,
Американці
Поліція Парадайз
Цілком Таємно

П′єр Рішар

П′єр Рішар П′єр Рішар П′єр Рішар П′єр Рішар П′єр Рішар П′єр Рішар П′єр Рішар П′єр Рішар П′єр Рішар П′єр Рішар П′єр Рішар П′єр Рішар П′єр Рішар
Коротка біографія:

Рід занять: Актор, сценарист, режіcсер
Ім'я (лат.): Pierre Richard
Зріст: 1.78 м
Дата народження: 16 серпня 1934 | лев
Місце народження: Валансьєн, Нор, Франція
Жанри: Комедія, драма, короткометражка
Дружина: Даніель Мінаццолі (розлучення) ... двоє дітей; Мюріель Дюбрюль (розлучення); Сейла Айша

Біографія:

Довгий час Рішара сприймали як характерного актора комедійного амплуа. Можливо, тому він і прославився вже у зрілому віці, коли його комічний талант набув більш певні риси. П'єр Рішар став популярним в сімдесяті роки, після того, як виконав головні ролі в таких знаменитих фільмах, як «Високий блондин в чорному черевику» (1972) і «Повернення високого блондина» (1974).

У кіномистецтві XX століття було чимало блискучих коміків, у тій же Франції - Луї де Фінес, Бурвіль і Фернандель. Проте Рішар вважає, що на нього перш за все вплинув не менш знаменитий італійський актор-комік Тото. Критики ж часто порівнювали Рішара з Чарлі Чапліном, також створив образ невдачливого людини. Порівняння з таким видатним майстром може зробити честь будь-якому акторові. Однак коміком Рішар став, можна сказати, вимушено: свого часу йому сказали, що він недостатньо гарний для трагедій. От актор і грав майже двадцять років у комедіях. А потім став надолужувати згаяне, знімаючись в основному в драмах. Трагічне і смішне супроводжували Рішара з самого дитинства. Один з його дідів був аристократом, а інший - браконьєром. Батьки ж розлучилися і хлопчик все життя відчував якусь роздвоєність. Правда, від колишніх часів він зберіг не тільки спогади: він є власником маєтку, де виробляється червоне вино, «Шато Бель-Евек», більше 60000 пляшок на рік.

Природно, що син промисловця і онук дворянина мав продовжити сімейну традицію і зробити кар'єру в родинній текстильній компанії. Однак, досягнувши повноліття і отримавши диплом бакалавра, П'єр відмовляється стати бізнесменом і відвідує в Парижі драматичні курси. Тоді він і змінив прізвище Дефей на Рішар.

Свій творчий шлях Рішар починає в балетній трупі Моріса Бежара, який вважав його перспективним танцівником. Але через рік він йде, зберігши в своїх комедійних ролях особливу пластичність і свободу рухів.

Рішар проходить своєріднє стажування в Національному народному театрі, де тоді працював знаменитий Жерар Філіп. У трупу також входив Філіп Нуаре, який і «заразив» Рішара любов'ю до комедії. І той разом з актором В. Лану починає виступати в паризьких кафе. Вони разом пишуть тексти реприз і сценок і, нарешті, домагаються підписання контракту на виступи в престижному «Бобін». До речі, з Лану вони згодом зіграють в картині «Втеча» (1978).

Сам Рішар так характеризує цей час: «Ми грали всі відтінки комедії - фарси і «сюри», переходячи від конкретики до абсурду. Кожен мав свою маску. Нам плескали. Прекрасне був час!»

Вже тоді Рішар створює собі маску розсіяного і сором'язливого, трохи простодушного, але в той же час життево тямущого хлопця. У нього вічно скуйовджена голова, надто довгі руки і ноги і вкрай невдале сімейне життя. Саме такий образ і входить в кінематограф.

У кіно П'єра Рішара першим почав знімати режисер Ів Робер спочатку в «Блаженний Олександр» (інша назва - «Щасливчик Олександр»), а потім в «Високий блондин у чорному черевику» і «Поверненні високого блондина». Разом вони і уточнювали образ, який згодом принесе Рішару широку популярність. Хоча Ів Робер постійно наставляв актора: «Ти граєш не образ, а персонаж». Однак талант Рішара виявився набагато ширше і багатогранніше. Він довів це у фільмі « Укол парасолькою » (1980), де повною мірою проявив свій блискучий трагікомічний талант. Відчуваючи свою різноплановість, Рішар сам став замовляти для себе сценарії і навіть пробує виступити як режисер.

Свій перший фільм «Розсіяний» Рішар поставив в 1970 році. Для реалізації нових задумів він створює невелику кінокомпанію «Фільм фредолін». Саме на її основі режисер Ф. Вебер в 1976 році поставив фільм «Іграшка», який став рекордсменом прокату.

