,
Якось у казці
Злі пташки
Захисники

Вігго Мортенсен

Вігго Мортенсен Вігго Мортенсен Вігго Мортенсен Вігго Мортенсен Вігго Мортенсен Вігго Мортенсен Вігго Мортенсен Вігго Мортенсен Вігго Мортенсен Вігго Мортенсен Вігго Мортенсен Вігго Мортенсен Вігго Мортенсен
Коротка біографія:

Рід занять: Актор, Продюсер, Композитор
Ім’я (лат.): Viggo Mortensen
Зріст: 1.80 м
Дата народження: 20 жовтня, 1958 | терези
Місце народження: Манхеттен, Нью-Йорк, США
Дружина: Ексен Цервенка (розлучення) ... одна дитина

Біографія:

Вігго Мортенсен (Viggo Mortensen) народився 20 жовтня 1958 року в Нью-Йорку в родині датчанина і американки. Дитинство Вігго пройшло в Аргентині і Венесуелі, де його батько працював керуючим ранчо. У 1969 році батьки Мортенсена розлучилися, після чого він з матір'ю і з двома своїми молодшими братами повернувся в США. Після повернення у штати, Мортенсен навчався в Watertown High School, де вважався хорошим учнем, грав у теніс і був капітаном команди з плавання. В цей же час він почав захоплюватися фотографією і вперше спробував себе в живописі.

Після закінчення школи в 1976 році, Мортенсен був зарахований до нью-йоркського університету St. Lawrence University in Canton, де отримав ступінь бакалавра з управління та іспанської мови. Закінчивши своє навчання у 1980 році, він відправився до родичів в Данію, де заробляв на життя за допомогою різних занять - був офіціантом, водієм вантажопідйомника і навіть продавцем квітів. У Данії Мортенсен почав писати вірші і невеликі оповідання. Через два роки він повернувся в Нью-Йорк, з метою стати актором. Для цього він вступив до акторської школи Воррена Робертсона. У Нью-Йорку Мортенсен взяв участь в декількох театральних постановках, після чого переїхав в Лос-Анджелес, де йому дісталася невелика роль в серіалі.

Перший дебют Мортенсена в кіно відбувся у 1985 році у фільмі Пітера Віра «Свідок». Роль була невеликою, але участь в оскароносному фільмі («Свідок» отримав дві статуетки: за кращий сценарій і монтаж) додало починаючому акторові балів. Проте в кінці 80-х ролей Мортенсену діставалося не надто багато. За словами самого актора, він часто приходив на прослуховування, але «вибір завжди був між ним і іншим хлопцем, і той завжди отримував роль».

В 1990-х роках актор був задіяний в основному в другорядних ролях, але при цьому, фільми, в яких він знімався, мали зоряний склад і великий успіх. Серед них - картина «Індіанець-утікач», знята Шоном Пенном, «Рубін Каїра» з Енді МакДавелл, «Шлях Карліто» з Аль Пачіно, «Пророцтво» з Крістофером Вокеном, «Солдат Джейн» з Демі Мур, «Ідеальне вбивство» з Майклом Дугласом і Гвінетт Пелтроу, «Прогулянка по Місяцю» з Дайан Лейн. Здебільшого Мортенсен грав негативних персонажів.

Справжня слава і світова популярність прийшли до Мортенсена після виходу в 2001 році першого частини кінотрилогії «Володар перснів» - «Володар перснів: Хранителі персня». У фільмі, знятому за однойменним романом Джона Толкієна, Вігго Мортенсен виконав роль Арагорна - таємничого воїна і слідопита, покликаного допомогти Хоббіту Фродо і його друзям виконати їх головну місію - знищити кільце всевладдя. Наступні частини трилогії - «Володар перснів: Дві вежі» і «Володар перснів: Повернення Короля» виявилися для Мортенсена не менше успішними, закріпивши за ним образ його кіногероя.

Після роботи у «Володарі перснів» Мортенсена почали запрошувати вже на головні ролі. У 2004 році він грає ковбоя Френка Хопкінса в пригодницькому бойовику режисера Джо Джонстона «Ідальго». У 2005 році Девід Кроненберг запрошує актора в свій кримінальний трилер «Виправдана жорстокість». Вігго зіграв роль головного героя історії Тома Сталла - хорошого батька і допропорядочного сім'янина, який приховує своє темне минуле. Але одного разу це минуле про себе нагадує.

Через три роки Мортенсен знову працює з Кроненбергом, на цей раз у кримінальній картині «Порок на експорт». У стрічці актору дісталася роль російського гангстера Миколи Лужина, яка принесла йому першу номінацію на премію «Оскар» в категорії «краща чоловіча роль».

