,
Табу
Касл
Надприродне

Пол Дано

Пол Дано Пол Дано Пол Дано Пол Дано Пол Дано Пол Дано Пол Дано Пол Дано
Коротка біографія:

Рід занять: Актор, продюсер
Ім’я (лат.): Paul Dano
Зріст: 1.85 м
Дата народження: 19 червня 1984 | близнюки
Місце народження: Нью-Йорк, США
Жанри: Драма, комедія, мелодрама

Біографія:

Пол Дано (Paul Franklin Dano) народився 19 червня 1984 року. Перші кілька років свого життя, майбутній актор проживав у Нью-Йорку, потім з родиною переїхав Нью-Канаан. Після закінчення школи Пол вступив до коледжу Юджина Ланга. Свою театральну кар'єру Пол Дано почав ще в дитячому віці, в 12 років він зіграв у своїй першій театральній постановці, у старших класах йому пощастило виступити вже на сцені Бродвею в таких постановках як «Різдвяна історія» і «Місяць у селі». Після закінчення школи Дано вирішив ґрунтовно зайнятися творчою кар'єрою, він почав грати на гітарі і співати в рок-групі «Cherry Revision».

Вперше на телеекранах Пол Дано з'явився в епізодичній ролі в комедійному серіалі «Розумний хлопець», а в 2000 році він отримав свою першу роль у художньому кіно - сімейній драмі «Новачки». Після зйомок у цій картині Пол Дано миттєво став затребуваним актором, йому стали пропонувати головні ролі.

На наступний рік Пол Дано знявся в незалежному фільмі «Брехня» - драмі про злодія-підлітка з Лонг-Айленда, який важко переживає розкол своєї сім'ї. На кінофестивалі «Sundance» стрічка отримала нагороду «Grand Jury Prize» і премію «Independent Spirit Award for Best Debut Performance», а Пол Дано отримав премію за кращий дебют. Після цієї ролі на молодого актора посипалися пропозиції від різних режисерів.

Полу запропонували велику роль у фільмі кіностудії «20th Century Fox» «Сусідка» 2004 року. Разом з Полом в картині знявся його колега по фільму «Імператорський клуб» Еміль Хірш. Пол Дано блискуче виконав у фільмі роль одного з двох кращих друзів Хірша. У тому ж році актор знявся в трилері «Забираючи життя».

Кар'єра стабільно розвивалась. Весною 2005 року на екрани вийшов другий фільм Ребекки Міллер «Балада про Джека і Роуз», де Дано відпрацював багатогранну роль «змія», який зачаровує дівчину на ім'я Роуз, що мешкала в ув'язненні.

У червні 2005 року режисери Дайтона і Ферріс розпачали зйомки картини «Маленька міс Щастя», прем'єра якої відбулася в січні 2006 року на кінофестивалі «Sundance». «Маленька міс Щастя» стала однією із значних у творчому розвитку молодого актора. Фільм номінувався на премію «Оскар», як «Кращий фільм року».

У 2008 році кінокритиками була дуже тепло зустрінута, і наступна роль Пол Дано, сильна роль у кінострічці «Нафта» американського режисера Пола Томаса Андерсона. Картина «Нафта» стала лауреатом премії «Оскар» 2008 року в номінаціях «Краща робота оператора» і «Краща чоловіча роль». Всього фільм висувався у восьми номінаціях на премію «Оскар». Сценарій був вільним трактуванням роману класика американської літератури Ептона Сінклера «Нафта!» 1927 року. Ключові ролі дісталися таким чудовим акторам як, Деніел Дей-Льюїс і Пол Дано.

Гра Пола Дано відрізнялася небаченої щирістю і абсолютним перевтіленням в свого персонажа. Перед глядачами стояли точно дві абсолютно різні людини, і абсолютно різної манерою поведінки, інтонацією голосу і жестикуляцією. Наступні стрічки «Штурмуючи вудсток», «Добре серце», «Зайва людина», «Обхід мика», «Лицар дня», «Ковбої проти прибульців» запам'яталися глядачам тонкої і щирою грою Пола Дано.

Пол продовжував багато зніматися у фільмах, переважно незалежних стрічках. 2012 рік зустрів Пола Дано роллю молодого письменника Келвіна в картині Джонатана Дейтона і Валерії Фаріс «Рубі Спаркс». Колегами Пола Дано по фільму стали Зої Казан, Кріс Мессіна і Аннетт Бенінг. У цьому ж році глядачі побачили улюбленого актора ще в декількох проектах: «Нічні руху», «Заради Еллен», «Петля часу» і фільмі Пола Вайца «Бути Флінном».

