,
Сини Анархії
Злі пташки
Як козаки...
загрузка...

Кілліан Мерфі

Кілліан Мерфі Кілліан Мерфі Кілліан Мерфі Кілліан Мерфі Кілліан Мерфі Кілліан Мерфі Кілліан Мерфі Кілліан Мерфі Кілліан Мерфі Кілліан Мерфі
Коротка біографія:

Рід занять: Актор, сценарист, продюсер
Ім’я (лат.): Cillian Murphy
Зріст: 1.75 м
Дата народження: 25 травня, 1976 | близнюки
Місце народження: Дуглас, графство Корк, Ірландія
Жанри: Драма, трилер
Дружина: Івонн Макгіннесс

Біографія:

Кілліан Мерфі (Cillian Murphy) народився 25 травня 1976 року в місті Дуглас, Ірландія, в родині шкільного інспектора і вчительки французької мови. З дитинства Кілліан захоплювався музикою і мріяв стати рок-зіркою. Він грав на гітарі і співав в декількох групах, в тому числі з молодшим братом Пейді в групі «The Sons of Mr. Green Genes», названої на честь пісні Френка Заппи. У 1996 році група отримала пропозицію укласти договір з музичним лейблом, але старшому з братів Мерфі не сподобався контракт, до того ж батьки були проти кар'єри синів в шоу-бізнесі, і угода не відбулася. Замість цього Кілліан вступив до Університету Корка на юридичний факультет, хоча ніколи не цікавився правом.

У 16 років Кілліан після відвідування уроку драматичного мистецтва захопився театром, а вступивши до університету, приєднався до театральної студії. Гру актора помітили в постановці про Другу світову війну, після чого він став активно ходити на прослуховування і, врешті-решт, отримав роль у виставі «Диско свині». Дебют Мерфі на театральній сцені Кірка відбувся у вересні 1996 року. Успіх вистави привів до того, що 20-річний Кілліан вирішив відкласти музичну кар'єру і зосередився на акторській.

У перерві між виставами Кілліан почав зніматися в кіно. Проривом для молодого актора став фільм «Сонячний опік», в якому він зіграв свою першу головну роль. Мерфі отримував нові ролі в театрі, на цей раз вже в Дубліні, але розвиток кар'єри він все ж пов'язував з кіно, знявшись після низки другорядних ролей в головній ролі в мелодрамі «На краю».

У 2002 році Кілліана Мерфі отримав пропозицію зіграти в міжнародному проекті відомого режисера Денні Бойла «28 днів потому». Роль в цьому трилері привернула до Мерфі увагу Голлівуду. Проте наступною роботою Кілліана став не американський блокбастер, а чорна комедія «Розрив», яка побила в Ірландії рекорди касових зборів. Мерфі зіграв роль працівника супермаркету Джона, який грабує банк з професіональним злодієм Лейфом (Колін Фаррелл).

Успіх і широке визнання прийшло до Мерфі в 2004 році, коли його запросили в блокбастер Крістофера Нолана «Бетмен: Початок». Він проходив кастинг на головну роль, яка в підсумку дісталася Крістанна Бейлу. Але гра Кілліана не залишилася непоміченою, він отримав роль психіатра Крейна. Після «Бетмена» була головна роль, привабливого шантажиста Джексона Ріппнера, у трилері «Нічний рейс».

Після ряду негативних персонажів до артиста приклеїлося амплуа «ідеальний лиходій». Мерфі вирішив змінити таке становище і знявся в драматичній картині «Сніданок на Плутоні». За чудово зіграну роль трансвестита Патрика Брейді Мерфі номінувався на «Золотий глобус», а також став лауреатом премії Ірландської телеакадемії.

У 2005 році Кілліан Мерфі знявся в історичній драмі режисера Кена Лоуча «Вітер, що гойдає верес», яка виграла «Золоту пальмову гілку» в 2006 році на Каннському кінофестивалі. Фільм знімали в рідному для Кілліана графстві Корк, сюжет дозволив ірландському акторові зануритися в події, які мали безпосереднє відношення і до сім'ї Мерфі.

У 2007 році за участю Мерфі вийшли дві романтичні стрічки - комедія «Надивившись детективів» і мелодрама «Заборонене кохання». Останній фільм, про відносини знаменитого поета Ділана Томаса, його дружини Кетлін і їх друзів, подружжя Кілліків, мав великий успіх у глядачів і критиків. Разом з Мерфі у фільмі знімалися Сієнна Міллер і Кіра Найтлі. В цьому ж році Кілліан знявся в продовженні саги про Бетмена «Темний лицар».

Наступним проектом Кілліана Мерфі стала роль письменника Річарда Невілла в біографічному фільмі «Хіпі Хіпі Шейк», що вийшов на екрани в 2010 році. Також в цьому році актор знявся в науково-фантастичному фільмі «Початок» Кристофера Нолана.

З 2013 року Мерфі грає головну роль в британському телесеріалі «Гострі козирки» про злочинну банду Бірмінгема в 20-і роки минулого століття. Його герой - ватажок мафіозної сім'ї Шелбі, яку прозвали «гострими козирками» через вшиті в свої головні убори леза.

Серед останніх робіт Кілліана Мерфі - бойовик «Перестрілка», військова драма «Антропоїд» та комедійна стрічка «Вечірка».