У 2008 році Мортенсен відзначився у вестерні «Аппалуза», пізніше в постапокаліптичній картині Джона Гіллкота «Дорога».

Дві наступні ролі Мортенсена були пов'язані з іменами людей, які помітно вплинули на світову культуру. У 2011 році актор зіграв Зигмунда Фрейда в фільмі «Небезпечний метод», а у 2012 році виконав роль американського письменника-бітника Вільяма Берроуза в екранізації культового роману Джека Керуака «На дорозі».

У 2013 році Вігго Мортенсен разом з Кірстен Данст зіграв в трилері «Два обличчя січня», заснованому на однойменному романі Патриції Хайсміт.

Серед останніх ролей актора варто відзначити його гру у драмі Метта Росса «Капітан Фантастик». У фільмі Мортенсен зіграв роль батька-ідеаліста Бена Кеша. Розчарувавшись в капіталізмі, він разом з дружиною вирішує виховувати своїх дітей далеко від усіх благ цивілізації, навчаючи їх навичкам виживання, мов і наук.

Крім роботи в кіно, Мортенсен продовжує активно займатися фотографією, живописом і поезією. У 2002 році спільно з Пілар Перезом Вігго організував видавництво Perceval Press. Воно публікує вірші, так звані «некомерційні книги» як відомих, так і нових поетів. Тут він видав також кілька власних книг.

Ще однією значною частиною творчого життя Мортенсена є музика. Він співає і грає джаз на піаніно, експериментує зі звучанням, а також комбінує читання віршів з музикою.

У 1987 році Вігго Мортенсен одружився зі співачкою панк-групи «X» Ексен (Крістін) Червенка, а через рік, 28 січня 1988 року, у пари народився син Генрі Блейк. Шлюб розпався через 10 років, але актор і його колишня дружина розлучилися друзями і продовжують разом виховувати сина. З 2006 року Вігго зустрічається з іспанською акторкою Аріадною Гіл.

Фільмографія:

Остання подорож Деметра / The Last Voyage of Demeter ... Henry Clemens, чутки
2016 Капітан Фантастик / Captain Fantastic ... Ben
2014 Далеко від людей / Loin des hommes ... Daru
2014 Країна благоденства / Jauja ... Gunnar Dinesen
2013 Два обличчя січня / The Two Faces of January ... Chester
2012 У кожного є план / Todos tenemos un plan ... Agustin / Pedro
2012 На дорозі / On the Road ... Old Bull Lee / William S. Burroughs
2011 Небезпечний метод / A Dangerous Method ... Sigmund Freud
2010 Долина розчарування / Wild Horses and Renegades ... Speaker
2009 Дорога / The Road ... Man
2008 Хороший / Good ... Halder
2008 Аппалуза / Appaloosa ... Everett Hitch
2007 Порок на експорт / Eastern Promises ... Nikolai
2006 Капітан Алатрісте / Alatriste ... Diego Alatriste
2006 The Pikme-Up
2005 Виправдана жорстокість / A History of Violence ... Tom Stall
2004 Ringens disipler ... короткометражка
2004 Ідальго / Hidalgo ... Frank Hopkins
2003 Володар перснів: Повернення Короля / The Lord of the Rings: The Return of the King ... Aragorn
2002 Володар перснів: Дві вежі / The Lord of the Rings: The Two Towers ... Aragorn
2001 Володар перснів: Хранителі персня / The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring ... Aragorn
2000 28 днів / 28 Days ... Eddie Boone
1999 Прогулянка по Місяцю / A Walk on the Moon ... Walker Jerome
1998 Психо / Psycho ... Sam Loomis
1998 Ідеальне вбивство / A Perfect Murder ... David Shaw
1997 Зброя мого брата / La pistola de mi hermano ... Juanito
1997 Солдат Джейн / G.I. Jane ... Master Chief John James Urgayle
1997 Невловимий / Vanishing Point (ТБ) ... Jimmy Kowalski
1996 Денне світло / Daylight ... Roy Nord
1996 Альбіно Алігатор / Albino Alligator ... Guy Foucard
1996 Портрет леді / The Portrait of a Lady ... Caspar Goodwood
1995 Буравчик / Gimlet ... Hombre (Man)
1995 Пророцтво / The Prophecy ... Lucifer
1995 Чорний вельветовий костюм / Black Velvet Pantsuit ... Worthless Junkie
1995 Темний полудень / The Passion of Darkly Noon ... Clay
1995 Багряний приплив / Crimson Tide ... Lt. Peter 'Weps' Ince
1994 У відкритому морі / The Crew ... Phillip
1994 Плутанина / Floundering ... Homeless Man
1994 Євангеліє від Гаррі / Gospel According to Harry ... Wes
1993 Американський якудза / American Yakuza ... Nick Davis / David Brandt
1993 Шлях Карліто / Carlito's Way ... Lalin
1993 Молоді американці / The Young Americans ... Carl Frazer
1993 Точка кипіння / Boiling Point ... Ronnie
1992 Рубін Каїра / Ruby Cairo ... John E. 'Johnny' Faro
1991 Індіанець-утікач / The Indian Runner ... Frank Roberts
1990 Одного разу на блакитному місяці / Once in a Blue Moon (ТБ) ... короткометражка
1990 Шкіра, що відбиває / The Reflecting Skin ... Cameron Dove
1990 Молоді стрілки 2 / Young Guns II ... John W. Poe
1990 Техаська різанина бензопилою 3 / Leatherface: Texas Chainsaw Massacre III ... Eddie 'Tex' Sawyer
1989 Пастка / Tripwire ... Hans
1987 Свіжі коні / Fresh Horses ... Green
1987 Тюрма / Prison ... Burke / Forsythe Electrocution
1987 Порятунок / Salvation !: Have You Said Your Prayers Today? ... Jerome Stample
1985 Свідок / Witness ... Moses Hochleitner
1984 - 1990 Поліція Майамі: Відділ моралі / Miami Vice (серіал) ... Detective Eddie Trumbull
1984 Джордж Вашингтон / George Washington (міні-серіал) ... Lieutenant at LeBoeuf
1972 - 1997 ABC Спеціально після школи / ABC Afterschool Specials (серіал) ... Tim
1951 - 1986 У пошуках завтрашнього дня / Search for Tomorrow (серіал) ... Bragg

