,
Друзі
Дракони: Захисники Тупу
Південний Парк
Загрузка...

Томмі Лі Джонс

Томмі Лі Джонс Томмі Лі Джонс Томмі Лі Джонс Томмі Лі Джонс Томмі Лі Джонс Томмі Лі Джонс Томмі Лі Джонс Томмі Лі Джонс Томмі Лі Джонс Томмі Лі Джонс Томмі Лі Джонс Томмі Лі Джонс Томмі Лі Джонс
Коротка біографія:

Рід занять: Актор, продюсер, режисер
Ім’я (лат.): Tommy Lee Jones
Зріст: 1.80 м
Дата народження: 15 вересня 1946 | діва
Місце народження: Сан-Саба, Техас, США
Жанри: Драма, трилер, бойовик
Дружина: Кейт Ларднер (розлучення); Кімберлі Клоулі (розлучення) ... двоє дітей; Доун Джонс

Біографія:

Томмі Лі Джонс народився в місті Сан-Саба в Техасі в сім'ї робітника-нафтовика Клайда Сі Джонса і співробітниці поліції (а пізніше - власниці салону краси) Люсіль Марі Скотт. Один з дідів Томмі був індіанцем черокі, решта предків були родом з Уельсу. У хлопчика був брат, молодший за нього на три роки, але він помер у дитинстві.

Томмі навчався у престижній приватній школі у Далласі одночасно з майбутньою першою леді США Лорою Буш. Пізніше йому вдалося отримати стипендію і поступити до Гарварду. В університеті його сусідом по кімнаті в гуртожитку був майбутній віце-президент США Ел Гор, вони досі товаришують. Джонс був відомий як один з кращих гравців Гарвардської футбольної команди.

У 1969 році він закінчив навчання, отримавши ступінь бакалавра з англійської літератури. Після цього Томмі вирушив підкорювати театральну сцену Нью-Йорка. У 1969 році він дебютував на Бродвеї у виставі «Патріот для мене».

У 1970-му Джонс знявся в своєму першому фільмі - «Історія кохання». До середини 70-х він активно грав у театрі і знімався в серіалі «Одне життя, щоб жити». Разом зі своєю першою дружиною Кейт Ларднер і її двома дітьми від першого шлюбу він переїхав до Лос-Анджелеса. У 1978 році подружжя розлучилося. У Каліфорнії Томмі і раніше отримував ролі в основному на ТБ, зокрема, в оригінальному серіалі «Ангели Чарлі» (1976) і «Дивовижний Говард Хьюз» (1977). У 1980 році Томмі Лі Джонс отримав першу номінацію на «Золотий глобус» за роль чоловіка кантрі-співачки у фільмі «Дочка шахтаря». Під час зйомок у фільмі «Польові дороги» Томмі Лі Джонс зустрів Кімберлі Клоулі, вони одружилися в травні 1981 року. У цьому шлюбі Томмі став батьком двох дітей: Остіна Леонарда Джонса (1982) і Вікторії Джонс (1991). У 1996 році шлюб розпався. У 1995 році Томмі Лі Джонс зняв свій перший фільм - «Гарні старі хлопці» - для телеканалу TNT. Джонс виступив в цьому проекті не тільки в ролі режисера, але і співавтора сценарію та актора.

У 1983 році Джонс отримав «Еммі» як найкращий актор за роль вбивці Гері Гілмора у телефільмі «Пісня ката». У 1989 році він був вдруге номінований за міні-серіал «Самотній голуб». У 90-х Томмі Лі Джонс став одним із найбільш затребуваних акторів в Голлівуді, зігравши в блокбастерах «Бетман назавжди», «Люди в чорному» з Віллом Смітом і драмі «Природжені вбивці».

Свою першу номінацію на «Оскар» Томмі Лі Джонс отримав за роль у фільмі «Джон Ф. Кеннеді: Постріли в Далласі» (1991). Нагороду в номінації «Кращий актор другого плану» він отримав за фільм «Втікач» (1993).

У 2000 році Джонс знявся у Клінта Іствуда у фантастичному фільмі «Космічні ковбої».

У 2001 році Томмі Лі Джонс втретє одружився, його обраницею стала Доун Лорел. У 2005 році Джонс в якості режисера і актора представляв свій другий фільм «Три могили» на Каннському кінофестивалі і отримав приз як кращий актор. Наступною гучною акторською роботою Томмі Лі Джонса стала оскароносна драма «Старим тут не місце».

