,
Південний Парк
Якось у казці
Людина-Павук. Щоденник супергероя

Кілліан Мерфі

Кілліан Мерфі Кілліан Мерфі Кілліан Мерфі Кілліан Мерфі Кілліан Мерфі Кілліан Мерфі Кілліан Мерфі Кілліан Мерфі Кілліан Мерфі Кілліан Мерфі
Коротка біографія:

Рід занять: Актор, сценарист, продюсер
Ім’я (лат.): Cillian Murphy
Зріст: 1.75 м
Дата народження: 25 травня, 1976 | близнюки
Місце народження: Дуглас, графство Корк, Ірландія
Жанри: Драма, трилер
Дружина: Івонн Макгіннесс

Біографія:

Кілліан Мерфі (Cillian Murphy) народився 25 травня 1976 року в місті Дуглас, Ірландія, в родині шкільного інспектора і вчительки французької мови. З дитинства Кілліан захоплювався музикою і мріяв стати рок-зіркою. Він грав на гітарі і співав в декількох групах, в тому числі з молодшим братом Пейді в групі «The Sons of Mr. Green Genes», названої на честь пісні Френка Заппи. У 1996 році група отримала пропозицію укласти договір з музичним лейблом, але старшому з братів Мерфі не сподобався контракт, до того ж батьки були проти кар'єри синів в шоу-бізнесі, і угода не відбулася. Замість цього Кілліан вступив до Університету Корка на юридичний факультет, хоча ніколи не цікавився правом.

У 16 років Кілліан після відвідування уроку драматичного мистецтва захопився театром, а вступивши до університету, приєднався до театральної студії. Гру актора помітили в постановці про Другу світову війну, після чого він став активно ходити на прослуховування і, врешті-решт, отримав роль у виставі «Диско свині». Дебют Мерфі на театральній сцені Кірка відбувся у вересні 1996 року. Успіх вистави привів до того, що 20-річний Кілліан вирішив відкласти музичну кар'єру і зосередився на акторській.

У перерві між виставами Кілліан почав зніматися в кіно. Проривом для молодого актора став фільм «Сонячний опік», в якому він зіграв свою першу головну роль. Мерфі отримував нові ролі в театрі, на цей раз вже в Дубліні, але розвиток кар'єри він все ж пов'язував з кіно, знявшись після низки другорядних ролей в головній ролі в мелодрамі «На краю».

У 2002 році Кілліана Мерфі отримав пропозицію зіграти в міжнародному проекті відомого режисера Денні Бойла «28 днів потому». Роль в цьому трилері привернула до Мерфі увагу Голлівуду. Проте наступною роботою Кілліана став не американський блокбастер, а чорна комедія «Розрив», яка побила в Ірландії рекорди касових зборів. Мерфі зіграв роль працівника супермаркету Джона, який грабує банк з професіональним злодієм Лейфом (Колін Фаррелл).

Успіх і широке визнання прийшло до Мерфі в 2004 році, коли його запросили в блокбастер Крістофера Нолана «Бетмен: Початок». Він проходив кастинг на головну роль, яка в підсумку дісталася Крістанна Бейлу. Але гра Кілліана не залишилася непоміченою, він отримав роль психіатра Крейна. Після «Бетмена» була головна роль, привабливого шантажиста Джексона Ріппнера, у трилері «Нічний рейс».

Після ряду негативних персонажів до артиста приклеїлося амплуа «ідеальний лиходій». Мерфі вирішив змінити таке становище і знявся в драматичній картині «Сніданок на Плутоні». За чудово зіграну роль трансвестита Патрика Брейді Мерфі номінувався на «Золотий глобус», а також став лауреатом премії Ірландської телеакадемії.

У 2005 році Кілліан Мерфі знявся в історичній драмі режисера Кена Лоуча «Вітер, що гойдає верес», яка виграла «Золоту пальмову гілку» в 2006 році на Каннському кінофестивалі. Фільм знімали в рідному для Кілліана графстві Корк, сюжет дозволив ірландському акторові зануритися в події, які мали безпосереднє відношення і до сім'ї Мерфі.

У 2007 році за участю Мерфі вийшли дві романтичні стрічки - комедія «Надивившись детективів» і мелодрама «Заборонене кохання». Останній фільм, про відносини знаменитого поета Ділана Томаса, його дружини Кетлін і їх друзів, подружжя Кілліків, мав великий успіх у глядачів і критиків. Разом з Мерфі у фільмі знімалися Сієнна Міллер і Кіра Найтлі. В цьому ж році Кілліан знявся в продовженні саги про Бетмена «Темний лицар».

Наступним проектом Кілліана Мерфі стала роль письменника Річарда Невілла в біографічному фільмі «Хіпі Хіпі Шейк», що вийшов на екрани в 2010 році. Також в цьому році актор знявся в науково-фантастичному фільмі «Початок» Кристофера Нолана.

З 2013 року Мерфі грає головну роль в британському телесеріалі «Гострі козирки» про злочинну банду Бірмінгема в 20-і роки минулого століття. Його герой - ватажок мафіозної сім'ї Шелбі, яку прозвали «гострими козирками» через вшиті в свої головні убори леза.

Серед останніх робіт Кілліана Мерфі - бойовик «Перестрілка», військова драма «Антропоїд» та комедійна стрічка «Вечірка».