Нагороди та премії:

Золотий глобус, 2012 рік
Номінації: Краща чоловіча роль другого плану («Небезпечний метод»)

Сатурн, 2010 рік
Номінації: Кращий актор («Дорога»)

Оскар, 2008 рік
Номінації: Краща чоловіча роль («Порок на експорт»)

Золотий глобус, 2008 рік
Номінації: Краща чоловіча роль (драма) («Порок на експорт»)

Британська академія, 2008 рік
Номінації: Краща чоловіча роль («Порок на експорт»)

Жорж, 2008 рік
Номінації: Кращий зарубіжний актор

Сатурн, 2008 рік
Номінації: Кращий актор («Порок на експорт»)

Премія Гільдії акторів, 2008 рік
Номінації: Краща чоловіча роль («Порок на експорт»)

Гойя, 2007 рік
Номінації: Краща чоловіча роль («Капітан Алатрісте»)

Сатурн, 2006 год
Номінації: Кращий актор («Виправдана жорстокість»)

Сатурн, 2004 рік
Номінації: Кращий актор («Володар перснів: Повернення Короля»)

Премія Гільдії акторів, 2004 рік
Переможець: Кращий акторський склад («Володар перснів: Повернення Короля»)

Премія каналу «MTV», 2003 рік
Номінації: Краща чоловіча роль («Володар перснів: Дві вежі»)

Сатурн, 2003 рік
Номінації: Кращий актор («Володар перснів: Дві вежі»)

Премія Гільдії акторів, 2003 рік
Номінації: Кращий акторський склад («Володар перснів: Дві вежі»)

Премія Гільдії акторів 2002 рік
Номінації: Кращий акторський склад («Володар перснів: Хранителі персня»)

Премія каналу «MTV», 1998 рік
Номінації: Краща бійка («Солдат Джейн»)
1679
А ці обличчя Вам знайомі?:
Прохання, залишаючи коментарі - дотримуйтеся елементарних норм пристойності! Будь-які погрози та образи відвідувачів сайту, нецензурна лайка - видаляються без попередження!
Табу
Касл
Cпільнота
  • Facebook
  • Moviestape у Facebook
  • Moviestape у Twitter
  • Moviestape Вконтакте
  • Google+
  • RSS стрічка
.
Онлайн кінопортал Moviestape
Зірки кіно - це категорія сайту в якій Ви можете переглянути біографії відомих акторів та режисерів світового кінематографу. Розділ містить в собі багату колекцію фото акторів, фільмографії голівудських зірок з посиланнями на картини в яких вони задіяні для подальшого перегляду онлайн. Надалі планується збирати біографії не тільки акторів, які завоювали величезну кількість глядацьких симпатій, а й тих, хто тільки починає свій шлях у світі кіно.