,
Чужоземка
Хроніки Шаннари
КітПес

Кетрін Біґелоу

Кетрін Біґелоу Кетрін Біґелоу Кетрін Біґелоу Кетрін Біґелоу Кетрін Біґелоу Кетрін Біґелоу Кетрін Біґелоу Кетрін Біґелоу
Коротка біографія:

Рід занять: Режисер, продюсер, сценарист
Ім’я (лат.): Kathryn Bigelow
Зріст: 1.82 м
Дата народження: 27 листопада 1951 | стрілець
Місце народження: Сан Карлос, Каліфорнія, США
Жанри: Драма, трилер, бойовик
Чоловік: Джеймс Кемерон (розлучення)

Біографія:

Американський режисер, продюсер та сценарист Кетрін Біґелоу народилася 27 листопада 1951 року у Каліфорнії (США). Її батько працював менеджером на фабриці по виробництву фарби, мати - бібліотекарем. Ще з юнацьких років Кетрін прагнула стати художницею. Два роки вона навчалася у Художньому інституті Сан-Франциско і вже у 20 років отримала престижну стипендію музею Whitney в Нью-Йорку. Їй надали студію, в якій вона працювала і влаштовувала виставки своїх картин. Роботами Кетрін цікавилися Річард Серра, Роберт Рауценберг і Сьюзан Сонтаг. Біґелоу була учасником авантгардної групи «Мистецтво і Мова». Незважаючи на успіхи у живописі, вона вирішила переключитись на кіно і закінчила кіношколу при Колумбійському університеті.

Свій перший фільм - короткометражну стрічку «Підстава» - Кетрін Біґелоу зняла у 1978 році. «Я намагалася дослідити природу насильства - чому воно так спокусливо виглядає», - говорила вона про свою першу роботу.

Через чотири роки, у 1982, на екрани виходить перший повнометражний фільм про байкерів «Без кохання», який вона зняла у парі з Монті Монтгомером. Фільм дуже сподобався відомому режисеру Волтеру Гіллу і він сприяє кар'єрі Кетрін у Голлівуді. Однак, тільки у 1988 році Біґелоу вдалося зняти фільм, що приніс комерційний успіх - «Майже стемніло», криваву історію про сучасних вампірів.

У 1990 році вийшов кримінальний бойовик «Воронована сталь», у головній ролі в якому знялася акторка Джемі Лі Кертіс. Біґелоу досить хитромудро вплітає в цей трилер характерні психоаналітичні мотиви, що власне, і змушує дивитися фільм з інтересом.

Великим успіхом у кар'єрі Кетрін Біґелоу стає вихід у 1991 році бойовика «На гребені хвилі», про таємничу банду серферів, грабуючих банки. У фільмі був задіяний чудовий акторський склад: Патрік Свейзі, Кіану Рівз, Гері Бьюзі. Картина отримала багато схвальних відгуків від критиків та глядачів.

Фільм «Вага води» виявився більш камерним і позбавленим характерного для творчої манери Біґелоу напруженої дії. Картина розповідає про складні взаємини двох жінок.

У 2002 році Біґелоу знову випустила фільм із зірками першої величини. Головну роль в історії радянського підводного атомного човна «К-19» зіграв Гаррісон Форд. Проте публіка не оцінила драматичний сюжет, і фільм не виправдав надії дистриб'юторів, тому наступний проект Кетрін вдалося запустити лише через п'ять років.

Справжнім тріумфом Біґелоу став фільм «Володар бурі», що зібрав значний букет нагород. Історія про спецзагон саперів, які щодня ризикують своїми життями на завданнях в Іраку, виявилася настільки напруженою і захоплюючою, що критики і глядачі зійшлися на думці - фільм отримав золоту статуетку «Оскар».

Останньою стрічкою, знятою Кетрін Біґелоу на момент написання цієї статті, є політичний трилер - «Ціль номер один», у якому розповідається про пошукову операцію спецслужб по затриманню «терориста № 1» Усами Бін Ладена.

