,
Таємниці Ґравіті Фолз
Останнє королівство
КітПес

Гері Олдман

Гері Олдман Гері Олдман Гері Олдман Гері Олдман Гері Олдман Гері Олдман Гері Олдман Гері Олдман Гері Олдман Гері Олдман Гері Олдман Гері Олдман Гері Олдман Гері Олдман
Коротка біографія:

Рід занять: Актор, продюсер, сценарист, режисер
Ім’я (лат.): Gary Oldman
Зріст: 1.75 м
Дата народження: 21 березня 1958 | овен
Місце народження: Нью-Кросс, Лондон, Англія
Жанри: Драма, трилер, комедія
Дружина: Леслі Менвілл (розлучення) ... одна дитина; Ума Турман (розлучення); Донья Фіорентіно (розлучення) ... двоє дітей; Олександра Еденбарух

Біографія:

Дитинство Олдмана пройшло в кварталі Нью-Кросс (Лондон), де він народився 21 березня 1958 року. Його мати була домогосподаркою, а батько - зварювальником. Після робочого дня батько не поспішав додому, а просиджував в пабі до пізнього вечора, напивався, повертався сім'ю і відразу йшов спати, не звертаючи уваги на сина і дочок. Життя текло мляво, одноманітно і хлопчикові здавалося, що в Нью-Кроссі ніколи нічого не змінюється: всі батьки п'ють і працюють, а матері займаються будинком. Незабаром сестри вийшли заміж і роз'їхалися і Гері з жахом помітив, що і їх подружжя своєю поведінкою нічим не відрізняються від батька: та ж байдужість і пристрасть до випивки.

Одного разу Гері попросив купити йому піаніно і став брати уроки музики у бабусі, яка жила неподалік. Захоплення музикою було так сильно, що він мріяв стати другим Шопеном - багато читав про композитора, розучував його твори. В юності Гері перейнявся творчістю Бітлз - у нього навіть була гітара з портретами музикантів. Іноді він хотів стати таким, як Леннон.

В цей час йому дуже допомагав Роджер Вільямс - керівник шкільної драматичної студії, де Гері давно і успішно займався. Він бачив у Олдмана здібності і м'яко намагався направити юнака до світу театру: Вільямс водив його на спектаклі, знайомив з акторами. Нарешті, після вистави з Малкольмом Макдауеллом у головній ролі, Гері зрозумів, що хоче стати актором і грати так само, як він. Однак перша ж спроба вступити в Королівську академію драми закінчилася провалом. На прослуховуванні імениті педагоги тактовно натякнули, що театр - не місце для Олдмана. Але така перешкода не могло зупинити Гері, який відчував покликання до акторського мистецтва. І він потрапив, за допомогою Вільямса, в коледж в Сіткапі.

Гері був старанним і відлюдним студентом. У перших же постановках і капусниках він заявив про себе, як про талановитого актора. Здавалося, всі грані між ним і глядачем стираються - завдяки Гері, весь зал буквально втягувався в дію на сцені. Але коли вистава закінчувалася, Олдман знову відокремлювався від своїх однокурсників стіною. Він не брав участь у вечірках, проте серйозно думав про майбутнє: ходив на кастинги, пробувався на ролі, складав і розсилав резюме, і, закінчивши з червоним дипломом коледж, відразу влаштувався на роботу в театр Глазго. Всі знайомі бачили в ньому кіноактора, все, але тільки не сам Гері. І, коли режисер Алекс Кокс запропонував йому роль Сіда Вішеса в картині «Сід і Ненсі» (1986) - Олдман відмовився, мотивуючи це тим, що бачить себе тільки в театрі, а зйомками в кіно і панк-рухом зовсім не цікавиться. Актори крутили пальцем біля скроні, але Гері упирався. Погодився він тільки тому, що спокусився на небувалий для нього гонорар - 35 000. Незабаром гроші відсунулися далеко на другий план. Чим довше він працював над роллю, тим сильніше переконувався - кіно дає величезні можливості для вдосконалення!