Трохи наївний і почасти сумний кінець картини був незвичний і в той же час закономірний. Він допоміг показати героя Рішара в самих різних ситуаціях і положеннях. Можливо, ця робота визначила і успіх його нової ролі в картині «1001 рецепт закоханого кухаря», знятої в 1996 році режисером Н. Джорджадзе. Тут Рішар знову проявив себе як різнобічний і різноплановий актор. Адже ще раніше він і сам поставив для себе завдання вийти з «образу, до якого звикли глядачі і який не відпускає мене все життя». Особливі стосунки пов'язують Рішара з Ж. Депардьє. І справа не тільки в тому, що обидва є виноробами. Вони прекрасно доповнюють один одного, причому не тільки в комічних, а й у драматичних колізіях, про що свідчать такі їхні спільні фільми, як «Невдахи» (1981), «Татусі» (1984), «Втікачі». Сам Рішар іронічно зауважує, що «ми могли б стати «міфічної парою».

Рішар одночасно болісно соромливий і самолюбний. Він навіть почасти пихатий і може турбуватися, не виявивши своє ім'я в списку тридцяти кращих акторів Франції. Одного разу саме так і сталося, хоча в цей список ім'я Рішара не потрапило тільки через чиюсь помилку. Тоді він дуже засмутився, хоча сам розумів, що сталося непорозуміння: адже він знявся більш ніж у тридцяти фільмах і більшість з них були названі кращими.

Свою популярність Рішар переживає дуже своєрідно. Іноді він навіть не знає, як поводитися в тій чи іншій ситуації, про що розповів в одному з інтерв'ю і зізнався, як партнерка по кіно вчила його манерам кінозірки. Разом з тим його відрізняє ділова хватка: досить сказати, що Рішар сам веде справи своєї компанії.

В останні роки після двадцятирічної перерви Рішар повернувся в театр і зіграв у двох невеликих п'єсах комедіографа Жоржа Фейдо.

В особистому житті він кілька ексцентричний, проповідуючи ідеологію «самотнього вовка». Після розлучення Рішар не одружився, хоча у нього зараз є подруга, мулатка (за іншими відомостями, марокканка) Айше. До своїх синів, які тепер грають в джазі, він ставиться, за його власними словами, набагато делікатніше, ніж раніше, і намагається допомогти їм, чим може.

Серед інших його захоплень - баржа, що стоїть біля причалу Сени в центрі Парижа, гоночний автомобіль і мотоцикл. Крім того, щоб не втрачати форму, Рішар щодня бігає вранці. Що ж до колишнього захоплення - вина, то він намагається тепер не зловживати ним, хоча йому вдалося цілком гідно витримати традиційну грузинську гостинність. Рішар також любить подорожувати, об'їздив безліч країн, і йому подобається, що його скрізь пізнають. Правда, іноді буває прикро, коли особистість актора затуляють зіграні їм ролі. Сам себе Рішар називає розсіяним філософом, який прагне насолоджуватися життям і не втручатися в політику. Такий кращий на сьогоднішній день комік Франції.


Фільмографія:

2009 Король Гійом / King Guillaume ... William-Fernand
2009 Віктор / Victor ... Victor
2009 Cineman
2009 Le bonheur de Pierre ... Pierre
2008 Парижани (серіал) ... Михайло Кувалдін
2008 Париж! Париж! / Faubourg 36 ... Monsieur TSF
2007 Faits divers ... Francis
2007 Dеrives
2006 Змій / Le serpent ... Cendras
2006 Essaye-moi ... Le pеre d'Yves-Marie
2005 Кактус / Le cactus ... Christian
2005 Dеtournement de mеmoires (ТВ)
2005 Zooloo ... Chief inspector Hans
2004 Транзит / Transit
2004 Коли нас не стане / En attendant le dеluge ... Jean-Renе
2003 Робінзон Крузо / Robinson Crusoе (ТВ) ... Robinson Crusoе
2003 Знайомтеся, Ваша вдова / Mariеes mais pas trop ... Maurice Donnay
2000 Без сімьї / Sans famille (ТВ) ... Vitalis / Vitalo Pedrotti
2000 27 украдених поцілунків / 27 Missing Kisses ... Captain
1997 Головою об стіну / Droit dans le mur ... Romain
1996 1001 рецепт закоханого кулінара ... Pascal Ichak
1996 Bernard Blier (ТВ)
1995 Подружня любов / L'amour conjugal ... Squirrat
1994 Партія у шахи / La partie d'еchecs ... Ambroise
1993 Психи на волі / La cavale des fous ... Bertrand Daumale
1992 Стара каналія / Vieille canaille ... Charlie
1991 Витання у хмарах / On peut toujours rеver ... Charles de Boisleve, dit 'L'Empereur'
1990 Уцінений диван / Promotion canapе ... l'informateur
1990 Ласкаво просимо на палубу / Bienvenue а bord! ... The Hitchhiker
1988 Ліворуч від ліфта / А gauche en sortant de l'ascenseur ... Yann Ducoudray
1988 Гвоздоїд / Mangeclous ... Mangeclous
1986 Втікачі / Les fugitifs ... François Pignon
1985 Сцени з життя / Tranches de vie ... Dubois, le commandant de bord, в титрах не указан
1985 Dialogue de sourds
1984 Близнюк / Le jumeau ... Matthias Duval
1983 Папаши / Les compеres ... François Pignon
1983 Як сніг на голову / Un chien dans un jeu de quilles ... Pierre Cohen
1981 Невдахи / La chеvre ... Franсois Perrin
1980 Це не я, це - він! / C'est pas moi, c'est lui ... Pierre Renard
1980 Добре / Сa va plaire (ТВ) ... Un farfelu
1980 Укол парасолькою / Le coup du parapluie ... Grеgoire Lecomte
1980 Chouette, chat, chien... show (ТВ)
1978 Я сором'язливий, але я лікуюся / Je suis timide... mais je me soigne ... Pierre Renaud
1978 Втеча / La carapate ... Jean-Philippe Duroc
1976 Врятовані з острова Черепахи / Les naufragеs de lile de la Tortue ... Jean-Arthur Bonaventure
1976 Іграшка / Le jouet ... Franсois Perrin
1976 Далі нікуди / On aura tout vu ... Franсois
1975 Надто - це занадто / Trop c'est trop
1975 Не випускай з уваги / La course а l'еchalote ... Pierre Vidal
1974 Він починає сердитися, або Гірчиця б'є в ніс / La moutarde me monte au nez ... Pierre Durois
1974 Хмара у зубах / Un nuage entre les dents ... Prеvot
1974 Джульєтта і Джульєтта / Juliette et Juliette ... Bob Rozenec
1974 Повернення високого блондина / Le retour du grand blond ... François Perrin
1973 Я нічого не знаю, але скажу все / e sais rien, mais je dirai tout ... Pierre Gastiе-Leroy
1973 Сама божевільна причина / La raison du plus fou ... L'еlеve motard
1972 Пригоди Альфреда / Malheurs d'Alfred, Les ... Alfred Dhumonttiey
1972 Високий блондин в чорному черевику / Le grand blond avec une chaussure noire ... François Perrin
1971 Коклюш / La coqueluche ... Pierre
1970 Розсіяний / Le distrait ... Pierre Malaquet
1969 Троє чоловіків на коні / Trois hommes sur un cheval ... Le peintre
1968 Щасливчик Олександр / Alexandre le bienheureux ... Colibert
1968 Ув'язнена / La prisonniеre ... L'artiste qui a besoin de lumiеre, в титрах не указан
1967 Ідіот в Парижі / Un idiot а Paris ... Le flic cogneur / Cop
1963 Thеаtre de la jeunesse: Jean Valjean, Le (ТВ) ... Prouvaire
1958 Монпарнас-19 / Les amants de Montparnasse (Montparnasse 19) ... Un еtudiant peintre, в титрах не вказаний


Сценарист:

2005 Dеtournement de mеmoires (ТВ)
1997 Головою об стіну / Droit dans le mur
1993 Психи на волі / La cavale des fous
1991 Витання у хмарах / On peut toujours rеver
1980 Це не я, це - він! / C'est pas moi, c'est lui
1978 Я сором'язливий, але я лікуюся / Je suis timide... mais je me soigne
1974 Він починає сердитися, або Гірчиця б'є в ніс / La moutarde me monte au nez
1973 Я нічого не знаю, але скажу все / Je sais rien, mais je dirai tout
1972 Пригоди Альфреда / Malheurs d'Alfred, Les
1970 Розсіяний / Le distrait

Режисер:

1997 Головою об стіну / Droit dans le mur
1991 Витання у хмарах / On peut toujours rеver
1980 Це не я, це - він! / C'est pas moi, c'est lui
1978 Я сором'язливий, але я лікуюся / Je suis timide... mais je me soigne
1974 Він починає сердитися, або Гірчиця б'є в ніс / La moutarde me monte au nez
1973 Я нічого не знаю, але скажу все / Je sais rien, mais je dirai tout
1972 Пригоди Альфреда / Malheurs d'Alfred, Les
1970 Розсіяний / Le distrait

Нагороди та премії:

Сезар, 2006 рік
Переможець: Почесний Сезар
13609
А ці обличчя Вам знайомі?:
Прохання, залишаючи коментарі - дотримуйтеся елементарних норм пристойності! Будь-які погрози та образи відвідувачів сайту, нецензурна лайка - видаляються без попередження!
Абатство Даунтон
Знебожені
Cпільнота
  • Facebook
  • Moviestape у Facebook
  • Moviestape у Twitter
  • RSS стрічка
.
Онлайн кінопортал Moviestape
Зірки кіно - це категорія сайту в якій Ви можете переглянути біографії відомих акторів та режисерів світового кінематографу. Розділ містить в собі багату колекцію фото акторів, фільмографії голівудських зірок з посиланнями на картини в яких вони задіяні для подальшого перегляду онлайн. Надалі планується збирати біографії не тільки акторів, які завоювали величезну кількість глядацьких симпатій, а й тих, хто тільки починає свій шлях у світі кіно.