Рейнолдсом «Біла блискавка». Наступного року вона провела все літо на двох знімальних майданчиках: їздила то до батька, який працював тоді в стрічці Альфреда Гічкока «Сімейна змова», то до матері — Дайан Ледд працювала в той час над роллю в картині Мартіна Скорсезе «Аліса тут більше не живе». У цій стрічці юна Дерн з'явилася в крихітному епізоді: у сцені, де Еллен Берстін і Кріс Крістофферсон цілувалися, вона їла морозиво у вафельному стаканчику.«Це було не складно, тим більше, що мені подобалося, і морозиво, і Кріс. Я його взагалі вважаю своєю першою любов'ю. Я сиділа на майданчику з морозивом і думала лише про одне: «О, Боже! Який же він приголомшливий». До речі, сцену зняли приблизно з двадцятого разу, а я все їла і їла. Вже потім почула, як Мартін сказав моїй мамі: «Ваша донька з'їла дев'ятнадцять ріжків з морозивом і її не знудило? Їй безперечно слід подумати про акторську кар'єру!».

Своєю повноцінною дебютною роботою в кіноматографі актриса вважає участь у драмі 1980 року британця Едріана Лайна з Джоді Фостер і Скоттом Байо «Лиси», куди вона пробувалася на одну з провідних ролей і навіть збрехала режисерові, що їй сімнадцять років, хоча в реальності Дерн було 11, щоправда, «дівчинка» мала зріст - 175 см. Все ж Лайн, якому сподобалася гра Лори, дав юній особі роль, але менш дорослу і значущу. У 16 років Дерн запросили в одну з голлівудських мелодрам, але від цієї пропозиції вона відмовилася заради невеликої ролі сліпої дівчинки в біографічній драмі Пітера Богдановича «Маска», оскільки мріяла зіграти у фільмі цього режисера. Картина в результаті отримала «Оскар», а Лора удостоїлася премії Асоціації кінокритиків. Тоді ж актриса з'явилася в дуеті з Трітом Вільямсом у драмі «Приємна розмова», яка завоювала Гран-прі фестивалю «Санденс».

Популярність Дерн почала набирати оберти в середині 80-х років XX-го століття — після виходу трилера «Синій оксамит», яку кінопресса назвала одним з найкращих фільмів культового режисера Девіда Лінча. Цю стрічку, де Лора зіграла роль дочки детектива Сенді Вільямс, Американський інститут кіномистецтва визнав однією з найкращих трилерів і детективів в історії кінематографа. Саме з «Синього оксамиту» і почалася співпраця Лінча з Лорою Дерн, що стала музою режисера. У 1990 він запросив її в драму «Дикі серцем», яка принесла йому «Золоту пальмову гілку» Каннського фестивалю. Тут Лора знімалася разом зі своєю матір'ю Дайан Ледд, яка отримала за свою гру в картині Лінча номінації на «Оскар» і «Золотий глобус».

У 1991 році Лора з'явилася в картині Марти Кулідж «Слабка Роза». Зігравши роль молодої німфоманки, що зводить з розуму чоловіків, Дерн була номінована на «Оскар», як і її мати. Це був перший випадок, коли мати і дочка висувалися на премію за гру в одному фільмі.

Яскравими в кар'єрі Лори Дерн в 90-і роки стали ролі у військовій драмі Роберта Марковіца «Форсаж», що принесла актрисі премію «Золотий глобус», кримінальній стрічці Клінта Іствуда «Ідеальний світ», науково-фантастичному блокбастері Стівена Спілберга «Парк Юрського періоду», а також фільмах «Громадянка Рут» Олександра Пейна і «Жовтневе небо», де актриса з'явилася з Джейком Джилленголом.

У 2000-і Дерн увійшла з фільмом «Доктор Т і його жінки» з Річардом Гіром, Хелен Хант, Тарою Рід, Кейт Хадсон та Лів Тайлер. Потім були зйомки в картинах «Парк Юрського періоду 3», «Я - Сем», «Ми тут більше не живемо», «Самотні серця» та інші. У 2006 році вона знову зіграла у фільмі Девіда Лінча «Внутрішня імперія», де зуміла втілити відразу кілька образів — актриси, повії, домогосподарки. Пізніше сам режисер зізнався, що без Лори не було б цієї картини: «Думаю, багато хто погодиться, що Лора робить те, чого, як мені здається, ніхто ніколи раніше не бачив, щоб одна актриса переживала в одному фільмі так багато прекрасних змін і екстраординарних моментів. Вона дивовижна. Дуже люблю з нею працювати!»

Далі фільмографія актриси продовжує поповнюватися яскравими і різножанровими картинами: «Ніжність», «Усе чудово», «Знайомство з Факерами 2», «Майстер», а за участь у телесеріалах «Просвітлена» і «Освічений» актриса отримує ще два «Золотих глобуса». У 2014 році Дерн грає ролі матерів зі складним і глибоким характером в картинах «Винні зірки» і «Дика» (номінація на «Оскар»).

