,
Еш проти Зловісних Мерців
Постукай в мої двері
Вейворд Пайнс

Кристофер Нолан

Кристофер Нолан Кристофер Нолан Кристофер Нолан Кристофер Нолан Кристофер Нолан Кристофер Нолан Кристофер Нолан Кристофер Нолан Кристофер Нолан Кристофер Нолан
Коротка біографія:

Рід занять: Режиcер, сценарист, продюсер, оператор
Ім'я (лат.): Christopher Nolan
Зріст: 1.80 м
Дата народження: 30 липня 1970 | лев
Місце народження: Лондон, Англія, Велика Британія
Жанри: Трилер, детектив, фантастика
Дружина Емма Томас ... одна дитина

Біографія:

Майбутній режисер народився в сім'ї англійця та американки. У віці семи років маленький Кристофер дивиться «Зоряні Війни» Джорджа Лукаса. Космічна сага справляє на нього незабутнє враження і він починає складати сценарії для коротких науково-фантастичних фільмів. За допомогою кінокамери батька, разом зі старшим братом Меттом, Кристофер знімає невеликі замальовки на тему війни. Дитяча забава перетворюється на справжню пристрасть.

У 1989 році короткометражка Нолана «Тарантела» демонструється на одному університетському кінофестивалі в США. На початку 90-х Кристофер закінчує навчання в Лондонському Універсіті-коледжі за спеціальністю англійська література. Незабаром Нолан знімає дві короткометражні картини «Крадіжка» і «Жук-скакун» за участю свого друга, актора Джеремі Теобальда. Обидва фільми представляють собою трихвилинні сюрреалістичні роботи. За визнанням режисера, головним завданням тут була спроба створення атмосфери, настрою цих стрічок. «Крадіжка» був показаний на кінофестивалі в Кембриджі в 1996 році.

У 1998 році Кристофер Нолан знімає свій перший повнометражний фільм «Переслідування» (Following). Фільм розповідає історію про письменника-невдаху Білла, який фотографує перехожих на вулицях Лондона і переслідує їх у пошуках натхнення для свого нового роману. Незабаром він збільшує час переслідування за людьми. Одного разу він знайомиться з грабіжником Коббом і здійснює наліт на квартиру таємничої блондинки, якою зачарований. Після цього ситуація починає виходити з під контролю. Співпродюсером і виконавцем головної ролі виступив все той же Джеремі Теобальд. «Картина планувалася як дуже низькобюджетна, - згадує режисер, - суть фільму полягала в створенні нового стилю зйомок в умовах обмежених ресурсів». «Переслідування» був знятий за 6 тисяч доларів, а касові збори склали 43 тисячі, що є безумовним успіхом. Втім, найбільш важливим став інтерес до фільму з боку фестивалів. «Переслідування» був нагороджений в Роттердамі і незалежному американському кіноогляді «Slamdance».

Продюсери звернули увагу на талановитого новачка, а сам Нолан вже щосили працював над сценарієм трилера «Пам'ятай». Фільм заснований на короткій розповіді Джонатана Нолана, молодшого брата Кристофера. Бюджет картини склав 5 мільйонів доларів, що майже в тисячу разів перевищило витрати на «Переслідування». «Пам'ятай» став одним з найгучніших незалежних проектів 2000 року. Перш за все підкуповував оригінальний сценарій, в якому дії розвивалися у зворотній послідовності. Разом з Леонардом Шелбі, що страждає на рідкісну хворобу Корсакова (людина пам'ятає події тільки останніх хвилин), глядач намагається розплутати загадкову історію загибелі дружини головного героя. Фільм отримав безліч нагород різних кінофестивалів, претендував на "Оскар» і «Золотий Глобус» у номінації «Кращий сценарій». Кристофер Нолан був негайно зарахований до розряду «надій північноамериканського кіно».

Наступним фільмом режисера став рімейк шведської картини «Безсоння». Продюсерські крісла зайняли Стівен Содерберг і Джордж Клуні, а на головні ролі були запрошені такі зірки як Аль Пачіно, Робін Вільямс і Хіларі Суонк. В одному з містечок Аляски виявлений труп дівчини. З Лос-Анджелеса на місце злочину вилітають два детективи - досвідчений Уїлл Дормер зі своїм напарником Хепом. Скоро стає ясно, що це справа рук серійного вбивці. Під час засідки Дормер випадково (із-за сильного туману) вбиває молодого Хепа, перекладаючи відповідальність на загадкового маніяка. Ситуація ускладнюється тим, що злочинець, побачивши момент вбивства, починає шантажувати Вілла. До всього іншого Дормера мучить безсоння.

«Безсоння» стала першою серйозною перевіркою для Кристофера Нолана. Маючи на руках значний бюджет (46 млн. доларів), зірок першої величини і хороший сценарій режисеру було важливо привнести у фільм щось своє, щоб не перетворити багатообіцяючий проект у черговий глянцевий трилер. Варто визнати - американський рімейк майже ні в чому не поступається шведському оригіналу, що вже саме по собі можна розцінювати як досягнення. У США касові збори склали близько 67 млн. доларів, а критики одностайно визнали картину вдалою.

