,
Дві дівчини без копійчини
Величне століття. Роксолана
Пригоди Мерліна
Загрузка...

Форест Вітакер

Форест Вітакер Форест Вітакер Форест Вітакер Форест Вітакер Форест Вітакер Форест Вітакер Форест Вітакер Форест Вітакер Форест Вітакер Форест Вітакер Форест Вітакер
Коротка біографія:

Рід занять: Актор, продюсер, режисер
Ім’я (лат.): Forest Whitaker
Зріст: 1.88 м
Дата народження: 15 липня 1961 | рак
Місце народження: Лонгв'ю, Техас, США
Жанри: Драма, трилер, кримінал
Дружина: Кейша Вітакер ... четверо дітей

Біографія:

Форест Вітакер народився в місті Лонгв'ю (штат Техас, США) 15 липня 1961 року в сім'ї страхового агента і вчительки. У дитинстві відвідував Пелісейдску середню школу, непогано грав у американський футбол, крім того, добре співав і брав участь у мюзиклах.

Закінчивши школу у 1975 році, на спортивну стипендію поступив у Каліфорнійський політехнічний університет, навчання в якому був змушений перервати у зв'язку з серйозною травмою хребта. Відновившись, вступив до музичної консерваторії при Університеті Південної Каліфорнії на факультет оперного співу, звідки незабаром перевівся на театральний факультет.

Кінодебют Фореста відбувся у 1982 році в картині «Швидкі зміни в школі Ріджмонт Хай» Емі Хекерліна, де він виконав роль футболіста. У 1986 році отримав роль в картині «Колір грошей» Мартіна Скорсезе, а незабаром і в драмі «Взвод» (1986) Олівера Стоуна. Наступною роботою Фореста у найвідоміших режисерів тих років стала військова драма Баррі Левінсона «Добрий ранок, В'єтнам» (1987), де він зіграв разом з Робіном Вільямсом.

У 1988 році на кінофестивалі в Каннах був удостоєний призу за кращу чоловічу роль у картині Клінта Іствуда «Птах» (1988). За цю ж роль вперше номінується на «Золотий Глобус». Блискучою назвали кінокритики гру актора у фільмі Ніла Джордана «Жорстока гра» (1992), номінанта на премію «Оскар», де Вітакер виконав роль британського солдата Джоді, що був взятий у полон бойовиками Ірландської республіканської армії.

На початку XXI століття актор продовжує активно зніматися, поєднуючи роботи в кіно з роботами на телебаченні. У цей період найбільш помітними роботами Вітакера стають другорядні ролі в картинах «Кімната страху» (2002) та «Телефонна будка» (2002).

Успіх приходить до актора у 2006 році, з роллю угандійського президента Іді Аміна в картині «Останній король Шотландії» (2006). До цієї ролі актор готувався дуже ретельно: вивчив суахілі, відвідав Уганду, навчився грати на акордеоні і набрав 20 кілограм ваги. Як згодом виявилося, все це було не даремно. Картина з бюджетом всього 6 мільйонів доларів, збирає в прокаті близько 50 мільйонів. Сам же актор отримує «Оскар» і «Золотий глобус» у номінації «краща чоловіча роль», і безліч інших нагород.

З тих пір в прокат вийшло досить багато вдалих картин за участю актора: «Великі суперечники» (2007), «Повітря, яким я дихаю» (2007), «Точка обстрілу» (2008), «Королі вулиць» (2008), «Окис» (2009), «Експеримент» (2010) та інші.

У 1996 році актор одружився на колишній моделі Кейші Вітакер, з якою познайомився під час зйомок фільму «Підривники». Пара мешкає у Лос-Анджелесі і виховує чотирьох дітей. Форест - вегетаріанець, має чорний пояс з карате і займається йогою.