Томмі і Доун Лорел живуть у передмісті Сан-Антоніо. Джонсу належать два ранчо у Техасі, будинок і ферма у Флориді, а також поло-клуб у Буенос-Айресі (Аргентина). Томмі обожнює поло, і його команда виграла в 1993 році Кубок Американської асоціації поло. На ранчо актора розводять спеціальних поні, і щоосені він запрошує попрактикуватися кращого гарвардського гравця.

Фільмографія:

2013 Місцевий / The Homesman ... George Briggs
2013 Малавіта / The Family
2012 Лінкольн / Lincoln ... Thaddeus Stevens
2012 Імператор / Emperor ... General Douglas MacArthur
2012 Весняні надії / Hope Springs ... Arnold
2012 Люди в чорному 3 / Men in Black 3 ... Agent K
2011 Капітан Америка: Перший месник / Captain America: The First Avenger ... Colonel Chester Phillips
2010 Вечірній експрес «Сансет Лімітед» / The Sunset Limited (ТБ) ... White
2010 У компанії чоловіків / The Company Men ... Gene McClary
2009 В електричному тумані / In the Electric Mist ... Dave Robicheaux
2007 У долині Ела / In the Valley of Elah ... Hank Deerfield
2007 Старим тут не місце / No Country for Old Men ... Ed Tom Bell
2006 Компаньйони / A Prairie Home Companion ... The Axeman
2005 Три могили / The Three Burials of Melquiades Estrada ... Pete Perkins
2005 Крутий і навшпиньки / Man of the House ... Ranger Roland Sharp
2003 Останній рейд / The Missing ... Samuel Jones / Chaa-duu-ba-its-iidan
2003 Загнаний / The Hunted ... L.T. Bonham
2002 Люди в чорному 2 / Men in Black II ... Kevin Brown, Agent Kay
2000 The Making of 'Space Cowboys' (ТБ)
2000 Космічні ковбої / Space Cowboys ... Hawk Hawkins
2000 Правила бою / Rules of Engagement ... Col. Hayes 'Hodge' Hodges
1999 Подвійне звинувачення / Double Jeopardy ... Travis
1998 Солдатики / Small Soldiers ... Major Chip Hazard
1998 Служителі закону / US Marshals ... Chief Deputy Marshal Samuel Gerard
1997 Люди в чорному / Men in Black ... K
1997 Вулкан / Volcano ... Mike Roark
1995 Бетмен назавжди / Batman Forever ... Two-Face / Harvey Dent
1995 Старі, добрі хлопці / The Good Old Boys (ТБ) ... Hewey Calloway
1994 Кобб / Cobb ... Ty Cobb
1994 Природжені вбивці / Natural Born Killers ... Warden Dwight McClusky
1994 Клієнт / The Client ... Roy Foltrigg
1994 Підривники / Blown Away ... Ryan Gaerity
1993 Небо і земля / Heaven & Earth ... Steve Butler
1993 Втікач / The Fugitive ... Samuel Gerard
1993 Картковий будиночок / House of Cards ... Jake Beerlander
1992 В облозі / Under Siege ... William Stranix
1991 Синє небо / Blue Sky ... Maj. Henry 'Hank' Marshall
1991 Джон Ф. Кеннеді: Постріли в Далласі / JFK ... Clay Shaw
1990 Вогненні птахи / Fire Birds ... Brad Little
1989 Доставити за призначенням / The Package ... Thomas Boyette
1989 Самотній голуб / Lonesome Dove (міні-серіал) ... Woodrow F. Call
1988 Готам / Gotham (ТБ) ... Eddie Mallard
1988 Квітневе ранок / April Morning (ТБ) ... Moses Cooper
1988 Грозовий понеділок / Stormy Monday ... Cosmo
1988 Ні кроку назад / Stranger on My Land (ТБ) ... Bud Whitman
1987 Чикаго блюз / The Big Town ... George Cole
1986 Порушені обіти / Broken Vows (ТБ) ... Pater Joseph McMahon
1986 Юрій Носенко, КДБ / Yuri Nosenko, KGB (ТБ) ... Steve Daley
1986 Схід «Чорного місяця» / Black Moon Rising ... Quint
1986 Це мій парк / The Park Is Mine (ТБ) ... Mitch
1984 Річкова щур / The River Rat ... Billy
1984 Кішка на розпеченому даху / Cat on a Hot Tin Roof (ТБ) ... Brick Pollitt
1983 Нейт і Хейс / Nate and Hayes ... Captain Bully Hayes
1982 Шаман / The Rainmaker (ТБ) ... Starbuck
1982 Пісня ката / The Executioner's Song (ТБ) ... Gary Mark Gilmore
1981 Польові дороги / Back Roads ... Elmore Pratt
1980 Підпал сараю / Barn Burning (ТБ, короткометражний) ... Ab Snopes
1980 Дочка шахтаря / Coal Miner's Daughter ... Doolittle 'Mooney' Lynn aka 'Doo'
1978 Очі Лори Марс / Eyes of Laura Mars ... John Neville
1978 Бетсі / The Betsy ... Angelo Perino
1977 Гремящий грім / Rolling Thunder ... Cpl. Johnny Vohden
1977 Дивовижний Говард Хьюз / The Amazing Howard Hughes (ТБ) ... Howard Hughes
1976 Тюрма округу Джексон / Jackson County Jail ... Coley Blake
1976 Катастрофа на трасі номер 5 / Smash-Up on Interstate 5 (ТБ) ... Officer Hutton
1976 - 1981 Ангели Чарлі / Charlie's Angels (серіал) ... Aram Kolegian
1976 - 1980 Сім'я / Family (серіал) ... David Needham
1975 Гороскоп Елізи / Eliza's Horoscope ... Tommy Lee, (у титрах: Tom Lee Jones)
1975 - 1978 Баретта / Baretta (серіал) ... Sharky
1973 - 1980 Барнабі Джонс / Barnaby Jones (серіал) ... Dr. Jim Melford
1973 Школа життя / Life Study ... Gus
1970 Історія кохання / Love Story ... Hank Simpson
1968 - 2012 Одне життя, щоб жити / One Life to Live (серіал) ... Dr. Mark Toland

