,
Знебожені
ЕГО - Чоловікам не можна довіряти
Доктор Хаус

Шон Пенн

Шон Пенн Шон Пенн Шон Пенн Шон Пенн Шон Пенн Шон Пенн Шон Пенн Шон Пенн Шон Пенн Шон Пенн Шон Пенн Шон Пенн Шон Пенн Шон Пенн Шон Пенн
Коротка біографія:

Рід занять: Актор, продюсер, режиcер
Ім’я (лат.): Sean Penn
Зріст: 1.75 м
Дата народження: 17 серпня 1960 | лев
Місце народження: Санта-Моніка, Каліфорнія, США
Жанри: Драма, документальний, комедія
Дружина: Мадонна (розлучення); Робін Райт ... двоє дітей

Біографія:

Шон Пенн народився 17 серпня 1960 року в місті Санта-Моніка, штат Каліфорнія, США. Батьки Шона - актор Лео Пенн, занесений в 1950-х в сумно відомий "чорний" список Комісії з розслідування антиамериканської діяльності, і Айлін Райан. Союз єврея з російсько-литовськими корінням і ірландки-католички спочатку припускав досить експресивний характер дітей, так і вийшло. Шон ріс в Лос-Анджелесі, де навчався разом з Еміліо Естевес, Чарлі Шином і Робом Лоу в одній школі в Санта-Моніці. Після отримання атестата зрілості четверо друзів перебралися до вогнів великого Нью-Йорка. Їх дуже сильно захоплював світ кіно, і у віці 19-ти років вони вирішили, що стануть його частиною. Незабаром Шон дебютує на бродвейських підмостках, де його й помітили кінопродюсери.

Майнувши пару раз на телебаченні, Шон з'являється на великому екрані в картині Харольда Беккера «Відбій» про кадетів військової академії, що чинять опір знесенню альма-матер на догоду будівельникам дорогого житла. Зрозумівши можливості актора, в 1982 році Шона запрошують на першу головну роль - в екранізацію книги в майбутньому відомого режисера Кемерона Кроу «Безтурботні часи в коледжі Ріджмонт» про веселуна-серфінгіста, який ніколи не буває тверезим. У подальшій за цим кримінальній драмі «Погані хлопці» Шону належало стати ірландцем, який відсидів у в'язниці. Треба сказати, що і в житті Пенну довелося відсидіти. Це відбулося в 1987 році, коли за бійку з папараці він потрапив туди, де небо в клітинку, на 34 дня. До цього моменту за Пенном дуже липко закріпилася репутація талановитого і доброго ханига, якого краще не діставати, якщо не хочеш заробити неприємностей.

Подібний образ складався в мас-медіа з середини 1980-х, коли преса гула з приводу шлюбу Пенна з музичною мегазіркою Мадонною, що тривав чотири роки, протягом яких вони розлучалися, зближалися, били один одного і в цілому непогано проводили дозвілля. На церемонії одруження "поганого хлопчика" і "поганої дівчинки" був присутній спеціально запрошений гість Енді Ворхол. Плодом спільної творчості подружжя став фільм «Шанхайський сюрприз», події якого розгортаються в Китаї 1937 року, коли американська місіонерка привертає до пошуків вантажу опіуму, який зник під час вторгнення японських військ, проникливого авантюриста, хоча в підсумку всі вони виявляються розмінною монетою у великій грі. Особливого натхнення у критиків фільм, м'яко кажучи, не викликав. Вони нарікали акторам на те, що ті зовсім забули про гру, як часто буває, коли дуже сильно закохані займаються однією справою.

Двічі Шон Пенн зустрічався на знімальному майданчику з режисером Брайаном Де Пальма. Вперше це сталося в жорсткому військовому фільмі «Військові втрати», відзначеним премією Товариства політичного фільму. Роль сержанта Тоні Месерве - одна з найгарячіших у Пенна, його герой начисто позбувся гуманістичного розуміння реальності на в'єтнамській війні, і захоплюючи в одному з сіл місцеву дівчину, він і його підлеглі гвалтують і катують її, і всьому цьому противиться лише один, що став для свого загону чужим. Другим досвідом роботи з Де Пальмою стала класична гангстерська драма «Шлях Карліто», головного персонажа якій виконав неповторний Аль Пачіно. Пенн грав його адвоката з кримінального права, який безнадійно підсів на кокаїн (Асоціація іноземних журналістів Голлівуда номінувала Пенна на "Золотий глобус"). Між цими фільмами у 1989 році Пенн становить дует з Робертом Де Ніро в комедійному кримінальному кіно Ніла Джордана «Ми не ангели» про двох втікачів каторжників, які переховуються під виглядом святих отців.