Сід Вішес подобався йому, як нестандартна людина, бунтар, але роль здавалася примітивною. Багато було потрібно зусиль з боку Олдмана, щоб вдихнути життя в екранний образ. Робота над фільмом відкрила для Гері цілий світ - з його подачі змінили кінцівку фільму, що дало йому відчути себе «трохи режисером». Після виходу картини, Олдману відразу запропонували зіграти роль драматурга-гея Джо Ортона у фільмі «Нагостріть ваші вуха» (1987). Роль виявилося скандальної - в одному з епізодів Гері довелося цілуватися з чоловіком, що, однак, актора нітрохи не збентежило - надалі він навіть приколюються над цим фактом, натякаючи, що отримав безцінний досвід, дізнавшись, що відчувають дівчата, коли коханий неголений.

Кар'єра Олдмана рухалася вперед, і в 1992 році його запросив Френсіс Форд Коппола на роль Дракули в найромантичнішій екранізації знаменитого роману Брема Стокера, де за унікальною здатністю актора перевтілюватися, глядач не помічає титанічної праці, яка вкладена в головну роль. Після Дракули навіть не повертається язик сказати, що знаменитий граф може бути іншим. Олдман проник в суть задуму автора роману, він зробив так, що глядач бачить не тільки злісного вампіра, а й нещасного закоханого, проклятого Небесами і втратившого надію на прощення. Гері вклав усього себе в образ, завдяки цьому вийшов справжній шедевр - і разом з тим на актора щільно навісили ярлик «лиходія». Після цього на нього посипалися пропозиції грати тільки негативних особистостей. Олдмана це спантеличило - адже він бачив себе і в комічному амплуа, мріяв зіграти з Джимом Керрі. Однак задум зняти своє кіно змушувала його погоджуватися на ролі лиходіїв. Незабаром цей ярлик перейшов і на саму особистість Гері.

Актор довго не хотів лікуватися і не усвідомлював, що хворий - він випивав по літру горілки в день, при цьому постійно знімаючись в кіно і ведучи активне світське життя. Випивка навіть стимулювала його, він не помічав, що котиться в прірву. Перша дружина, Леслі Менвілл, що подарувала Олдману сина Елфі, подала на розлучення. Шлюб з Умою Турман також закінчився розривом. Незабаром у Гері почалися проблеми зі здоров'ям і пам'яттю.

Ентоні Хопкінс, на власному досвіді знає, що таке алкоголізм, бачив, як опускається Олдман, але допомогти нічим не міг. Він розумів, що світське життя, яким змушений жити Гері в Голлівуді, мучить і вбиває актора. Першим серйозним «дзвіночком» стала для Гері проблема з текстом ролі на зйомках «Червоної літери» (1995). Цей факт і вмовляння його нової подруги Ізабелли Росселіні, яка зіграла з ним у біографічній стрічці про Бетховена «Безсмертна кохана» (1994) зробили свою справу - Гері відправився в клініку. Тут він зрозумів, що спокійно лікуватися йому не дадуть журналісти. І Гері не став ховатися. Він погоджувався на інтерв'ю і розповідав з усіма подробицями про особливості життя на останній стадії алкоголізму. І це вселяє повагу до особистості актора. Тільки сильні духом можуть визнаватися у своїх помилках. У клініці він знайшов споріднену душу: Донью Фіорентіно, фотографа. Роман з Ізабеллою був закінчений і у Олдмана з'явилася нова сім'я і ще два сини. Але і це щастя тривало недовго: Донья вирішила розійтися з Гері з особистих причин.

Негаразди в особистому житті зовсім не заважають актору творити. Він активно пробує себе на режисерському терені. Дебютом Олдмана стала картина «Нічого через рот» (варіант перекладу «Не ковтати»), що розповідає про життя в Нью-Кроссі. Гері немов хотів звільнитися від болісних спогадів, тому він втілив у своєму фільмі картини дитинства, тільки в більш чорних фарбах: паби, пияцтво, байдужість, розбита сім'я, нерозуміння. Сім'я Олдмана прийняла гарячу участь у фільмі: його мати озвучувала пісню, яку виконує героїня, а одна з сестер отримала роль в цій картині. Прямо скажемо, фільм дуже жорсткий, реальний, без прикрас - як саме життя. Головна ідея закладена в назві «Нічого через рот» - такий напис міститься в картах хворих, яким ліки вводяться тільки внутрішньовенно. Цим Гері іронічно характеризує життя в Нью-Кросс: люди сильно обмежені в спілкуванні, тим самим створюють собі зайві складності. Для того щоб картина побачила світ, Олдман вклав у неї багато своїх грошей.