Х'ю Джекман, Джейк Джилленгол, Терренс Говард, Марія Белло, Пол Дано блискуче відпрацювали головні ролі в трилері 2013 року «Полонянки» режисера Дені Вільньова, автором сценарію якого був Аарон Гузіковскі.

Наприкінці 2015 року має вийти британський драматичний телесеріал, адаптація роману Льва Толстого «Війна і мир», в якому Пол Дано зіграв одну з головних ролей - графа П'єра Безухова.

Також актор прийняв участь у кількох театральних постановках на Бродвеї. Але й на цьому таланти актора не закінчились - Пол Дано талановитий музикант, він грав на гітарі і співав у групі «Mook». Періодичне видання «Роллінг Стоун» визнало його одним з найкращих гітаристів у 2007 році.

Пол Дано рідко дає інтерв'ю, він намагається не афішувати своє особисте життя. Знаменитий актор вважає, що особисте життя популярної людини повинно залишатися за кадром. Відомо тільки те, що з 2007 року він зустрічається з актрисою і сценаристом Зої Казан, з якою Пол познайомився, граючи на Бродвеї.

Фільмографія:

2016 Акджа / Okja ... чутки
2016 Війна і мир / War and Peace (міні-серіал) ... Pierre Bezukhov
2015 Норми поведінки / Codes of Conduct (ТБ)
2015 Юність / Youth ... Jimmy Tree
2014 Любов і милосердя / Love & Mercy ... Brian Wilson
2013 12 років рабства / 12 Years a Slave ... Tibeats
2013 Полонянки / Prisoners ... Alex Jones
2012 Петля часу / Looper ... Seth
2012 Рубі Спаркс / Ruby Sparks ... Calvin Weir-Fields
2012 Flatscreen (відео, короткометражний) ... Paul
2012 Заради Еллен / For Ellen ... Joby Taylor
2011 Бути Флінном / Being Flynn ... Nick Flynn
2011 Ковбої проти прибульців / Cowboys & Aliens ... Percy Dolarhyde
2010 Обхід Міка / Meek's Cutoff ... Thomas Gately
2010 Лицар дня / Knight and Day ... Simon Feck
2010 Екстрамен / The Extra Man ... Louis Ives
2009 Добре серце / The Good Heart ... Lucas
2009 Штурмуючи Вудсток / Taking Woodstock ... VW Guy
2008 Гігантик / Gigantic ... Brian Weathersby
2008 Явні захворювання / Explicit Ills ... Rocco
2007 Світло і страждалець / Light and the Sufferer ... Don (AKA: Light)
2007 Нафта / There Will Be Blood ... Paul Sunday, Eli Sunday
2007 Зброя / Weapons ... Chris
2006 Нація фастфуду / Fast Food Nation ... Brian
2006 Маленька міс Щастя / Little Miss Sunshine ... Dwayne
2005 Король / The King ... Paul Sandow
2005 Балада про Джека і Роуз / The Ballad of Jack and Rose ... Thaddius
2004 Забираючи життя / Taking Lives ... Young Asher
2004 Сусідка / The Girl Next Door ... Klitz
2002 Імператорський клуб / The Emperor's Club ... Martin Blythe
2002 Занадто молодий, щоб бути батьком / Too Young to Be a Dad (ТБ) ... Matt Freeman
2001 Брехня / L.I.E. ... Howie Blitzer
2000 Новоприбулі / The Newcomers ... Joel
1999 - 2007 Клан Сопрано / The Sopranos (серіал) ... Patrick Whalen

Нагороди та премії:

Премія Гільдії акторів, 2014
Номінації: Кращий акторський склад («12 років рабства»)

Британська академія, 2008 рік
Номінації: Краща чоловіча роль другого плану («Нафта»)

Премія Гільдії акторів, 2007
Переможець: Кращий акторський склад («Маленька міс Щастя»)
5699
Прохання, залишаючи коментарі - дотримуйтеся елементарних норм пристойності! Будь-які погрози та образи відвідувачів сайту, нецензурна лайка - видаляються без попередження!
Поліція Парадайз
Пуститися берега
Cпільнота
  • Facebook
  • Moviestape у Facebook
  • Moviestape у Twitter
  • RSS стрічка
.
Онлайн кінопортал Moviestape
Зірки кіно - це категорія сайту в якій Ви можете переглянути біографії відомих акторів та режисерів світового кінематографу. Розділ містить в собі багату колекцію фото акторів, фільмографії голівудських зірок з посиланнями на картини в яких вони задіяні для подальшого перегляду онлайн. Надалі планується збирати біографії не тільки акторів, які завоювали величезну кількість глядацьких симпатій, а й тих, хто тільки починає свій шлях у світі кіно.