У 1990-му у Пенна наступає «Стан несамовитості». Це трилер Філа Жоан про хлопця з Пекельної кухні, ірландського кварталу Нью-Йорка, який повертається після довгої відсутності додому і виявляє, що його кращий друг став мафіозним лідером, а колишня дівчина перетворилася на справжню леді. Її роль зіграла Робін Райт (так, та сама Келлі з "Санта - Барбари"!), В яку Шон без пам'яті закохався, а юна актриса відповіла взаємністю - їх відносини в порівнянні з шлюбом з Мадонною, були як небо і земля, спокійні і урівноважені. Аж до 1996 року пара не була офіційно зареєстрована, хоча у них вже народилося двоє дітей. У розпал роману дотла згорів їх особняк в Малібу і вони переїхали в округ Мерін, що на півночі Сан-Франциско, містечко знамените тим, що там розташовується ранчо Джорджа Лукаса і штаб-квартира його кінокомпанії Lucasfilm. А серед друзів сім'ї Пеннів можна відзначити Джека Ніколсона і Денніса Хоппера. З обома Шон співпрацював в кіно - у Хоппера знявся у режисерському проекті «Кольори» про крутих ветерана і новачка поліцейських в кримінальному пеклі Лос-Анджелеса, а Ніколсон, навпаки, зіграв у двох режисерських фільмах Пенна.

Стан несамовитості - це не тільки назва картини, це ще й те психологічне болото, в якому опинився Пенн у 1991 році, коли він заявив, що йому набридла акторська гра і він бере тайм-аут. На світ з'являється режисерський дебют - незалежна драма «Індійський бігун» про двох братів з абсолютно різними характерами й особистим життям. Інші роботи Пенна-режисера - «Постовий на перехресті» і «Клятва» по книзі Фрідріха Дюрренматта. В обох фільмах нечувано виконує соло Джек Ніколсон. Перший демонструвався в основній програмі Венеціанського кінофестивалю, другий на Берлінале. Це емоційно насичені історії про людські терпіння, слова і ситуації. Про батька загиблої в автокатастрофі дочки, винуватець якої виходить з в'язниці, щоб отримати його відплату, і про детектива, що взявся за справу про звіряче вбивство 8-річної дівчинки.

Таким же вийшов і останній на сьогоднішній день постановочний працю Пенна - одна з 11 новел в альманасі французького продюсера Олена Брігана «11 вересня», в рамках якого він зібрав 11-хвилинні фільми шанованих режисерів різних країн, у яких їм була надана повна творча свобода висловлювання про терористичні акти в Нью-Йорку. Пенн опинився в квартирці самотнього старого (ветеран Голлівуду Ернест Боргнайн), що залишився без дружини, але щоранку розмовляє з нею. На підвіконні звично в'януть квіти. Але щось величезне падає і багато сонячного світло падає на квітку, яка починає жити новим життям, висвітлюючи старому його сьогодення. Треба сказати, що проект «11 вересня» в Сполучених Штатах викликав двояку реакцію, в основному, його звинувачували в "антиамериканської" позиції, тому не дивно, що саме Шон Пенн наважився взяти в ньому участь. Він ніколи не соромився критикувати республіканську адміністрацію, особливо при президенті Буші-молодшому. Пенн навіть здійснював ризиковані відрядження в Ірак та Іран, репортажі про які друкувалися у відомих глянцевих виданнях. Само собою, відрядження ці не були узгоджені з американськими військовими.