Картина отримала визнання Британської Академії незалежних фільмів і на Канському фестивалі. І надалі Олдман має намір знімати тільки правдиве кіно.

Багато акторів гребують зйомками в дешевих фільмах або рекламі, вважаючи це «чорною роботою», але Олдман не такий. Він не думає, що на його таланти негативно позначаться подібного роду зйомки, а на імідж і престиж йому просто наплювати. Тому актор відкрито заявляє, що, якщо будуть знову потрібні гроші на задуманий ним фільм, він буде зніматися і в рекламі.

Такого актора, як Гері Олдман не можна втиснути в загальноприйняті рамки, бо його справжнє обличчя часто вислизає від людей. Кожен, хто спілкувався з ним, відзначає щось своє. Так, Ізабелла Росселіні знаходить його тонкою натурою, сором'язливим і делікатним. Хопкінс вважає Олдмана бунтарем, Голлівудські компанії в один голос заявляють про його різкості в судженнях, пунктуальність та відповідальність до виконуваної роботи. Не можна однозначно судити про Генія, а саме так можна охарактеризувати актора, який створив цілу субкультуру, «оживити» Бетховена, Вішеса, Дракулу і разом з тим ставиться до своїх звершень, як до роботи, яку можна виконати ще краще.

Фільмографія:

Летючий кінь / Flying Horse ... Dennis Spencer
Мисливець-вбивця / Hunter Killer
2017 Темні часи / Darkest Hour ... Winston Churchill
2017 Охоронець кілера / The Hitman's Bodyguard ... Vladislav Dukhovich
2017 Космос між нами / The Space Between Us ... Nathaniel Shepherd
2016 Війна / Man Down ... Counselor Peyton
2015 Злочинець / Criminal ... Quaker Wells
2014 Номер 44 / Child 44 ... General Mikhail Nesterov
2014 Світанок планети мавп / Dawn of the Planet of the Apes ... Dreyfus
2014 Робокоп / RoboCop ... Dr. Dennett Norton
2013 Параноя / Paranoia ... Nicholas Wyatt
David Bowie: The Next Day (відео, 2013) ... короткометражка
2012 Найп′яніший округ в світі / Lawless ... Floyd Banner
2012 Темний лицар повертається / The Dark Knight Rises ... Commissioner Gordon
2011 Зброя, дівчата й азарт / Guns, Girls and Gambling ... Elvis
2011 Друк зла / Touch of Evil ... короткометражка
2011 Шпигун, вийди геть! / Tinker Tailor Soldier Spy ... George Smiley
2011 Гаррі Поттер та Смертельні реліквії: Частина 2 / Harry Potter and the Deathly Hallows: Part II ... Sirius Black
2011 Великодні шістнадцять / Easter Sixteen ... James Connolly
2011 Червона Шапочка / Red Riding Hood ... Solomon
2011 Бетмен: Готем / Untitled Batman Project ... Commissioner Gordon
2010 Criminal Empire for Dummy's ... Benny
2010 Книга Ілая / Book of Eli, The ... Carnegie
2009 Різдвяна історія / A Christmas Carol ... Bob Cratchit / Marley / Tiny Tim
2009 Take Flight: Gary Oldman Directs Chutzpah
2009 Rain Fall ... Holtzer
2009 Ненароджений / Unborn, The ... Rabbi Sendak
2008 Темний лицар / Dark Knight, The ... Gordon
2007 Гаррі Поттер та Орден Фенікса / Harry Potter and the Order of the Phoenix ... Sirius Black
2006 Ліс тіней / Bosque de sombras ... Paul
2005 Гаррі Поттер та кубок вогню / Harry Potter and the Goblet of Fire ... Sirius Black
2005 Бетмен: Початок / Batman Begins ... Jim Gordon
2004 Дохла риба / Dead Fish ... Lynch
2004 Хто Кайл? / Who's Kyle? ... Scouse
2004 Гаррі Поттер та в′язень Азкабану / Harry Potter and the Prisoner of Azkaban ... Sirius Black
2003 Помста / Sin (відео) ... Charlie Strom
2003 Маленькі пальчики / Tiptoes ... Rolfe
2002 Угода з Дияволом / Beat the Devil ... Devil
2002 Траса 60: Дорожні пригоди / Interstate 60 ... O.W. Grant
2001 Ганнібал / Hannibal ... Mason Verger
2001 Немовля на прогулянці 2 / Nobody's Baby ... Buford Dill
2000 Претендент / Contender, The ... Shelly Runyon
1999 Ісус. Бог і людина / Jesus (ТБ) ... Pontius Pilate
1998 Загублені у космосі / Lost in Space ... Dr. Zachary Smith
1997 Літак президента / Air Force One ... Ivan Korshunov
1997 П′ятий елемент ... Jean-Baptiste Emanuel Zorg
1996 Баскія / Basquiat ... Albert Milo
1996 - 1999 Трейсі приймає виклик / Tracey Takes On ... (Серіал) ... Hairdresser
1995 Червона літера / Scarlet Letter, The ... Rev. Arthur Dimmesdale
1995 Вбивство першого ступеня / Murder in the First ... Milton Glenn
1994 Безсмертне кохана / Immortal Beloved ... Ludwig van Beethoven
1994 - 2004 Друзі / Friends (серіал) ... Richard Crosby
1994 Леон / Lеon ... Stansfield
1993 - 1995 Занепалі ангели / Fallen Angels (серіал) ... Pat Keiley
1993 Ромео стікає кров'ю / Romeo Is BleedingРомео спливає кров′ю / Romeo Is Bleeding ... Jack
1993 Справжнє кохання / True Romance ... Drexl Spivey
1992 Дракула / Dracula ... Dracula
1991 Глава дому / Heading Home (ТБ) ... Ian Tyson
1991 Джон Ф. Кеннеді: Постріли в Далласі / JFK ... Lee Harvey Oswald
1990 Генрі та Джун / Henry & June ... Pop
1990 Стан несамовитості / State of Grace ... Jackie Flannery
1990 Розенкранц і Гільденштерн мертві / Rosencrantz & Guildenstern Are Dead ... Rosencrantz
1989 Чаттахучі / Chattahoochee ... Emmett Foley
1988 Банда / Firm, The (ТБ) ... Bex Bissell
1988 Ми думаємо тільки про тебе / We Think the World of You ... Johnny
1988 Злочинний закон / Criminal Law ... Ben Chase
1988 Шлях 29 / Track 29 ... Martin
1987 Нагостріть ваші вуха / Prick Up Your Ears ... Joe Orton
1986 Сід і Ненсі / Sid and Nancy ... Sid Vicious
1986 Чесний, порядний і правдивий / Honest, Decent & True (ТБ) ... Derek Bates
1984 Тим часом / Meantime (ТБ) ... Coxy
1984 Хлопець Моргана / Morgan's Boy (ТБ) ... Colin
1983 - 1989 Драмарама / Dramarama (серіал) ... Ben
1982 Спогади / Remembrance ... Daniel
1979 - 1993 Тиха пристань / Knots Landing (серіал) ... Don Ross