Фільмографія:

Шлях ворога / Enemy Way ... William Garnett
2014 Гріхопадіння / A Fall from Grace ... Source
2013 Віпака / Repentance ... Angel
2013 Чорне Різдво / Black Nativity ... Reverend Cornell
2013 Зулу / Zulu ... Ali Sokhela
2013 З пекла / Out of the Furnace ... Wesley Barnes
2013 Дворецький / The Butler ... Cecil Gaines
2013 Пішак / Pawn ... Will
2013 Повернення героя / The Last Stand ... Agent John Bannister
2012 Темна правда / The Truth ... Francisco Francis
2012 Фрілансери / Freelancers ... LaRue
2011 Пастка 44 / Catch .44 ... Ronny
2011 - ... Мислити як злочинець: Поведінка підозрюваного / Criminal Minds: Suspect Behavior (серіал) ... Sam Cooper
2010 Колискова для Пі / Lullaby for Pi ... George
2010 Експеримент / The Experiment (відео) ... Barris
2010 Моя любовна пісня / My Own Love Song ... Joey
2010 Сімейне весілля / Our Family Wedding ... Brad Boyd
2009 Різники / Repo Men ... Jake
2009 Сезон ураганів / Hurricane Season ... Al Collins
2008 Окис / Powder Blue (відео) ... Charlie
2008 Політ завдовжки в життя / Winged Creatures ... Charlie Archenault
2008 Королі вулиць / Street Kings ... Captain Jack Wander
2008 Точка обстрілу / Vantage Point ... Howard Lewis
2007 Великі суперечники / The Great Debaters ... Dr. James Farmer Sr .
2007 Хвильовий ефект / Ripple Effect ... Philip
2007 Повітря, яким я дихаю / The Air I Breathe ... Happiness
2006 Велика ставка / Even Money ... Clyde Snow
2006 Останній король Шотландії / The Last King of Scotland ... Idi Amin
2006 Топь / The Marsh ... Geoffrey Hunt
2006 Завоювання Іді Аміна / Capturing Idi Amin (короткометражний) ... Interviewee
2005 - ... Мислити як злочинець / Criminal Minds (серіал) ... Sam Cooper
2005 Американська зброя / American Gun ... Carter
2005 Прогулянка на небеса / A Little Trip to Heaven ... Abe Holt
2005 Марія / Mary ... Ted Younger
2004 Перша донька / First Daughter ... оповідач, озвучка
2003 Озброєний опір / Deacons for Defense (ТБ) ... Marcus Clay
2002 Телефонна будка / Phone Booth ... Captain Ramey
2002 Кімната страху / Panic Room ... Burnham
2002 - 2008 Щит / The Shield (серіал) ... Lieutenant Jon Kavanaugh
2001 Свято всіх святих / Feast of All Saints (ТБ) ... Daguerreotypist Picard
2001 Четвертий ангел / The Fourth Angel ... Agent Jules Bernard
2001 Зелений Дракон / Green Dragon ... Addie
2000 Чотири собаки у грі в покер / Four Dogs Playing Poker ... Mr. Ellington
2000 Поле битви: Земля / Battlefield Earth: A Saga of the Year 3000 ... Ker
1999 Захист свідків / Witness Protection (ТБ) ... Steven Beck
1999 Запалюйте, хлопці! / Light It Up ... Officer Dante Jackson
1999 Пес-примара: Шлях самурая / Ghost Dog: The Way of the Samurai ... Ghost Dog
1999 5th Annual Screen Actors Guild Awards (ТБ)
1998 Відлік жертв / Body Count ... Crane
1996 Повернення: Легенда Ерла «Козла» Маніга / Rebound: The Legend of Earl 'The Goat' Manigault (ТБ) ... Mr. Rucker
1996 Феномен / Phenomenon ... Nate Pope
1995 Створіння / Species ... Dan Smithson
1995 Дим / Smoke ... Cyrus Cole
1994 Висока мода / Pret- a - Porter ... Cy Bianco
1994 Узи братерства / Jason's Lyric ... Maddog
1994 - 2009 Швидка допомога / ER (серіал) ... Curtis Ames
1994 Підривники / Blown Away ... Anthony Franklin
1994 Внутрішній ворог / The Enemy Within (ТБ) ... Colonel MacKenzie ' Mac ' Casey
1993 Шикарне життя / Lush Life (ТБ) ... Buddy Chester
1993 Грабіжник банків / Bank Robber ... Officer Battle
1993 Засуджений до смерті / Last Light (ТБ) ... Fred Whitmore
1993 Викрадачі тіл / Body Snatchers ... Major Collins
1992 За взаємною згодою / Consenting Adults ... David Duttonville
1992 Жорстока гра / The Crying Game ... Jody
1992 Стаття 99 / Article 99 ... Dr. Sid Handleman
1991 Щоденник найманого вбивці / Diary of a Hitman ... Dekker
1991 Лють у Гарлемі / A Rage in Harlem ... Jackson
1990 Criminal Justice (ТБ) ... Jessie Williams
1989 Крутий район / Downtown ... Dennis Curren
1989 Красунчик Джоні / Johnny Handsome ... Dr. Steven Fisher
1988 Птах / Bird ... Charlie ' Bird ' Parker
1988 Кривавий спорт / Bloodsport ... Rawlins
1987 Добрий ранок, В'єтнам / Good Morning, Vietnam ... Edward Garlick
1987 Стеження / Stakeout ... Jack Pismo
1987 Руки незнайомця / Hands of a Stranger (ТБ) ... Sergeant Delaney
1986 Взвод / Platoon ... Big Harold
1986 Колір грошей / The Color of Money ... Amos
1986 Північ і південь 2 / North and South , Book II (міні-серіал) ... Cuffey
1985 The Grand Baby (ТБ)
1985 Північ і Південь / North and South (міні-серіал) ... Cuffey
1985 - 1987 Дивовижні історії / Amazing Stories (серіал) ... Jerry
1985 Зоровий пошук / Vision Quest ... Balldozer
1982 Безтурботні часи в «Ріджмонт Хай» / Fast Times at Ridgemont High ... Charles Jefferson
1982 Гра у вбивство / Tag: The Assassination Game ... Gowdy's Bodyguard
1981 - 1988 Кегні і Лейсі / Cagney & Lacey (серіал) ... Night Manager
1981 - 1986 Каскадери / The Fall Guy (серіал) ... Friend
1981 - 1987 Блюз Хілл-стріт / Hill Street Blues (серіал) ... Floyd Green
1979 - 1986 Мисливець Джон / Trapper John, MD (серіал) ... Lewis Jordan
1978 - 1986 Різні ходи / Diff'rent Strokes (серіал) ... Herman

