,
Дві дівчини без копійчини
Шерлок
Злюки бобри
Загрузка...

Ідріс Ельба

Ідріс Ельба Ідріс Ельба Ідріс Ельба Ідріс Ельба Ідріс Ельба Ідріс Ельба Ідріс Ельба Ідріс Ельба Ідріс Ельба Ідріс Ельба
Коротка біографія:

Рід занять: Актор, продюсер режисер сценарист
Ім’я (лат.): Idris Elba
Зріст: 1.90 м
Дата народження: 6 вересня 1972 | діва
Місце народження: Лондон, Англія, Велика Британія
Жанри: Драма, кримінал, трилер
Дружина: Кім Ельба (розлучення) ... одна дитина

Біографія:

Ідріс Ельба (Idrissa Akuna «Idris» Elba) народився 6 вересня 1972 на околиці Лондона в сім'ї бідних іммігрантів із Західної Африки. Спочатку Ідріс був захоплений музикою - його дядько працював ді-джеєм, і разом з ним Ельба вів урочистості і вечірки. А згодом проявив бурхливий інтерес до театру. «У 16 років я пішов з дому і гастролював разом з трупою National Youth Music Theatre, брав участь у постановці «Хлопці і ляльки», з якою ми об'їздили весь світ, - згадує Ідріс. - Я не бачив себе в майбутньому в музичних п'єсах, але брати участь у них було дуже цікаво». Саме театр врятував молодого чорношкірого хлопця від сутичок з націоналістами, яких було повно в його лондонській школі. «Ідеш по вулиці - і тебе в очі називають «Чорномазою гидотою». «Британія для білих», - згадує актор гасла з юнацтва. - Я намагався не звертати на це уваги. Приблизно в той же час я став Ідрісом. Моє справжнє ім'я - Ідрісса, і в Англії воно звучить як жіноче. На моїй рідній мові це означає «народжений першим».

Незабаром Ідріс почав пробивати собі шлях на телебачення - він активно знімався в численних серіалах і шоу. З 27 років Ідріс знімається в повнометражних стрічках: «Кохана теща», «У пошуках брата», «Солдати Буффало», щоправда, все ще в ролях другого плану.

У 2005 році Ідріс Ельба вперше грає головну роль у великому кіно - в авторській стрічці Рауля Пека «Одного разу в квітні». Фільм оповідає про африканську країну Руанді, в якій за сто днів загинули майже мільйон людей, про війну двох етнічних груп: хуту і тутсі. Стрічка мала хорошу фестивальну долю, зокрема, була номінована на головний приз Берлінського кінофестивалю. Ця робота оживила послужний список Ельби.

Слідом він продовжив зйомки на телебаченні і кіно, демонструючи широкі акторські здібності та вміння працювати в різних жанрах. У музичній драмі про священнослужителів Роба Харді «Госпел» Ідріс виконав провідну роль преподобного Чарльза Франка. У мелодрамі «Батькова дочка» зіграв зневіреного батька, що втратив опікунство над трьома доньками, і тепер намагається їх повернути за допомогою привабливої адвокатесси. У трилері Стівена Хопкінса «Жнива» разом з героїнею Хіларі Суонк його герой - віруюча молода людина Бен - розслідують таємницю раптово почервонілої річки. А у кримінальній драмі Рідлі Скотта «Гангстер» - стає головорізом Танго.

У 2009 році Ельба зіграв у дуеті з популярною співачкою Бейонсе в трилері «Обсесія», де втілив роль великого бізнесмена, що заплутався в своїх любовних пристрастях.

У 2010 році актор став головним героєм британського психологічного детективного серіалу «Лютер». Ідріс грає старшого інспектора Джона Лютера, який працює в лондонській поліції у відділі тяжких злочинів. Він наділений видатними здібностями в розкритті злочинів, але через свою одержимість роботою і труднощі в особистому житті сам нерідко здійснює протизаконні вчинки. За акторську роботу в цьому серіалі Ідріс отримав престижну премію «Золотий глобус», а також був удостоєний неодноразових номінацій на «Еммі».

