,
Гра престолів
Якось у казці
Гріфіни

Роберт Земекіс

Роберт Земекіс Роберт Земекіс Роберт Земекіс Роберт Земекіс Роберт Земекіс Роберт Земекіс Роберт Земекіс Роберт Земекіс Роберт Земекіс Роберт Земекіс Роберт Земекіс Роберт Земекіс Роберт Земекіс Роберт Земекіс
Коротка біографія:

Рід занять: Продюсер, режисер, сценарист
Ім’я (лат.): Robert Zemeckis
Зріст: 1.83 м
Дата народження: 14 травня 1951 | телець
Місце народження: Чикаго, Іллінойс, США
Жанри: Комедія, трилер, жахи
Дружина: Мері Еллен Трейнор (розлучення) ... одна дитина; Леслі Хартер Земекіс ... двоє дітей

Біографія:

Роберт Земекіс (Robert Lee Zemeckis) народився 14 травня 1951 року у родині з литовським та італійським корінням, що осіла в Чикаго. Сім'я жила небагато, до мистецтва відношення не мала, і головною культурною розвагою вважався перегляд телевізора. «Фактично в моїй родині не приділяли уваги мистецтву. Я маю на увазі: не було музики, книг, театру. Єдиною річчю, яка могла б надихнути, було телебачення - і воно насправді надихнуло мене». Одного разу Роберт знайшов удома занедбану восьми-міліметрову камеру свого батька і почав знімати. Спочатку Роберт знімав сімейні свята, трохи пізніше почав знімав однокласників, деякі з них стали його постійними партнерами по знімальному майданчику. Хлопці використовували нехитрі спецефекти, щоб оживити картинку, придумували сюжети. Потім на юного Робера незабутнє враження справив фільм, який пізніше став класикою, «Бонні і Клайд». І майбутнє юного Земекіса було визначено.

Дізнавшись з телевізійної програми про існування шкіл кінематографії, Роберт подав документи в Університет Північного Іллінойсу, пізніше він переводиться в Університет Південної Каліфорнії. В процесі навчання Земекіс підробляє, монтуючи рекламні ролики. Саме в Університеті Земекіс знайомиться Бобом Гейлом, який стане його постійним творчим і діловим партнером. Обидва були прихильниками традицій американського кіно, яких і планували дотримуватися. У 1973 році за свою короткометражну стрічку «Поле Честі», де Земекіс виступив і в якості сценариста і режисера, він отримав першу нагороду - «Студентську Академічну Премію». Картина привернула увагу тоді ще початківця-режисера Стівена Спілберга, який запропонував Земекісу і Гейлу, попрацювати разом над картиною «Я хочу тримати тебе за руку» - музичну комедію про трьох бітломанів (фільм називається за однією з пісень The Beatles). Цікаво, що Спілберг старший за Земекіса всього на 4 роки, і практично їх кар'єри розвивалися паралельно, але, за словами Роберта, саме Стівен чинив на нього той вплив, які дозволяв йому працювати в правильному напрямку.

Ранній успіх не привів Земекіса до власних серйозним зйомок. Він разом з Гейлом писав сценарії для інших режисерів, і для Спілберга в тому числі. Але терпіння і праця привели до того, що Майкл Дуглас, актор і продюсер, запросив Земекіса стати режисером фільму «Роман з каменем». Це пригодницьке кіно зібрало в кінопрокаті непогану суму - 86 мільйонів доларів. Крім того, в ході роботи над цим фільмом Земекіс познайомився з композитором Аланом Сільвестрі, з яким надалі постійно співпрацював.

Але дійсно знаменитим режисер Роберт Земекіс прокинувся після виходу на екран картини «Назад в майбутнє» з Майклом Дж. Фоксом і Крістофером Ллойдом у головних ролях, працювати над якою вони з Бобом Гейлом почали ще у 1980 році. За кращий монтаж звукових ефектів картина отримала «Оскар». Фільм став трилогією - у 1989 і 1990 глядачі побачили другу і третю частини цієї чудової картини.

Земекіс - один з перших режисерів, що зважилися з'єднати анімацію і реальне кіно. В результаті, на світ з'явився фільм «Хто підставив кролика Роджера», що завоював чотири премії «Оскар». Але, мабуть, картиною, після якої Роберта Земекіса можна назвати блискучим режисером стала драма «Форрест Гамп». У фільмі Земекіс використовує свій улюблений прийом - включає в дію історичні та публічні особи. Ця культова стрічка стала лауреатом безлічі нагород, у тому числі отримала шість «Оскарів».

У 1996 році він почав знімати картину «Вигнанець». За сюжетом службовець компанії «FedEx» (яка внесла значний внесок у створення фільму, натомість отримавши рекламне розміщення своєї продукції) в результаті авіакатастрофи опиняється сам на безлюдному острові. Головну роль грав Том Генкс, який часто знімався у фільмах Земекіса. Генкс повинен був сильно змінитися зовні, тому в зйомках вирішено було зробити перерву на рік, і за цей рік Земекіс встиг зняти фільм «Що приховує брехня». Згодом він сказав, що «нікому б не порекомендував знімати два фільми одночасно».

