,
Пані Фазілет і її доньки
Табу
Таємниці Ґравіті Фолз

Майкл Дж. Фокс

Майкл Дж. Фокс Майкл Дж. Фокс Майкл Дж. Фокс Майкл Дж. Фокс Майкл Дж. Фокс Майкл Дж. Фокс Майкл Дж. Фокс Майкл Дж. Фокс Майкл Дж. Фокс Майкл Дж. Фокс Майкл Дж. Фокс Майкл Дж. Фокс Майкл Дж. Фокс Майкл Дж. Фокс Майкл Дж. Фокс
Коротка біографія:

Рід занять: Актор, продюсер, сценарист
Ім'я (лат.): Michael J. Fox
Зріст: 1.64 м
Дата народження: 9 червня 1961 | близнята
Місце народження: Едмонтон, Канада
Жанри: Комедія, драма, документальний
Дружина Трейсі Поллан ... четверо дітей

Біографія:

Майкл Ендрю Фокс народився 9 червня 1961 року в місті Едмонтон, Канада в сім'ї Філліс і Вільяма Фокс. У сім'ї Фокс було п'ятеро дітей, батько Майкла, Вільям служив у канадської поліції, а його мати Філліс деякий час працювала актрисою, а потім влаштувалася на державну службу. Через роботу батька, сім'я Майкла змушена була постійно переїжджати з міста в місто, по всій Канаді. У 1971 році, коли Вільям Фокс пішов у відставку, вони влаштувалися в передмісті Ванкувера, Барнебі. У цьому містечку Майкл закінчив середню школу. Сьогодні там знаходиться театр, названий його ім'ям.

У юнацтві Майкл, як і всі канадці, був схиблений на хокеї і мріяв стати видатним спортсменом, але з-за маленького росту (149 см) кар'єра в хокеї у нього не склалася і йому довелося залишити спорт.

Серед інших захоплень Майкла Фокса були театр і малювання. У школі він відвідував заняття акторської майстерності, його викладач був дуже задоволений Майклом і вважав його шалено талановитим. З 1973 року Майкл Фокс почав грати на канадському телебаченні, його дебютом стала маленька роль в одному з епізодів телешоу «Бічкомберс», а до 1981 року він встиг знятися в 10 серіалах, серед яких були популярні в Канаді шоу «Лео і я» і «Листи від Френка». Коли Майкл підріс йому легко вдавалися ролі невдах школярів і галасливих підлітків, у двадцять років він виглядав набагато молодше більшості однолітків.

У титрах серіалу «Листи від Френка» вперше було зазначено тільки Майкл Фокс, без його другого імені Ендрю, акторові таке рішення сподобалося і далі він продовжив представлятися саме як Майкл Фокс. Але коли його зараховували до Гільдії акторів, з'ясувалося, що під ім'ям Майкл Фокс зареєстрований американський актор, який знявся в декількох телесеріалах, і тоді, щоб імена не збігалися, Майклу довелося терміново вигадати псевдонім. Як пізніше він пояснив у своїй автобіографії, імена Ендрю і Енді йому не подобалися з самого початку, а варіант з буквою «J» (Джей) був дуже доречним. У багатьох інтерв'ю вже Майкл Джей Фокс (Michael J. Fox) жартував, що J це скорочення від слова Junior, натякаючи на свій хлоп'ячий зовнішній вигляд.

У 1982 році Фокс виконує невелику роль Артура в підлітковому трилері «Клас 1984», а потім остаточно перебирається до Голлівуду.

Справжній успіх прийшов до Майкла Фоксу з початком роботи на американському каналі NBC. Саме там проходили зйомки комедійного серіалу «Сімейні узи», де Фоксу вдалося отримати одну з головних ролей Алекса Кітона. Серіал користувався величезною популярністю і тривав з 1982 по 1989 роки. За весь цей час Майкл Джей Фокс зіграв у 176 епізодах серіалу і був номінований на п'ять премій Еммі, правда, отримав нагороду лише три рази в 1986, 1987, 1988 роках. Цікаво, що роль віддали Фоксу не відразу, спочатку продюсери планували на це місце актора Метью Бродеріка, але той відмовився, і тільки тоді на студії вирішили дати шанс молодому канадцеві. У 1985 році на зйомках цього серіалу Фокс познайомився з актрисою Трейсі Поллан, що грала по сюжету Еллен, подружку його героя Алекса. 18 липня 1988 Майкл Джей Фокс і Трейсі Поллан одружилися.

Паралельно з роботою в шоу «Сімейні узи», у вільний час Фокс знімається і в інших серіалах NBC, таких як «Нічний суд» і «Отруйний плющ».