Нагороди та премії:

Оскар, 2007 рік
Переможець: Краща чоловіча роль («Останній король Шотландії»)

Золотий глобус, 2007 рік
Переможець: Краща чоловіча роль (драма) («Останній король Шотландії»)

Британська академія, 2007 рік
Переможець: Краща чоловіча роль («Останній король Шотландії»)

Еммі, 2007 рік
Номінації: Кращий запрошений актор в драматичному серіалі («Швидка допомога»)

Премія Гільдії акторів, 2007 рік
Переможець: Краща чоловіча роль («Останній король Шотландії»)

Премія Гільдії акторів, 2004
Номінації: Краща чоловіча роль у телефільмі або мінісеріалі («Озброєний опір»)

Золота малина, 2001 рік
Номінації: Найгірша чоловіча роль другого плану («Поле битви: Земля»)

Премія Гільдії акторів, 1995 рік
Номінації: Краща чоловіча роль у телефільмі або мінісеріалі («Внутрішній ворог»)

Золотий глобус, 1989 рік
Номінації: Краща чоловіча роль (драма) («Птах»)

Каннський кінофестиваль, 1988 рік
Переможець: Срібна премія за кращу чоловічу роль («Птах»)
3557
Прохання, залишаючи коментарі - дотримуйтеся елементарних норм пристойності! Будь-які погрози та образи відвідувачів сайту, нецензурна лайка - видаляються без попередження!
Пуаро Агати Крісті
Флінстоуни
Cпільнота
  • Facebook
  • Moviestape у Facebook
  • Moviestape у Twitter
  • Moviestape Вконтакте
  • Google+
  • RSS стрічка
.
Онлайн кінопортал Moviestape
Зірки кіно - це категорія сайту в якій Ви можете переглянути біографії відомих акторів та режисерів світового кінематографу. Розділ містить в собі багату колекцію фото акторів, фільмографії голівудських зірок з посиланнями на картини в яких вони задіяні для подальшого перегляду онлайн. Надалі планується збирати біографії не тільки акторів, які завоювали величезну кількість глядацьких симпатій, а й тих, хто тільки починає свій шлях у світі кіно.