У 1997 році відбулася прем'єра успішної фантастичної драми «Контакт» з Джоді Фостер. Роберт Земекіс зняв історію про радіоастронома, яка отримала зашифроване послання з космосу. За великим рахунком це кіно не стільки про інопланетян, скільки про віру людей у щось високе і невідоме.

У 2001 році відкрився центр цифрового мистецтва Земекіса. Режисер вважав, що майбутнє за цифровим кіно. У 2004 році він зняв за допомогою комп'ютера анімаційний фільм «Полярний експрес», використовуючи технологію захвату акторської гри, а у 2007 році фільм «Беовульф» із застосуванням тієї ж технології.

Земекіса часто критикували за те, що він ганяється за спецефектами, проте багато критиків вважало, що використання ним спецефектів цілком обгрунтовано. Девід Томсон: «Жоден сучасний режисер не використав спецефекти настільки ефективно для промальовування сюжетної лінії і створення драматичних ситуацій як Роберт Земекіс».

Режисер продовжив роботу над анімаційними фільмами із захватом руху - у 2009 року вийшов мультфільм «Різдвяна історія», екранізація класичного сюжету Чарльза Діккенса про привидів Різдва. Головну роль виконав Джим Керрі. Щоправда, картина виступила не надто вдало в прокаті - при витрачених 200 мільйонах доларів касові збори склали лише 300.

Пізніше режисер повернувся до традиційного ігрового кіно і поставив драматичний трилер «Рейс» з Дензелом Вашингтоном, про пілота-героя, який страждає на алкоголізм. Прем'єра фільму відбулася у 2012 році.

Наступною роботою Земікіса став мультфільм-мюзикл «Жовтий підводний човен». Крім того, Роберт Земекіс у вільний від режисури час продюсував ряд інших проектів: фільми «Реальна сталь», «Жнива», «Будинок воскових фігур», а також мультфільми «Мами застрягли на Марсі» і «Будинок-монстр».

Останнім фільмом, на цей момент, знятим режисером Робертом Земекісом, стала біографічна стрічка «Прогулянка висотою» про французького канатохідця Філіппа Петі. В український широкий прокат фільм вийшов 15 жовтня 2015 року.

Земекіс одружився в перший раз у 1980 році на актрисі Мері Еллен Трейнор, від цього шлюбу народився син Олександр. Йому було важко поєднувати ці відносини з роботою, і сім'я розпалася. У 2001 році він одружився на Леслі Хартер, яка, як і попередня його дружина, є акторкою.

Продюсер:

2017 Безіменний романтичний трилер про Другу світову війну / Untitled WWII Romantic Thriller
2015 Прогулянка висотою / The Walk
2012 Сіамські близнюки / Bound by Flesh
2012 Рейс / Flight
2011 Назад у майбутнє / Back for the Future ... виконавчий продюсер; короткометражка
2011 Реальна сталь / Real Steel
2011 Мами застрягли на Марсі / Mars Needs Moms
2010 Behind the Burly Q
2009 Різдвяна історія / A Christmas Carol
2007 Беовульф / Beowulf
2007 Жнива / The Reaping
2006 Будинок-монстр / Monster House
2006 Остання відпустка / Last Holiday
2005 Переможниця / The Prize Winner of Defiance, Ohio
2005 Будинок воскових фігур / House of Wax
2004 Полярний експрес / The Polar Express
2003 Готика / Gothika
2003 Чудова афера / Matchstick Men
2002 Корабель-привид / Ghost Ship
2001 Ритуал / Ritual
2001 Тринадцять привидів / Thir13en Ghosts
2000 Вигнанець / Cast Away
2000 Що приховує брехня / What Lies Beneath
1999 Будинок нічних примар / House on Haunted Hill
1997 Контакт / Contact
1997 Примхи науки / Perversions of Science (серіал)
1996 Байки зі склепу: Кривавий бордель / Bordello of Blood
1996 Страшили / The Frighteners
1995 Дивний світ / W.E.I.R.D. World (ТБ)
1995 Байки зі склепу: Демон ночі / Tales from the Crypt: Demon Knight
1993 - 1999 Байки хранителя склепу / Tales from the Cryptkeeper (серіал)
1993 Джонні Бего / Johnny Bago (серіал)
1992 Порушення території / Trespass
1992 Фотограф / The Public Eye
1992 Смерть їй личить / Death Becomes Her
1992 Історії про сильних людей / Two-Fisted Tales (ТБ)
1989 - 1996 Байки зі склепу / Tales from the Crypt (серіал)

Режисер:

2017 Безіменний романтичний трилер про Другу світову війну / Untitled WWII Romantic Thriller
2015 Прогулянка висотою / The Walk
2012 Рейс / Flight
2009 Різдвяна історія / A Christmas Carol
2007 Беовульф / Beowulf
2004 Полярний експрес / The Polar Express
2000 Вигнанець / Cast Away
2000 Що приховує брехня / What Lies Beneath
1999 Двадцятого століття: У пошуках щастя / The 20th Century: The Pursuit of Happiness (ТБ)
1999 Robert Zemeckis on Smoking, Drinking and Drugging in the 20th Century
1997 Контакт / Contact
1994 Форрест Гамп / Forrest Gump
1993 Джонні Бего / Johnny Bago (серіал)
1992 Смерть їй личить / Death Becomes Her
1992 Історії про сильних людей / Two-Fisted Tales (ТБ)
1990 Назад у майбутнє 3 / Back to the Future Part III
1989 Назад у майбутнє 2 / Back to the Future Part II
1989 - 1996 Байки зі склепу / Tales from the Crypt (серіал)
1988 Хто підставив кролика Роджера / Who Framed Roger Rabbit
1985 - 1987 Дивовижні історії / Amazing Stories (серіал)
1985 Назад у майбутнє / Back to the Future
1984 Роман з каменем / Romancing the Stone
1980 Старі машини / Used Cars
1978 Я хочу тримати тебе за руку / I Wanna Hold Your Hand
1973 Поле честі / A Field of Honor (короткометражний)
1972 Ліфт / The Lift (короткометражний)

Сценарист:

2015 Прогулянка висотою / The Walk
2009 Різдвяна історія / A Christmas Carol
2004 Полярний експрес / The Polar Express
1996 Байки зі склепу: Кривавий бордель / Bordello of Blood ... розповідь
1992 Порушення території / Trespass
1991 - 1993 Назад у майбутнє / Back to the Future (серіал)
1990 Назад у майбутнє 3 / Back to the Future Part III
1989 Назад у майбутнє 2 / Back to the Future Part II
1985 Назад у майбутнє / Back to the Future
1980 Старі машини / Used Cars
1979 1941
1978 Я хочу тримати тебе за руку / I Wanna Hold Your Hand
1974 - 1975 Колчак: Нічний мисливець / Kolchak: The Night Stalker (серіал)
1973 Поле честі / A Field of Honor (короткометражний)
1972 Ліфт / The Lift (короткометражний)

Нагороди та премії:

Сатурн, 2001 рік
Номінації: Кращий режисер («Що приховує брехня»)

Сатурн, 1998 рік
Номінації: Кращий режисер («Контакт»)

Оскар, 1995 рік
Переможець: Кращий режисер («Форрест Гамп»)

Золотий глобус, 1995 рік
Переможець: Кращий режисер («Форрест Гамп»)

Британська академія, 1995 рік
Номінації: Кращий фільм («Форрест Гамп»); Премія імені Девіда Ліна за досягнення в режисурі («Форрест Гамп»)

Сатурн, 1995 рік
Переможець: Нагорода імені Джорджа Пела
Номінації: Кращий режисер («Форрест Гамп»)

Сатурн, 1993 год
Номінації: Кращий режисер («Смерть їй личить»)

Сатурн, 1991 рік
Номінації: Кращий режисер («Назад в майбутнє 3»)

Сатурн, 1990 год
Переможець: Кращий режисер («Хто підставив кролика Роджера»)

Сезар, 1989 рік
Номінації: Кращий фільм іноземною мовою («Хто підставив кролика Роджера»)

Оскар, 1986 рік
Номінації: Кращий сценарій («Назад в майбутнє»)

Золотий глобус, 1986 рік
Номінації: Кращий сценарій («Назад в майбутнє»)

Британська академія, 1986 рік
Номінації: Кращий фільм («Назад в майбутнє»); Кращий оригінальний сценарій («Назад в майбутнє»)

Сатурн, 1986 рік
Номінації: Кращий режисер («Назад в майбутнє»)
12205
А ці обличчя Вам знайомі?:
Прохання, залишаючи коментарі - дотримуйтеся елементарних норм пристойності! Будь-які погрози та образи відвідувачів сайту, нецензурна лайка - видаляються без попередження!
Таємниці Ґравіті Фолз
Нарко
Cпільнота
  • Facebook
  • Moviestape у Facebook
  • Moviestape у Twitter
  • RSS стрічка
.
Онлайн кінопортал Moviestape
Зірки кіно - це категорія сайту в якій Ви можете переглянути біографії відомих акторів та режисерів світового кінематографу. Розділ містить в собі багату колекцію фото акторів, фільмографії голівудських зірок з посиланнями на картини в яких вони задіяні для подальшого перегляду онлайн. Надалі планується збирати біографії не тільки акторів, які завоювали величезну кількість глядацьких симпатій, а й тих, хто тільки починає свій шлях у світі кіно.