,
Картковий будинок
Життя з Луї
Леді Баг та Супер-Кіт

Донал Ґлісон

Донал Ґлісон Донал Ґлісон Донал Ґлісон Донал Ґлісон Донал Ґлісон Донал Ґлісон Донал Ґлісон
Коротка біографія:

Рід занять: Актор, режисер, сценарист
Ім’я (лат.): Domhnall Gleeson
Зріст: 1.85 м
Дата народження: 12 травня, 1983 | телець
Місце народження: Дублін, Ірландія
Жанри: Драма, комедія, пригоди

Біографія:

Донал Ґлісон (Domhnall Gleeson) народився 12 травня 1983 року року в Дубліні в родині відомого актора Брендана Ґлісона і Мері Велдон. Він виріс в компанії трьох молодших братів - Фергуса, Брайана (він теж став актором) і Рорі. Після закінчення «Malahide Community School», Донал вступає до Дублінського технологічного інституту, який закінчує зі ступенем бакалавра в галузі медіа-мистецтв.

Вперше молодий актор з'явився на екрані у головній ролі в короткометражній стрічці Мартіна МакДона «Шестизарядний» у 2004 році. Дебют виявився дуже вдалим - фільм отримав «Оскар», як кращий короткометражний ігровий фільм.

Через два роки, у 2006, Донал пробує себе у повнометражному кіно. Разом зі своїм батьком він знявся у спортивній комедії «Жеребці», веселій історії про молоду футбольну команду.

Паралельно зі зйомками у кіно Донал Ґлісон грає і на театральній сцені. У 23 роки, за участь в бродвейській виставі «Лейтенант з острова Інішмор», актор був номінований на театральну премію «Тоні». А наприкінці 2007-го вже на батьківщині, в Дубліні, Донал грав у постановці за мотивами роману Чарльза Діккенса «Великі надії», отримавши теплі відгуки критиків.

У 2008 році Донал Ґлісон з'явився в мелодрамі «Рік собаки» та в бойовику «Щедрість Перрьє», де знову партнером по знімальному майданчику стає його батько.

Та справжня популярність до актора прийшла у 2010 році, коли його затвердили на роль Білла Візлі в екранізації легендарного бестселера «Гаррі Поттер та Смертельні реліквії». Хоча спочатку Донал не хотів погоджуватися грати разом з батьком (Брендан Ґлісон грав Дикозора Муді), але пізніше передумав. «Так, я відмовлявся від ролі, але тільки тому, що не хотів чути за спиною: «Звичайно, тато замовив за нього слівце». Коли я був дитиною, то, як і всі, намагався знайти своє покликання в житті. І я дуже переживав, що назавжди залишуся Ґлісоном-молодшим. Справа в тому, що я впевнений, будь мій батько теслею - я пішов би по його стопах, і до кінця життя порівнював би себе з ним», - згадує актор. Донал також зіграв і у другій частині фільму «Гаррі Поттер та Смертельні реліквії».

Далі Ґлісон пробує себе на телебаченні. Він зіграв невелику роль у другому сезоні британського фантастичного телесеріалу «Чорне дзеркало», створеного за сценарієм Чарлі Брукера.

Пізніше, Ґлісон знімається в декількох ірландських фільмах: «Таємний гравець», «Сенсація», бере участь у вестерні братів Коенів «Справжня мужність», а також разом з Кірою Найтлі і Ендрю Ґарфілдом грає у фантастичній драмі «Не відпускай мене».

У 2012 році його запрошують у костюмовану мелодраму «Анна Кареніна», зняту за однойменним романом російського класика Льва Толстого. Головну роль в картині зіграла Кіра Найтлі, Донал Ґлісон з Алісією Вікандер втілили образ щасливої сімейної пари - Костянтина Левіна і Кітті Щербацької.

Через рік Донал отримав головну роль в містичній стрічці Річарда Кертіса «Коханий з майбутнього». Його герой юрист на ім'я Тім подорожує в часі, і одного разу зустрічає дівчину своєї мрії (Рейчел МакАдамс).

У 2014 році актор знімається в фантастичній стрічці «Ex Machina» Алекса Ґарленда та байопику Анджеліни Джолі «Нескорений», в якому розповідається реальна історія американського легкоатлета Луї Замперіні.

Останні роботи Ґлісона: історична драма «Бруклін», гостросюжетний вестерн «Легенда Г′ю Гласса» та фантастичний бойовик «Зоряні війни: Пробудження сили».

Донал Ґлісон разом з батьком і братом Брайаном організували власний фонд, який збирає гроші для хоспісу Святого Франциска в Дубліні.

Актор не одружений - мабуть, пік кар'єри заважає особистому життю Донала Ґлісона. Разом з батьком Донал вболіває за команду «Астон Вілла».

Фільмографія:

2017 Зоряні війни: Епізод 8 / Star Wars: Episode VIII ... General Hux
2017 Мена / Mena ... Monty Schafer
2016 Crash Pad ... Stensland
2015 Легенда Г′ю Гласса / The Revenant ... Captain Andrew Henry
2015 Зоряні війни: Пробудження Сили / Star Wars: The Force Awakens ... General Hux
2015 Бруклін / Brooklyn ... Jim Farrell
2014 Екс Махіна / Ex Machina ... Caleb
2014 Нескорений / Unbroken ... Phil
2014 Harry Potter and the Escape from Gringotts (короткометражний) ... Bill Weasley
2013 Голгофа / Calvary ... Freddie Joyce
2013 Френк / Frank ... Jon Burroughs
2013 Коханий з майбутнього / About Time ... Tim
2012 Immaturity for Charity (ТБ) ... Various
2012 Анна Кареніна / Anna Karenina ... Levin
2012 Суддя Дредд 3D / Dredd ... Clan Techie
2012 Таємний гравець / Shadow Dancer ... Connor
2011 - ... Чорне дзеркало / Black Mirror (серіал) ... Ash
2011 Гаррі Поттер та Смертельні реліквії: Частина 2 / Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 ... Bill Weasley
2010 Колись Харві зустрів Боба / When Harvey Met Bob (ТБ) ... Bob Geldof
2010 Справжня мужність / True Grit ... Moon (The Kid)
2010 Гаррі Поттер та Смертельні реліквії: Частина 1 / Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 ... Bill Weasley
2010 Sensation ... Donal
2010 Повідомлення відпускай мене / Never Let Me Go ... Rodney
2009 Вельвет / Corduroy (короткометражний) ... Mahon
2009 Щедрість Перрье / Perrier's Bounty ... Clifford
2009 Рік собаки / A Dog Year ... Anthony Armstrong
2006 Жеребці / Studs ... Trampis
2005 Хлопчики їдять дівчаток / Boy Eats Girl ... Bernard
2004 Шестизарядний / Six Shooter (короткометражний) ... Cashier
8229
Прохання, залишаючи коментарі - дотримуйтеся елементарних норм пристойності! Будь-які погрози та образи відвідувачів сайту, нецензурна лайка - видаляються без попередження!
Друзі
Відкриття відьом
Cпільнота
  • Facebook
  • Moviestape у Facebook
  • Moviestape у Twitter
  • RSS стрічка
.
Онлайн кінопортал Moviestape
Зірки кіно - це категорія сайту в якій Ви можете переглянути біографії відомих акторів та режисерів світового кінематографу. Розділ містить в собі багату колекцію фото акторів, фільмографії голівудських зірок з посиланнями на картини в яких вони задіяні для подальшого перегляду онлайн. Надалі планується збирати біографії не тільки акторів, які завоювали величезну кількість глядацьких симпатій, а й тих, хто тільки починає свій шлях у світі кіно.