У 2011 році Ельба увійшов до акторський склад амбітної голлівудської комікс-екранізації «Тор», де зіграв одного з богів зі злісним поглядом Хеймдаллема. А у 2012-му знову знявся у Рідлі Скотта в трилері «Прометей» в ролі капітана «Прометея» Джанека, врівноваженого і прагматичного персонажа.

Актор був одружений, у 30 років він став батьком - Ідріс Ельба виховує доньку.

Фільмографія:

Життя - самотність / Alive Alone ... Jamal
2017 Темна вежа / The Dark Tower ... Roland Deschain, чутки
2016 Сотні вулиць / A Hundred Streets ... Max
2016 Стартрек: Нескінченність / Star Trek Beyond ... Krall
2016 У пошуках Дорі / Finding Dory
2016 Книга джунглів / The Jungle Book ... Shere Khan, озвучка
2016 День взяття Бастилії / Bastille Day ... Sean Briar
2016 Зоотрополіс / Zootopia ... Chief Bogo, озвучка
2015 Безрідні звірі / Beasts of No Nation ... Commandant
2015 Месники: Ера Альтрона / Avengers: Age of Ultron ... Heimdall
2015 Ганмен / The Gunman ... Barnes
2014 An Epic Journey to Coming to America (короткометражний) ... Driis
2014 Ніяких добрих справ / No Good Deed ... Colin
2014 Друге пришестя / Second Coming ... Mark
2013 Тор 2: Царство темряви / Thor: The Dark World ... Heimdall
2013 Довга дорога до свободи / Mandela: Long Walk to Freedom ... Nelson Mandela
2013 Тихоокеанський рубіж / Pacific Rim ... Stacker Pentecost
2012 Прометей / Prometheus ... Janek
2012 Примарний вершник 2 / Ghost Rider: Spirit of Vengeance ... Moreau
2011 Тор / Thor ... Heimdall
2010 - 2013 Велика буква «Р» / The Big C (серіал) ... Lenny
2010 Нальотчики / Takers ... Gordon Jennings
2010 - 2015 Лютер / Luther (серіал) ... DCI John Luther
2010 Невдахи / The Losers ... Roque
2010 Legacy ... Malcolm Gray
2009 Обсесія / Obsessed ... Derek
2009 Ненароджений / The Unborn ... Arthur Wyndham
2008 - 2009 Жіноче детективне агентство №1 / The No. 1 Ladies 'Detective Agency (серіал) ... Charlie Gotso
2008 Людський контракт / The Human Contract ... Larry
2008 Рок-н-рольщик / RocknRolla ... Mumbles
2008 Випускний / Prom Night ... Detective Winn
2007 Різдво / This Christmas ... Quentin Whitfield
2007 Гангстер / American Gangster ... Tango
2007 28 тижнів потому / 28 Weeks Later ... Stone
2007 Жнива / The Reaping ... Ben
2007 Батькова дочка / Daddy's Little Girls ... Monty
2006 Все життя - гра / All in the Game (ТБ) ... Paul
2005 Госпел / The Gospel ... Reverend Charles Frank
2005 Стурбованість світ / World of Trouble (ТБ)
2005 - 2013 Офіс / The Office (серіал) ... Charles Miner
2005 Одного разу в квітні / Sometimes in April (ТБ) ... Augustin
2005 - ... Джонні Зіро / Jonny Zero (серіал) ... Hodge
2003 One Love ... Aaron
2002 - 2004 Таксист / Hack (серіал) ... Mac Boone
2002 - 2012 Місце Злочину: Маямі / CSI: Miami (серіал) ... Angelo Sedaris
2002 - 2008 Прослушка / The Wire (серіал) ... Russell 'Stringer' Bell
2001 Солдати Буффало / Buffalo Soldiers ... Kimborough
2001 - 2008 Інспектор Лінлі розслідує / The Inspector Lynley Mysteries (серіал) ... Robert Gabriel
2000 - ... Aqua Teen Hunger Force (серіал) ... Police Officer
2000 - 2008 Подруги / Girlfriends (серіал) ... Paul Raymond
2000 - 2004 Їжа для душі / Soul Food (серіал) ... Smitty
2000 У пошуках брата / Sorted ... Jam
2000 In Defence (серіал) ... PC Paul Fraser
1999 Улюблена теща / Belle maman ... Grégoire
1998 Ультрафіолет / Ultraviolet (міні-серіал) ... Vaughan Rice
1998 Verdict (серіал) ... PC Brian Rawlinson
1997 - 2005 Сімейна справа / Family Affairs (серіал) ... Tim Webster
1997 Behind the Mask (короткометражний) ... Ovronramwen
1996 - ... Insiders (серіал) ... Robinson Bennett
1996 Crocodile Shoes II (міні-серіал) ... Jo-Jo
1996 - ... Мовчазний свідок / Silent Witness (серіал) ... Charlie
1995 Доктор Елінор Бромвелл / Bramwell (міні-серіал) ... Charlie Carter
1995 - 1996 The Governor (серіал) ... Officer Chiswick
1995 - 1999 Зона небезпеки / Dangerfield (серіал) ... Matt Gregory
1994 - 1995 Космічний поліцейський відділок / Space Precinct (серіал) ... Pizza Delivery Man
1992 - 2012 Красиво жити не заборониш / Absolutely Fabulous (серіал) ... Hilton
1991 - 1999 2,4 дитини / 2point4 Children (серіал) ... the Parachute Instructor
1990 - 2010 Закон і порядок / Law & Order (серіал) ... Lonnie Liston
1988 - 2002 Лондон горить / London's Burning (серіал) ... Cpl. Frost
1987 - 2000 Таємниці Рут Ренделл / Ruth Rendell Mysteries (серіал) ... Pest Controller
1984 - 2010 Чисто англійське вбивство / The Bill (серіал) ... Alex Mason