Кетрін була одружена з найуспішнішим з комерційної точки зору режисером Голлівуду Джеймсом Кемероном. Вони одружилися у 1989 році, але шлюб протримався недовго, і у 1991-му вони розлучились, зберігши дружні стосунки. Кемерон написав сценарій і став продюсером фільму Біґелоу - «Дивні дні», але провокаційний сюжет і сюрреалістичні деталі не викликали великого інтересу у широкої аудиторії.

Режисер:

Сплячі пси / Triple Frontier
2012 Ціль номер один / Zero Dark Thirty
2011 Чудесний рік / The Miraculous Year (ТБ)
2008 Володар бурі / The Hurt Locker
2007 Mission Zero / Mission Zero ... короткометражка
2002 К-19 / K-19: The Widowmaker
2000 Вага води / The Weight of Water
1995 Дивні дні / Strange Days
1993 - 1999 Забійний відділ / Homicide: Life on the Street (серіал)
1991 На гребені хвилі / Point Break
1989 New Order: Substance / New Order: Substance (відео) ... короткометражка
1989 Воронована сталь / Blue Steel
1987 Майже стемніло / Near Dark
1982 Без кохання / The Loveless
1978 Підстава / The Set-Up ... короткометражка

Продюсер:

Сплячі пси / Triple Frontier
2012 Ціль номер один / Zero Dark Thirty
2011 Чудесний рік / The Miraculous Year (ТБ)
2008 Володар бурі / The Hurt Locker
2002 К-19 / K-19: The Widowmaker

Сценарист:

1996 Підводна течія / Undertow (ТБ)
1989 Воронована сталь / Blue Steel
1987 Майже стемніло / Near Dark
1982 Без кохання / The Loveless

Нагороди та премії:

Золотий глобус, 2013 рік
Номінації: Кращий режисер (Ціль номер один)

Оскар, 2010 рік
Переможець: Кращий фільм («Володар бурі»); Кращий режисерВолодар бурі»)

Золотий глобус, 2010 рік
Номінації: Кращий режисерВолодар бурі»)

Британська академія, 2010 рік
Переможець: Кращий фільм («Володар бурі»); Кращий режисерВолодар бурі»)

Сатурн, 2010 рік
Номінації: Кращий режисерВолодар бурі»)

Венеціанський кінофестиваль, 2008 рік
Переможець: Приз всесвітньої католицької асоціації з комунікацій (SIGNIS) («Володар бурі»); Приз молодіжного кіно за кращий фільм 65-го Венеціанського фестивалю («Володар бурі»); Премія Серджіо трасата («Володар бурі»); Премія «Human Rights Film Network » («Володар бурі»)

Номінації: Золотий лев («Володар бурі»)

Сан-Себастьян, 2000 рік
Номінації: Золота раковина («Вага води»)

Сатурн, 1996 рік
Переможець: Кращий режисерДивні дні»)

Сатурн, 1988 рік
Номінації: Кращий режисер («Майже стемніло»)
5029
А ці обличчя Вам знайомі?:
Прохання, залишаючи коментарі - дотримуйтеся елементарних норм пристойності! Будь-які погрози та образи відвідувачів сайту, нецензурна лайка - видаляються без попередження!
Відкриття відьом
Помаранчевий - хіт сезону
Cпільнота
  • Facebook
  • Moviestape у Facebook
  • Moviestape у Twitter
  • RSS стрічка
.
Онлайн кінопортал Moviestape
Зірки кіно - це категорія сайту в якій Ви можете переглянути біографії відомих акторів та режисерів світового кінематографу. Розділ містить в собі багату колекцію фото акторів, фільмографії голівудських зірок з посиланнями на картини в яких вони задіяні для подальшого перегляду онлайн. Надалі планується збирати біографії не тільки акторів, які завоювали величезну кількість глядацьких симпатій, а й тих, хто тільки починає свій шлях у світі кіно.