Довівши свою профпридатність Кристофер Нолан став одним з найбільш затребуваних режисерів, якиий вміє зробити не дурний і одночасно касовий фільм. Зараз здається, що найкращою кандидатури для відродження «Бетмена» було просто не знайти. Керівництво Warner Bros. спочатку планувало запросити кого-небудь з незалежного стану американських режисерів. Помилки, допущені добротним режисером Джоелем Шумахером, були надто очевидними, щоб в черговий раз наступати на одні й ті ж граблі. У 2002 році над проектом почав працювати Дарен Аронофскі. Їм був розроблений візуальний ряд майбутнього фільму і написаний чорновий варіант сценарію. Але, як це часто буває в Голлівуді, він покинув команду розробників через бажання приступити до зйомок свого фільму «Фонтан». В кінці 2003 року на горизонті замаячила кандидатура Кристофера Нолана. Виклавши власну концепцію фільму, він був затверджений в якості режисера-постановника «Бетмен: Початок».

Картина стартувала у світовому прокаті цілком вдало - збори за 2 тижні перевищили планку в 200 млн. дол, після чого продюсери стрічки відразу заявили про початок роботи над її продовженням. Очевидно, що Нолан не пішов (а, швидше за все і не збирався) на поводу глядацьких очікувань і зосередився насамперед на історії і тільки потім на спецефектах, яких, до слова, не так багато для подібних блокбастерів.

У липні 2008 р. відбувся вихід наступного фільму про Бетмена, «Темний лицар».

Над сюжетом фільму «Темний лицар» Нолан знову працював разом з братом. У прокаті фільм викликав справжній фурор, побивши безліч касових рекордів, крім того, фільм відразу ж піднявся на перше місце в рейтингу IMDb і отримав величезну кількість позитивних рецензій.

Влітку 2009 року Кристофер Нолан почав зйомки свого нового фільму в жанрі фантастичного трилера «Початок». Виконавцем головної ролі призначена голлівудська зірка першої величини Леонардо ДіКапріо. Над сценарієм працює сам Кристофер, а продюсером виступає його дружина Емма Томас.

Режисер:

2012 Воскресіння Темного лицаря / Dark Knight Rises, The
2010 Початок / Inception
2008 Темний лицар / Dark Knight, The
2006 Престиж / Prestige, The
2005 Бетмен: Початок / Batman Begins
2003 Cinema16: British Short Films (відео)
2002 Безсоння / Insomnia
2000 Пам'ятай / Memento
1998 Переслідування / Following
1997 Жук-скакун / Doodlebug

Сценарист:

2013 Людина зі сталі / Man of Steel ... розповідь
2012 Воскресіння Темного лицаря / Dark Knight Rises, The ... розповідь
2010 Початок: Робота на Кобол / Inception: Motion Comics (відео) ... персонажі, короткометражка
2010 Початок / Inception
2008 Темний лицар / Dark Knight, The
2006 Престиж / Prestige, The
2005 Бетмен: Початок / Batman Begins
2000 Пам'ятай / Memento
1998 Переслідування / Following
1997 Жук-скакун / Doodlebug

Продюсер:

2015 Бетмен / Untitled Batman Reboot
2013 Людина зі сталі / Man of Steel ... виконавчий продюсер
2012 Воскресіння Темного лицаря / Dark Knight Rises, The
2010 Початок / Inception
2008 Темний лицар / Dark Knight, The
2006 Престиж / Prestige, The
1998 Переслідування / Following

Нагороди та премії:

Оскар, 2011 рік
Номінації: Кращий фільм («Початок»); Кращий сценарій («Початок»)

Золотий глобус, 2011 рік
Номінації: Кращий режисер («Початок»); Кращий сценарій («Початок»)

Британська академія, 2011 рік
Номінації: Кращий оригінальний сценарій («Початок»); Премія імені Девіда Ліна за досягнення в режисурі («Початок»)

Оскар, 2002 рік
Номінації: Кращий сценарій («Пам'ятай»)

Золотий глобус, 2002 рік
Номінації: Кращий сценарій («Пам'ятай»)

Премія каналу «MTV», 2002 рік
Переможець: Кращий режисер-новачок («Пам'ятай»)
16514
А ці обличчя Вам знайомі?:
Прохання, залишаючи коментарі - дотримуйтеся елементарних норм пристойності! Будь-які погрози та образи відвідувачів сайту, нецензурна лайка - видаляються без попередження!
Південний Парк
Відьми Іст-Енду
Cпільнота
  • Facebook
  • Moviestape у Facebook
  • Moviestape у Twitter
  • RSS стрічка
.
Онлайн кінопортал Moviestape
Зірки кіно - це категорія сайту в якій Ви можете переглянути біографії відомих акторів та режисерів світового кінематографу. Розділ містить в собі багату колекцію фото акторів, фільмографії голівудських зірок з посиланнями на картини в яких вони задіяні для подальшого перегляду онлайн. Надалі планується збирати біографії не тільки акторів, які завоювали величезну кількість глядацьких симпатій, а й тих, хто тільки починає свій шлях у світі кіно.