Нагороди та премії:

Золотий глобус, 2016 рік
Номінації: Краща чоловіча роль другого плану («Звірі без роду і племені»); Кращий актор міні-серіалу або фільму на ТБ («Лютер»)

Золотий глобус, 2014
Номінації: Краща чоловіча роль (драма) («Довга дорога до свободи»); Кращий актор міні-серіалу або фільму на ТБ («Лютер»)

Еммі, 2014
Номінації: Краща чоловіча роль у міні-серіалі або телефільмі («Лютер»)

Золотий глобус, 2012 рік
Переможець: Кращий актор міні-серіалу або фільму на ТБ («Лютер»)

Еммі, 2012 рік
Номінації: Краща чоловіча роль у міні-серіалі або телефільмі («Лютер»)

Золотий глобус, 2011 рік
Номінації: Кращий актор міні-серіалу або фільму на ТБ («Лютер»)

Еммі, 2011 рік
Номінації: Кращий запрошений актор в комедійному серіалі («Велика буква 'Р'»); Краща чоловіча роль у міні-серіалі або телефільмі («Лютер»)

Премія Гільдії акторів, 2008 рік
Номінації: Кращий акторський склад («Гангстер»)
2049
Прохання, залишаючи коментарі - дотримуйтеся елементарних норм пристойності! Будь-які погрози та образи відвідувачів сайту, нецензурна лайка - видаляються без попередження!
Південний Парк
Майстри сексу
Cпільнота
  • Facebook
  • ВКонтакте
  • Moviestape у Facebook
  • Moviestape у Twitter
  • Moviestape Вконтакте
  • Google+
  • RSS стрічка
.
Онлайн кінопортал Moviestape
Зірки кіно - це категорія сайту в якій Ви можете переглянути біографії відомих акторів та режисерів світового кінематографу. Розділ містить в собі багату колекцію фото акторів, фільмографії голівудських зірок з посиланнями на картини в яких вони задіяні для подальшого перегляду онлайн. Надалі планується збирати біографії не тільки акторів, які завоювали величезну кількість глядацьких симпатій, а й тих, хто тільки починає свій шлях у світі кіно.