У серпні 2004 року актор одружився зі своєю давньою подругою Івонн Макгіннесс, з якою до цього прожив 10 років. У грудні 2005 року у пари народився первісток — син Малахія, а в липні 2007-го ще один син — Каррік. Сім'я Мерфі живе у Лондоні, в районі Гемпстед.

Фільмографія:

Незнайомі мандрівники / Wayfaring Strangers ... Young John Lester
2017 Шинель / The Overcoat ... Akaky, озвучення; короткометражка
2017 The Delinquent Season
2017 Дюнкерк / Dunkirk ... Shivering Soldier
2017 Вечірка / The Party ... Tom
2016 Перестрілка / Free Fire ... Chris
2016 Антропоїд / Anthropoid ... Josef Gabcík
2015 У серці моря / In the Heart of the Sea ... Matthew Joy
2014 Перевага / Transcendence ... Agent Buchanan
2014 У повітрі / Aloft ... Ivan
2013 - ... Гострі козирки / Peaky Blinders (серіал) ... Thomas Shelby
2012 Темний лицар повертається / The Dark Knight Rises ... Dr. Jonathan Crane, Scarecrow
2012 Зламані / Broken ... Mike Kiernan
2011 Червоні вогні / Red Lights ... Tom Buckley
2011 Час / In Time ... Raymond Leon
2011 Втеча / Retreat ... Martin
2010 Хіпі Хіпі Шейк / Hippie Hippie Shake ... Richard Neville
2010 Початок / Inception ... Robert Fischer
2009 Вода / The Water (короткометражний) ... Son
2009 Пікок / Peacock ... John, Emma Skillpa
2009 Щедрість Перрьє / Perrier's Bounty ... Michael McCrea
2008 Темний лицар / The Dark Knight ... Scarecrow
2008 Заборонене кохання / The Edge of Love ... William Killick
2007 Надивившись детективів / Watching the Detectives ... Neil
2007 Пекло / Sunshine ... Robert Capa
2006 Безмовне місто / The Silent City (короткометражний)
2006 Вітер, що гойдає верес / The Wind That Shakes the Barley ... Damien O'Donovan
2005 Сніданок на Плутоні / Breakfast on Pluto ... Patrick 'Kitten' Braden
2005 Нічний рейс / Red Eye ... Jackson Rippner
2005 Бетмен: Початок / Batman Begins ... Dr. Jonathan Crane
2003 Зонад / Zonad (короткометражний) ... Guy Hendrickson
2003 Холодна гора / Cold Mountain ... Bardolph
2003 Дівчина з перловою сережкою / Girl with a Pearl Earring ... Pieter
2003 Розрив / Intermission ... John
2002 28 днів потому... / 28 Days Later ... ... Jim
2001 Хранителі / Watchmen (короткометражний) ... Phil
2001 Дороги, які ми вибираємо / The Way We Live Now (міні-серіал) ... Paul Montague
2001 Диско свині / Disco Pigs ... Pig - Darren
2001 На краю / On the Edge ... Jonathan Breech
2001 Як Гаррі перетворився в дерево / How Harry Became a Tree ... Gus
2000 Зрада повертається / Filleann an Feall (короткометражний) ... Ger
2000 Небагатослівна людина / A Man of Few Words (короткометражний) ... Best Man
1999 При смерті / At Death's Door (короткометражний) ... Young Reaper
1999 Вигнання / Eviction (короткометражний) ... Brendan McBride
1999 Битва на Соммі / The Trench ... Rag Rookwood
1999 Сонячний опік / Sunburn ... Davin McDerby
1998 Історія Світі Барретта / The Tale of Sweety Barrett ... Pat the Barman

Нагороди та премії:

Британська академія, 2007 рік
Номінації: Зірка, що сходить

Золотий глобус, 2006 год
Номінації: Краща чоловіча роль (комедія або мюзикл) («Сніданок на Плутоні»)

Премія каналу «MTV», 2006 год
Номінації: Кращий лиходій («Бетмен: Початок»)

Європейська кіноакадемія, 2006 год
Номінації: Краща чоловіча роль («Вітер, що гойдає верес»)

Сатурн, 2006 год
Номінації: Кращий актор другого плану («Нічний рейс»)

Премія каналу «MTV», 2004 рік
Номінації: Прорив року («28 днів потому...»); Трансатлантичний прорив року
933
Прохання, залишаючи коментарі - дотримуйтеся елементарних норм пристойності! Будь-які погрози та образи відвідувачів сайту, нецензурна лайка - видаляються без попередження!
Вікінги
Надприродне
Cпільнота
  • Facebook
  • Moviestape у Facebook
  • Moviestape у Twitter
  • Moviestape Вконтакте
  • Google+
  • RSS стрічка
.
Онлайн кінопортал Moviestape
Зірки кіно - це категорія сайту в якій Ви можете переглянути біографії відомих акторів та режисерів світового кінематографу. Розділ містить в собі багату колекцію фото акторів, фільмографії голівудських зірок з посиланнями на картини в яких вони задіяні для подальшого перегляду онлайн. Надалі планується збирати біографії не тільки акторів, які завоювали величезну кількість глядацьких симпатій, а й тих, хто тільки починає свій шлях у світі кіно.