У серпні 2004 року актор одружився зі своєю давньою подругою Івонн Макгіннесс, з якою до цього прожив 10 років. У грудні 2005 року у пари народився первісток — син Малахія, а в липні 2007-го ще один син — Каррік. Сім'я Мерфі живе у Лондоні, в районі Гемпстед.

Фільмографія:

Незнайомі мандрівники / Wayfaring Strangers ... Young John Lester
2017 Шинель / The Overcoat ... Akaky, озвучення; короткометражка
2017 The Delinquent Season
2017 Дюнкерк / Dunkirk ... Shivering Soldier
2017 Вечірка / The Party ... Tom
2016 Перестрілка / Free Fire ... Chris
2016 Антропоїд / Anthropoid ... Josef Gabcík
2015 У серці моря / In the Heart of the Sea ... Matthew Joy
2014 Перевага / Transcendence ... Agent Buchanan
2014 У повітрі / Aloft ... Ivan
2013 - ... Гострі козирки / Peaky Blinders (серіал) ... Thomas Shelby
2012 Темний лицар повертається / The Dark Knight Rises ... Dr. Jonathan Crane, Scarecrow
2012 Зламані / Broken ... Mike Kiernan
2011 Червоні вогні / Red Lights ... Tom Buckley
2011 Час / In Time ... Raymond Leon
2011 Втеча / Retreat ... Martin
2010 Хіпі Хіпі Шейк / Hippie Hippie Shake ... Richard Neville
2010 Початок / Inception ... Robert Fischer
2009 Вода / The Water (короткометражний) ... Son
2009 Пікок / Peacock ... John, Emma Skillpa
2009 Щедрість Перрьє / Perrier's Bounty ... Michael McCrea
2008 Темний лицар / The Dark Knight ... Scarecrow
2008 Заборонене кохання / The Edge of Love ... William Killick
2007 Надивившись детективів / Watching the Detectives ... Neil
2007 Пекло / Sunshine ... Robert Capa
2006 Безмовне місто / The Silent City (короткометражний)
2006 Вітер, що гойдає верес / The Wind That Shakes the Barley ... Damien O'Donovan
2005 Сніданок на Плутоні / Breakfast on Pluto ... Patrick 'Kitten' Braden
2005 Нічний рейс / Red Eye ... Jackson Rippner
2005 Бетмен: Початок / Batman Begins ... Dr. Jonathan Crane
2003 Зонад / Zonad (короткометражний) ... Guy Hendrickson
2003 Холодна гора / Cold Mountain ... Bardolph
2003 Дівчина з перловою сережкою / Girl with a Pearl Earring ... Pieter
2003 Розрив / Intermission ... John
2002 28 днів потому... / 28 Days Later ... ... Jim
2001 Хранителі / Watchmen (короткометражний) ... Phil
2001 Дороги, які ми вибираємо / The Way We Live Now (міні-серіал) ... Paul Montague
2001 Диско свині / Disco Pigs ... Pig - Darren
2001 На краю / On the Edge ... Jonathan Breech
2001 Як Гаррі перетворився в дерево / How Harry Became a Tree ... Gus
2000 Зрада повертається / Filleann an Feall (короткометражний) ... Ger
2000 Небагатослівна людина / A Man of Few Words (короткометражний) ... Best Man
1999 При смерті / At Death's Door (короткометражний) ... Young Reaper
1999 Вигнання / Eviction (короткометражний) ... Brendan McBride
1999 Битва на Соммі / The Trench ... Rag Rookwood
1999 Сонячний опік / Sunburn ... Davin McDerby
1998 Історія Світі Барретта / The Tale of Sweety Barrett ... Pat the Barman

Нагороди та премії:

Британська академія, 2007 рік
Номінації: Зірка, що сходить

Золотий глобус, 2006 год
Номінації: Краща чоловіча роль (комедія або мюзикл) («Сніданок на Плутоні»)

Премія каналу «MTV», 2006 год
Номінації: Кращий лиходій («Бетмен: Початок»)

Європейська кіноакадемія, 2006 год
Номінації: Краща чоловіча роль («Вітер, що гойдає верес»)

Сатурн, 2006 год
Номінації: Кращий актор другого плану («Нічний рейс»)

Премія каналу «MTV», 2004 рік
Номінації: Прорив року («28 днів потому...»); Трансатлантичний прорив року
3098
Прохання, залишаючи коментарі - дотримуйтеся елементарних норм пристойності! Будь-які погрози та образи відвідувачів сайту, нецензурна лайка - видаляються без попередження!
Діагноз - майже не закохані
Пригоди Джекі Чана
Cпільнота
  • Facebook
  • Moviestape у Facebook
  • Moviestape у Twitter
  • Moviestape Вконтакте
  • Google+
  • RSS стрічка
.
Онлайн кінопортал Moviestape
Зірки кіно - це категорія сайту в якій Ви можете переглянути біографії відомих акторів та режисерів світового кінематографу. Розділ містить в собі багату колекцію фото акторів, фільмографії голівудських зірок з посиланнями на картини в яких вони задіяні для подальшого перегляду онлайн. Надалі планується збирати біографії не тільки акторів, які завоювали величезну кількість глядацьких симпатій, а й тих, хто тільки починає свій шлях у світі кіно.