Нагороди та премії:

Оскар, 2013 рік
Номінації: Краща чоловіча роль другого плану («Лінкольн»)

Золотий глобус, 2013 рік
Номінації: Краща чоловіча роль другого плану («Лінкольн»)

Британська академія, 2013 рік
Номінації: Краща чоловіча роль другого плану («Лінкольн»)

Сан-Себастьян, 2012 рік
Переможець: Приз Donostia за видатні персональні досягнення

Оскар, 2008 рік
Номінації: Краща чоловіча роль («У долині Ела»)

Британська академія, 2008 рік
Номінації: Краща чоловіча роль другого плану («Старим тут не місце»)

Каннський кінофестиваль, 2005 рік
Переможець: Срібна премія за кращу чоловічу роль («Три могили»)
Номінації: Золота пальмова гілка («Три могили»)

Премія каналу «MTV», 1998 рік
Номінації: Кращий екранний дует («Люди в чорному»)

Премія каналу «MTV», 1996 рік
Номінації: Кращий лиходій («Бетмен назавжди»)

Премія каналу «MTV», 1995 рік
Номінації: Кращий лиходій («Підривники»)

Оскар, 1994 рік
Переможець: Краща чоловіча роль другого плану («Втікач»)

Золотий глобус, 1994 рік
Переможець: Краща чоловіча роль другого плану («Втікач»)

Премія каналу «MTV», 1994 рік
Переможець: Кращий екранний дует («Втікач»)

Британська академія, 1994 рік
Номінації: Краща чоловіча роль другого плану («Втікач»)

Британська академія, 1993 рік
Номінації: Краща чоловіча роль другого плану («Джон Ф. Кеннеді: Постріли в Далласі»)

Оскар, 1992 рік
Номінації: Краща чоловіча роль другого плану («Джон Ф. Кеннеді: Постріли в Далласі»)

Золотий глобус, 1990 рік
Номінації: Кращий актор другого плану міні-серіалу або фільму на ТБ («Самотній голуб»)

Еммі, 1989 рік
Номінації: Краща чоловіча роль у міні-серіалі або телефільмі («Самотній голуб»)

Еммі, 1983 рік
Переможець: Краща чоловіча роль у міні-серіалі або телефільмі («Пісня ката»)

Золотий глобус, 1981 рік
Номінації: Краща чоловіча роль (комедія або мюзикл) («Дочка шахтаря»)
3409
Прохання, залишаючи коментарі - дотримуйтеся елементарних норм пристойності! Будь-які погрози та образи відвідувачів сайту, нецензурна лайка - видаляються без попередження!
Картковий будинок
Касл
Cпільнота
  • ВКонтакте
  • Facebook
  • Moviestape у Facebook
  • Moviestape у Twitter
  • Moviestape Вконтакте
  • Google+
  • RSS стрічка
.
Онлайн кінопортал Moviestape
Зірки кіно - це категорія сайту в якій Ви можете переглянути біографії відомих акторів та режисерів світового кінематографу. Розділ містить в собі багату колекцію фото акторів, фільмографії голівудських зірок з посиланнями на картини в яких вони задіяні для подальшого перегляду онлайн. Надалі планується збирати біографії не тільки акторів, які завоювали величезну кількість глядацьких симпатій, а й тих, хто тільки починає свій шлях у світі кіно.