На початку 1980-х років молодий режисер Роберт Земекіс і сценарист Боб Гейл намагалися всюди прилаштувати нікому невідомий і як багатьом тоді здавалося, невдалий сценарій фільму «Назад в майбутнє» про пригоди підлітка Марті Макфлая і навіженого вченого Еммета Брауна. Пізніше Боб Гейл розповів, що отримав близько 40 листів від різних продюсерів з відмовою, поки ідеєю «Назад в майбутнє» не зацікавився Стівен Спілберг. Молодий і вже досить популярний Майкл Джей Фокс став першим і головним кандидатом на головну роль Марті Макфлая, його кандидатура влаштовувала буквально всіх. Боб Гейл відправив лист Гаррі Голдберг, виконавчому продюсеру «Сімейних уз» з проханням відпустити актора на зйомки нового фільму. Але Голдберг відповів, що актор зв'язаний контрактом зі студією NBC і природно відпускати свою головну зірку, і припиняти зйомки вдалого шоу ніхто не збирається, він також попросив навіть не показувати Фоксу сценарій, щоб зайвий раз його не дражнити. Пізніше з'ясувалося, що в той момент, інша зірка серіалу актриса Мередіт Бакстер була в декретній відпустці, а Майкл Джей Фокс віддувався за все шоу.

Роль Марті пішла акторові Еріку Штольцу, проте на четвертому тижні зйомок Роберт Земекіс зрозумів, що актор не справляється з роллю і в жаху показав відзнятий матеріал Спілбергу, який погодився, що Штольца доведеться замінити. Земекіс і Гейл вирішили ще раз спробувати запросити Фокса, вони вирушили до Голдберг, який цього разу погодився відпустити актора, з умовою, що потреби шоу «Сімейні узи» для Фокса залишаться на першому місці. Сам актор був у захваті від сценарію і відразу погодився зніматися. Пізніше Майкл зізнавався, що ті три місяці, які тривали зйомки, були пекельно важкими, адже вдень йому доводилося репетирувати нові епізоди «Сімейних уз», а під ніч відправлятися на знімальний майданчик фільму «Назад в майбутнє».

Прем'єра відбулася 3 липня 1985 року, коли «Назад в майбутнє» вийшов одночасно в 1200 кінотеатрах. У перший тиждень глядачі не так активно поспішали на фантастичну комедію, але ті, кому вдалося її побачити були в повному захваті і вже на другому тижні фільм Земекіса зайняв перше місце в прокаті і протримався там 11 тижнів. «Назад в майбутнє» став одним з кращих фільмів року, отримавши 12 нагород і більше 20 номінацій різних кінофестивалів. У 1986 році фільм був номінований на чотири премії Оскар, а Майкл Джей Фокс в той рік отримав відразу дві номінації на премію Золотий Глобус, як кращий актор за роль Марті Макфлая і як кращий актор телесеріалу за роль у «Сімейних узах».

Після цього успіху, Майкл продовжує активно зніматися на телебаченні і в кіно. У 1985 році виходить комедійний фільм «Вовченя», де Фокс грає роль підлітка-перевертня, в 1987 році виходить музична драма Пола Шрайдера «Денне світло», а в 1988 році Майкл Джей Фокс знімається в головній ролі у фільмі «Яскраві вогні, великого міста», драматичної історії молодої Нью-Йоркського письменника Джиммі Конвея. І, незважаючи на те, що в цих фільмах Фоксу не вдалося досягти успіху «Назад в майбутнє», все ж кар'єра актора розвивається стрімко. По-перше «Назад в майбутнє» з часом набуває статус культової картини, і всі кіномани з нетерпінням чекають вже обіцяного продовження. А по-друге, дедалі більшу популярність знаходить серіал з його участю «Сімейні узи». З 1987 по 1989 року Майкл Джей Фокс незмінно отримує номінацію на премію Золотий Глобус за роль Алекса Кітона і в 1989 році, нагорода, нарешті, дістається акторові.

У тому ж році виходить довгоочікуване продовження «Назад в майбутнє», а в 1990 році слід і заключна частина трилогії. Рідкісний випадок, але Роберту Земекіс і Бобу Гейл вдалося повторити успіх першої частини, і, до цього дня, «Назад в майбутнє» сприймається виключно як єдина трилогія, знята в одному ритмі, витримана в особливому стилі. Фільм завоював серця численних прихильників по всьому світу і став візитною карткою Майкла Джей Фокса. Пізніше за мотивами трилогії «Назад в майбутнє» випустили однойменний мультсеріал.