Все частіше Шон Пенн з'являється у великих студійних картинах, правда чергуючи їх з грою в невеликих холоднокровних фільмах, як наприклад, романтичний сай-фай Томаса Вінтерберга «Все про кохання» або нелегкий «21 грам» Алехандро Гонсалеса Іньярріту. У цьому відношенні характерний дует таких фільмів Пенна, як «Вбити президента» і «Перекладачка». Перша стрічка - це незалежне кіно, в черговий раз виражає громадянську позицію Пенна про політичний і соціальний клімат в Америці, друга - комерційний трилер з Ніколь Кідман, з успіхом пройшов у міжнародному прокаті. Але в обох фільмах гра актора, завжди трохи нервова, не викликає ніяких нарікань.

Шон Пенн довів в останні роки, що став одним з кращих акторів сучасного кіно. Він, схоже, вміє грати все. З середини 90-х його тричі номінували на "Оскар" за кращі чоловічі ролі. Не отримавши статуетки за роботи у фільмах «Мрець іде», «Я - Сем» і «Солодкий і бридкий», він взяв "Оскар" за гру в «Таємничій річці» Клінта Іствуда.

Фільмографія:

2010 Три виродка / Three Stooges, The ... Larry Fine
2010 Дерево життя / Tree of Life, The ... Adult Jack
2010 Cartel
2010 Чесна гра / Fair Game ... Joseph Wilson
2008 Харві Мілк / Milk ... Harvey Milk
2006 Вся королівська рать / All the King's Men ... Willie Stark
2005 Перекладачка / Interpreter, The ... Tobin Keller
2004 Убити президента. Замах на Ричарда Ніксона / Assassination of Richard Nixon, The ... Samuel J. Bicke
2003 21 грам / 21 Grams ... Paul Rivers
2003 Таємнича ріка / Mystic River ... Jimmy Markum
2003 Все про кохання / It's All About Love ... Marciello
2001 Я - Сем / I Am Sam ... Sam Dawson
2000 Beaver Trilogy, The ... Groovin 'Larry
2000 Вага води / Weight of Water, The ... Thomas Janes
2000 Поки не наступить ніч / Before Night Falls ... Cuco Sanchez
2000 На віллі / Up at the Villa ... Rowley Flint
1999 Солодкий і бридкий / Sweet and Lowdown ... Emmet Ray
1998 Тонка червона лінія / Thin Red Line, The ... 1st Sgt. Welsh
1998 Переполох / Hurlyburly ... Eddie
1997 Компанія Хьюго / Hugo Pool ... Strange Hitchhiker
1997 Гра / Game, The ... Conrad Van Orton
1997 Поворот / U Turn ... Bobby Cooper
1997 Біль кохання / Loved ... Man on the Hill
1997 Вона прекрасна / She's So Lovely ... Eddie Quinn
1995 Мрець іде / Dead Man Walking ... Matthew Poncelet
1994 - 2004 Друзі / Friends (серіал) ... Eric
1993 Шлях Карліто / Carlito's Way ... David Kleinfeld
1992 Круїз Контрол / Cruise Control ... Jeffrey
1990 Стан несамовитості / State of Grace ... Terry Noonan
1989 Ми не янголи / We're No Angels ... Jim
1989 Військові втрати / Casualties of War ... Sgt. Tony Meserve
1988 Cool Blue (відео) ... Phil the Plumber, в титрах не вказаний
1988 Суд в Берліні / Judgment in Berlin ... Guenther X
1988 Кольори / Colors ... Officer Danny McGavin
1986 Шанхайський сюрприз / Shanghai Surprise ... Glendon Wasey
1986 Впритул / At Close Range ... Brad Whitewood Jr.
1985 Агенти Сокіл і Сніговик / Falcon and the Snowman, The ... Daulton Lee
1984 Наввипередки з Місяцем / Racing with the Moon ... Henry 'Hopper' Nash, Lou
1984 Зломщики / Crackers ... Dillard
1983 Summerspell ... Buddy
1983 Погані хлопчики / Bad Boys ... Mick O'Brien
1982 Швидкі зміни в школі Ріджмонт Хай / Fast Times at Ridgemont High ... Jeff Spicoli
1981 Відбій / Taps ... Alex Dwyer
1981 Вбити Ренді Вебстера / Killing of Randy Webster, The (ТБ) ... Don Fremont
1981 Hellinger's Law (ТБ) ... Bit Part
1974 - 1983 Маленький будиночок у преріях / Little House on the Prairie (серіал) ... Kid, в титрах не вказаний
1973 - 1980 Barnaby Jones (серіал) ... Sam