У 2017 році актриса знялася в продовженні культової саги Райана Джонсона «Зоряні Війни: Останні джедаї», комедіях «Вілсон» з Вуді Гаррельсон і «Зменшення» з Меттом Деймоном, а також приєдналася до акторського складу телесеріалів «Велика маленька брехня» і «Твін Пікс».

Лора Дерн зустрічалась з Ніколасом Кейджем, з Біллі Бобом Торнтоном була заручена, поки він не пішов до Анджеліни Джолі. Акторка була одружена з музикантом Беном Гарпером. Вони розсталися у 2010, а потім знову зійшлися. Остаточно пара розлучилася у вересні 2013. У шлюбі з ним вона народила сина Еллері та доньку Джаю.

Фільмографія:

Breaking News In Yuba County
2019 Untitled Noah Baumbach Project ... Nora Fanshaw
2019 Маленькі жінки / Little Women ... Marmee March
2019 Холодна помста / Cold Pursuit ... Grace Coxman
2018 Джеремай Термінатор ЛеРой / Jeremiah Terminator LeRoy ... Laura Albert
2018 Trial by Fire ... Elizabeth Gilbert
2018 Розповідь / The Tale ... Jennifer
2017 Зоряні Війни: Останні джедаї / Star Wars: The Last Jedi ... Vice Admiral Holdo
2017 Зменшення / Downsizing ... Laura Lonowski
2017 The Good Time Girls ... Clementine; короткометражка
2017 Твін Пікс / Twin Peaks (серіал) ... Diane Evans
2017 Чорна заліза / The Black Ghiandola ... Doctor; короткометражка
2017 Велика маленька брехня / Big Little Lies (міні-серіал) ... Renata Klein
2017 Вілсон / Wilson ... Pippi
2016 Засновник / The Founder ... Ethel Kroc
2016 Декілька жінок / Certain Women ... Laura
2015 - ... С значить Сім'я / F is for Family (серіал) ... Sue Murphy
2015 - ... Остання людина на Землі / The Last Man on Earth (серіал) ... Catherine
2014 Нитки / Strings ... Annie
2014 99 будинків / 99 Homes ... Lynn Nash
2014 Дика / Wild ... Bobbi
2014 Гра на висоті / When the Game Stands Tall ... Bev Ladouceur
2014 Винні зірки / The Fault in Our Stars ... Frannie
2013 - ... П'яна історія / Drunk History (серіал) ... Nellie Bly
2013 Back Beyond (відео, короткометражний) ... Helen Sullivan
2013 - ... Шоу Кролла / Kroll Show (серіал) ... Cleo
2012 - ... Проект Мінді / The Mindy Project (серіал) ... Dr. Ludmilla Trapezikov
2012 Майстер / The Master ... Helen Sullivan
2011 - 2013 Просвітлена / Enlightened (серіал) ... Amy Jellicoe
2011 Боротьба за ваше право / Fight for Your Right Revisited (короткометражний) ... Café Patron
2010 Знайомство з Факерами 2 / Little Fockers ... Prudence
2010 Все гаразд! / Everything Must Go ... Delilah
2008 Понеділок перед Днем подяки / The Monday Before Thanksgiving (короткометражний) ... Theresa
2008 Перерахунок / Recount (ТБ) ... Katherine Harris
2007 Ніжність / Tenderness ... Aunt Teresa
2007 Рік собаки / Year of the Dog ... Bret
2006 Внутрішня імперія / Inland Empire ... Nikki Grace, Susan Blue
2005 Самотні серця / Lonely Hearts ... Rene Fodie
2005 Переможниця / The Prize Winner of Defiance, Ohio ... Dortha Schaefer
2004 Правила сексу 2: Хеппіенд / Happy Endings ... Pam
2004 Ми тут більше не живемо / We Do not Live Here Anymore ... Terry Linden
2002 Дивна турбота / Damaged Care (ТБ) ... Linda Peeno
2001 Я - Сем / I Am Sam ... Randy Carpenter
2001 Фокус / Focus ... Gertrude 'Gert' Hart
2001 Новокаїн / Novocaine ... Jean Noble
2001 За високими стінами / Within These Walls (ТБ) ... Sister Pauline Quinn
2001 Парк Юрського періоду 3 / Jurassic Park III ... Dr. Ellie Sattler
2001 Татусь та інші / Daddy and Them ... Ruby Montgomery
2000 Доктор «Т» і його жінки / Dr. T and the Women ... Peggy
1999 Сезон чудес / A Season for Miracles (ТБ) ... Berry Thompson
1999 - 2006 Західне крило / The West Wing (серіал) ... U.S. Poet Laureate Tabatha Fortis
1999 Жовтневе небо / October Sky ... Miss Riley
1998 Дитячий танець / The Baby Dance (ТБ) ... Wanda LeFauve
1997 - 2010 Цар гори / King of the Hill (серіал) ... Katherine
1996 Громадянка Рут / Citizen Ruth ... Ruth Stoops
1996 Рубі Рідж: Американська трагедія / The Siege at Ruby Ridge (ТБ) ... Vicki Weaver
1995 І спустився ворон / Down Came a Blackbird (ТБ) ... Helen McNulty
1994 - 1998 Еллен / Ellen (серіал) ... Susan
1993 Ідеальний світ / A Perfect World ... Sally Gerber
1993 - 2004 Фрейзер / Frasier (серіал) ... June
1993 - 1995 Ідеальні злочини / Fallen Angels (серіал) ... Annie Ainsley
1993 Парк Юрського періоду / Jurassic Park ... Dr. Ellie Sattler
1992 Форсаж / Afterburn (ТБ) ... Janet Harduvel
1991 Слабка Роза / Rambling Rose ... Rose
1990 Індустріальна симфонія №1: Сон дівчини з розбитим серцем / Industrial Symphony No. 1: The Dream of the Broken Hearted (ТБ) ... Heartbroken Woman
1990 - 1995 Слово / The Word (серіал)
1990 Дикий серцем / Wild at Heart ... Lula Fortune
1989 Класика нічних кошмарів / Nightmare Classics (міні-серіал) ... Rebecca
1989 Творці тіні / Fat Man and Little Boy ... Kathleen Robinson
1988 Літо привидів / Haunted Summer ... Claire Clairmont
1987 Грізлі 2: Хижак / Grizzly II: The Concert ... Tina
1986 Синій оксамит / Blue Velvet ... Sandy Williams
1985 Приємна розмова / Smooth Talk ... Connie
1985 Маска / Mask ... Diana Adams
1984 The Three Wishes of Billy Grier (ТБ) ... Crissy
1984 Вчителі / Teachers ... Diane
1983 Happy Endings (ТБ) ... Audrey Constantine
1982 Начисто / Ladies and Gentlemen, the Fabulous Stains ... Jessica McNeil
1980 Лиси / Foxes ... Debbie