У 1989 році, під час зйомок другої частини «Назад в майбутнє» в сім'ї Майкла Джей Фокса і Трейсі Поллан з'являється первісток Сем. А на зйомках третьої серії з актором ледь не сталася трагедія. За сюжетом однієї зі сцен, бандити ловлять його героя Марті і збираються повісити. За безглузду випадковість, мотузка занадто сильно затягла шию Фокса і він втратив свідомість, на щастя все обійшлося, і актора врятували.

У 1991 році виходить комедія з Фоксом «Доктор Голлівуд», в 1994 році з'являється комедія «Жадібність», де його партерним на знімальному майданчику виступає сам Кірк Дуглас. А два роки по тому Майкл Джей Фокс грає головну роль в культовому фільмі Пітера Джексона «Страшили».

Сценарій фільму «Страшили» спочатку планувався як сюжет для одного з епізодів популярного серіалу «Байки зі склепу». Задум серії потрапив до рук до режисера Роберта Земекіса, який оцінивши його потенціал, вирішив опрацювати варіант з повнометражної постановкою. Він запросив на місце режисера Пітера Джексона. За сюжетом «страшний», герой Фокса, Френк Банністер екстрасенс-аферист, заробляє на життя тим, що виганяє привидів, яких сам у будинок і запрошує. Але одного разу все пішло не так, як планував Френк, і йому довелося зіткнутися з цим злом. У 1997 році фільм «Страшили» був номінований на 8 премій Сатурн.

У 1998 році актор робить страшне зізнання, з 1991 року він страждає хворобою Паркінсона. За словами Фокса, перші симптоми проявилися у нього на ранній стадії зйомок фільму «Доктор Голлівуд» у 1990 році, а рік по тому лікарі поставили йому діагноз. Актор оголосив про свій намір завершити акторську кар'єру. У пресі тоді звучали припущення, що саме випадок на зйомках третьої частини «Назад в майбутнє» послужив причиною розвитку хвороби у актора, хоча офіційного підтвердження ця інформація не отримала.

Майкл Джей Фокс перестав зніматися у головних ролях, беручи участь в озвучуванні мультфільмів, зовсім рідко з'являючись в епізодичних кіноролях. Він заснував фонд свого імені по боротьбі з хворобою Паркінсона і написав автобіографічну книгу «Щасливчик». Фокс продовжив роботу в комедійному серіалі «Спін Сіті», який йшов на телебаченні з 1996 року по 2002 рік. За цей час актор був чотири рази номінований на премію Еммі і отримав її в четвертий раз в 2000 році.

Голосом Майкла Джей Фокса говорить популярний персонаж однойменного фільму про мишеня - Стюарт Літтл.

Сьогодні актор продовжує часом зніматися в невеликих ролях, з'являється в якості запрошеної зірки в різних телешоу. У нього четверо дітей, в 1995 році в його сім'ї народилися доньки-близнюки, а в 2001 році у Майкла народилася ще одна дівчинка.

Фільмографія:

2009 Магічна сімка / Magic 7, The (ТБ) ... Marcel Maggot, озвучення
2009 - ... Правильна дружина / Good Wife, The (серіал) ... Louis Canning
2005 Стюарт Літтл 3: Заклик природи / Stuart Little 3: Call of the Wild ... Stuart Little, озвучення
2005 - 2007 TV Land Confidential (серіал) (2005 - 2007)
2004 - 2008 Юристи Бостона / Boston Legal (серіал) ... Daniel Post
2002 Траса 60 / Interstate 60 ... Mr. Baker
2001 - 2008 Клініка / Scrubs (серіал) ... Dr. Kevin Casey
1999 Суботнім вечором в прямому ефірі: Кріс Рок / Saturday Night Live: The Best of Chris Rock (ТБ) ... Not Gettin 'Any Steve Charleston, хроніка, у титрах не зазначений
1996 Марс атакує! / Mars Attacks! ... Jason Stone
1996 - 2002 Спін Сіті / Spin City (серіал) ... Mike Flaherty
1996 Страшили / Frighteners, The ... Frank Bannister
1995 Американський президент / American President, The ... Lewis Rothschild
1995 Холоднокровний / Coldblooded ... Tim Alexander
1995 З зневірою в особі / Blue in the Face ... Pete Maloney
1994 Не пий воду / Don't Drink the Water (ТБ) ... Axel Magee
1994 Жадібність / Greedy ... Daniel McTeague
1993 Там, де річки течуть на північ / Where the Rivers Flow North ... Clayton Farnsworth
1993 Консьєрж / For Love or Money ... Doug Ireland
1993 Терміново потрібен зірка / Life with Mikey ... Michael Chapman
1992 Saturday Night Live: Presidential Bash (ТБ) ... Dan Quayle, хроніка, у титрах не зазначений
1991 Доктор Голлівуд / Doc Hollywood ... Dr. Benjamin Stone
1991 Навмання / Hard Way, The ... Nick Lang, Ray Casanov
1990 Секс, купівлі та реклама / Sex, Buys & Advertising (ТБ)
1990 Назад у майбутнє 3 / Back to the Future Part III ... Marty McFly / Seamus McFly
1989 Назад у майбутнє 2 / Back to the Future Part II ... Marty McFly / Marty McFly Jr / Marlene McFly
1989 Військові втрати / Casualties of War ... PFC. Eriksson
1989 - 1996 Байки зі склепу / Tales from the Crypt (серіал) ... Prosecutor
1988 Mickey's 60th Birthday (ТБ) ... Alex P. Keaton
1988 Яскраві вогні, велике місто / Bright Lights, Big City ... Jamie Conway
1987 Секрет мого успіху / Secret of My Success, The ... Brantley Foster aka Carlton Whitfield
1987 Денне світло / Light of Day ... Joe Rasnick, The Barbusters
1985 Family Ties Vacation (ТБ) ... Alex P. Keaton
1985 Вовченя / Teen Wolf ... Scott Howard
1985 Назад у майбутнє / Back to the Future ... Marty McFly
1985 Отруйний плющ / Poison Ivy (ТБ) ... Dennis Baxter
1984 Homemade Comedy Special, The (ТБ) ... Host
1984 - 1992 Нічний суду / Night Court (серіал) ... Eddie Simms
1983 Американська школа / High School USA (ТБ) ... Jay-Jay Manners
1982 - 1989 Сімейні узи / Family Ties (серіал) ... Alex P. Keaton
1982 Клас 1984 / Class of 1984 ... Arthur
1981 Лео і я / Leo and Me (серіал) ... Jamie
1980 Trouble in High Timber Country (ТБ) ... Thomas Elston
1980 - 1981 Палмерстаун, США / Palmerstown, USA (Серіал) ... Willy-Joe Hall
1980 Опівнічне безумство / Midnight Madness ... Scott Larson
1979 Листи від Френка / Letters from Frank (ТБ) ... Ricky
1979 - 1986 Мисливець Джон / Trapper John, MD (Серіал) ... Elliot Schweitzer
1977 - 1986 Човен кохання / Love Boat, The (серіал)
1977 - 1982 Лу Грант / Lou Grant (серіал) ... Paul Stone
1977 Магічна брехня / Magic Lie, The (серіал)
1976 - 1980 Сім'я / Family (серіал) ... Richard Topol
1975 - 2009 Суботнім вечором в прямому ефірі / Saturday Night Live (серіал) ... Host

Нагороди та премії:

Золотий глобус, 2000 рік
Переможець: Краща чоловіча роль на ТБ (комедія або мюзикл) («Спін Сіті»)

Золотий глобус, 1999 рік
Переможець: Краща чоловіча роль на ТБ (комедія або мюзикл) («Спін Сіті»)

Золотий глобус, 1998 рік
Переможець: Краща чоловіча роль на ТБ (комедія або мюзикл) («Спін Сіті»)

Золотий глобус, 1997 рік
Номінації: Краща чоловіча роль на ТБ (комедія або мюзикл) («Спін Сіті»)

Золотий глобус, 1989 рік
Переможець: Краща чоловіча роль на ТБ (комедія або мюзикл) («Сімейні узи»)

Золотий глобус, 1988 рік
Номінації: Краща чоловіча роль на ТБ (комедія або мюзикл) («Сімейні узи»)

Золотий глобус, 1987 рік
Номінації: Краща чоловіча роль на ТБ (комедія або мюзикл) («Сімейні узи»)

Золотий глобус, 1986 рік
Номінації: Краща чоловіча роль (комедія або мюзикл) («Назад в майбутнє»); Краща чоловіча роль на ТБ (комедія або мюзикл) («Сімейні узи»)
14122
А ці обличчя Вам знайомі?:
Прохання, залишаючи коментарі - дотримуйтеся елементарних норм пристойності! Будь-які погрози та образи відвідувачів сайту, нецензурна лайка - видаляються без попередження!
Південний Парк
Стріла
Cпільнота
  • Facebook
  • Moviestape у Facebook
  • Moviestape у Twitter
  • RSS стрічка
.
Онлайн кінопортал Moviestape
Зірки кіно - це категорія сайту в якій Ви можете переглянути біографії відомих акторів та режисерів світового кінематографу. Розділ містить в собі багату колекцію фото акторів, фільмографії голівудських зірок з посиланнями на картини в яких вони задіяні для подальшого перегляду онлайн. Надалі планується збирати біографії не тільки акторів, які завоювали величезну кількість глядацьких симпатій, а й тих, хто тільки починає свій шлях у світі кіно.