Продюсер:

2008 Witch Hunt
2007 В диких умовах / Into the Wild
2001 Обіцянка / Pledge, The
1997 Біль кохання / Loved
1997 Вона прекрасна / She's So Lovely
1995 Постовий на перехресті / Crossing Guard, The

Режисер:

2007 В диких умовах / Into the Wild
2002 11 вересня / 11'09''01 - September 11
2001 Обіцянка / Pledge, The
1995 Постовий на перехресті / Crossing Guard, The
1991 Індіанець-втікач / Indian Runner, The

Нагороди та премії:

Оскар, 2009 рік
Переможець: Краща чоловіча роль («Харві Мілк»)

Золотий глобус, 2009 рік
Номінації: Краща чоловіча роль (драма) («Харві Мілк»)

Премія каналу «MTV», 2009 рік
Номінації: Кращий поцілунок («Харві Мілк»)

Британська академія, 2009 рік
Номінації: Краща чоловіча роль («Харві Мілк»)

Сезар, 2009 рік
Номінації: Кращий фільм іноземною мовою («В диких умовах»)

Оскар, 2004 рік
Переможець: Краща чоловіча роль («Таємнича ріка»)

Золотий глобус, 2004 рік
Переможець: Краща чоловіча роль (драма) («Таємнича ріка»)

Британська академія, 2004 рік
Номінації: Краща чоловіча роль («21 грам»); Краща чоловіча роль («Таємнича ріка»)

Венеціанський кінофестиваль, 2003 рік
Переможець: Кубок Вольпі за кращу чоловічу роль («21 грам»)

Сезар, 2003 рік
Номінації: Кращий фільм Євросоюзу («11 вересня»)

Оскар, 2002 рік
Номінації: Краща чоловіча роль («Я - Сем»)

Венеціанський кінофестиваль, 2002 рік
Переможець: Премія ЮНЕСКО («11 вересня»)

Каннський кінофестиваль, 2001 рік
Номінації: Золота пальмова гілка («Обіцянка»)

Берлінський кінофестиваль, 2001 рік
Номінації: Золотий Ведмідь («Обіцянка»)

Оскар, 2000 рік
Номінації: Краща чоловіча роль («Солодкий і бридкий»)

Золотий глобус, 2000 рік
Номінації: Краща чоловіча роль (комедія або мюзикл) («Солодкий і бридкий»)

Венеціанський кінофестиваль, 1998 рік
Переможець: Кубок Вольпі за кращу чоловічу роль («Переполох»)

Каннський кінофестиваль, 1997 рік
Переможець: Срібна премія за кращу чоловічу роль («Вона прекрасна»)

Оскар, 1996 рік
Номінації: Краща чоловіча роль («Мрець іде»)

Золотий глобус, 1996 рік
Номінації: Краща чоловіча роль (драма) («Мрець іде»)

Берлінський кінофестиваль, 1996 рік
Переможець: Срібний Ведмідь за кращу чоловічу роль («Мрець іде»)

Венеціанський кінофестиваль, 1995 рік
Номінації: Золотий лев («Постовий на перехресті»)

Золотий глобус, 1994 рік
Номінації: Краща чоловіча роль другого плану («Шлях Карліто»)

Золота малина, 1987 рік
Номінації: Найгірша чоловіча роль («Шанхайський сюрприз»)
9938
Прохання, залишаючи коментарі - дотримуйтеся елементарних норм пристойності! Будь-які погрози та образи відвідувачів сайту, нецензурна лайка - видаляються без попередження!
Моє чуже життя
Нарко
Cпільнота
  • Facebook
  • Moviestape у Facebook
  • Moviestape у Twitter
  • RSS стрічка
.
Онлайн кінопортал Moviestape
Зірки кіно - це категорія сайту в якій Ви можете переглянути біографії відомих акторів та режисерів світового кінематографу. Розділ містить в собі багату колекцію фото акторів, фільмографії голівудських зірок з посиланнями на картини в яких вони задіяні для подальшого перегляду онлайн. Надалі планується збирати біографії не тільки акторів, які завоювали величезну кількість глядацьких симпатій, а й тих, хто тільки починає свій шлях у світі кіно.