Нагороди та премії:

Золотий глобус, 2019 рік
Номінації: Краща актриса міні-серіалу або фільму на ТБ («Розповідь»)

Золотий глобус, 2018 рік
Переможець: Краща актриса другого плану міні-серіалу або фільму на ТБ («Велика маленька брехня»)

Еммі, 2018 рік
Номінації: Краща жіноча роль в міні-серіалі або телефільмі («Розповідь»)

Премія Гільдії акторів, 2018 рік
Номінації: Краща жіноча роль у телефільмі або міні-серіалі («Велика маленька брехня»)

Еммі, 2017 рік
Переможець: Краща жіноча роль другого плану в міні-серіалі або телефільмі («Велика маленька брехня»)

Оскар, 2015 рік
Номінації: Краща жіноча роль другого плану («Дика»)

Еммі, 2013 рік
Номінації: Краща жіноча роль у комедійному серіалі («Просвітлена»)

Золотий глобус, 2012 рік
Переможець: Краща жіноча роль на ТБ (комедія або мюзикл) («Просвітлена»)

Золотий глобус, 2009 рік
Переможець: Краща актриса другого плану міні-серіалу або фільму на ТБ («Перерахунок»)

Премія Гільдії акторів, 2009 рік
Номінації: Краща жіноча роль у телефільмі або міні-серіалі («Перерахунок»)

Еммі, 2008 рік
Номінації: Краща жіноча роль другого плану в міні-серіалі або телефільмі («Перерахунок»)

Золотий глобус, 1999 рік
Номінації: Краща актриса міні-серіалу або фільму на ТБ («Дитячий танець»)

Санденс, 1999 рік
Переможець: Премія за незалежний погляд

Еммі, 1997 рік
Номінації: Краща запрошена актриса в комедійному серіалі («Еллен»)

Сатурн, 1994 рік
Номінації: Краща актриса («Парк Юрського періоду»)

Еммі, 1994 рік
Номінації: Краща запрошена актриса в драматичному серіалі («Ідеальні злочини»)

Золотий глобус, 1993 рік
Переможець: Краща актриса міні-серіалу або фільму на ТБ («Форсаж»)

Оскар, 1992 рік
Номінації: Краща жіноча роль («Слабка Троянда»)

Золотий глобус, 1992 рік
Номінації: Краща жіноча роль (драма) («Слабка Троянда»)

Еммі, 1992 рік
Номінації: Краща жіноча роль в міні-серіалі або телефільмі («Форсаж»)
4973
А ці обличчя Вам знайомі?:
Прохання, залишаючи коментарі - дотримуйтеся елементарних норм пристойності! Будь-які погрози та образи відвідувачів сайту, нецензурна лайка - видаляються без попередження!
Ми - такі
Пуститися берега
Cпільнота
  • Facebook
  • Moviestape у Facebook
  • Moviestape у Twitter
  • RSS стрічка
.
Онлайн кінопортал Moviestape
Зірки кіно - це категорія сайту в якій Ви можете переглянути біографії відомих акторів та режисерів світового кінематографу. Розділ містить в собі багату колекцію фото акторів, фільмографії голівудських зірок з посиланнями на картини в яких вони задіяні для подальшого перегляду онлайн. Надалі планується збирати біографії не тільки акторів, які завоювали величезну кількість глядацьких симпатій, а й тих, хто тільки починає свій шлях у світі кіно.