Продюсер:

2000 Претендент / Contender, The
1999 Планкетт і Маклейн / Plunkett & Macleane
1997 Не ковтати / Nil by Mouth

Режисер:

1997 Не ковтати / Nil by Mouth

Сценарист:

1997 Не ковтати / Nil by Mouth

Нагороди та премії:

Оскар, 2018 рік
Переможець: Краща чоловіча роль («Темні часи»)

Золотий глобус, 2018 рік
Переможець: Краща чоловіча роль (драма) («Темні часи»)

Британська академія, 2018 рік
Переможець: Краща чоловіча роль («Темні часи»)

Премія Гільдії акторів, 2018 рік
Переможець: Краща чоловіча роль («Темні часи»)

Оскар, 2012 рік
Номінації: Краща чоловіча роль («Шпигун, вийди геть!»)

Британська академія, 2012 рік
Номінації: Краща чоловіча роль («Шпигун, вийди геть!»)

Європейська кіноакадемія, 2012 рік
Номінації: Краща чоловіча роль («Шпигун, вийди геть!»)

Сатурн, 2005 рік
Номінації: Кращий актор другого плану («Гаррі Поттер та в'язень Азкабану»)

Еммі, 2001 рік
Номінації: Кращий запрошений актор в комедійному серіалі («Друзі»)

Премія Гільдії акторів, 2001 рік
Номінації: Краща чоловіча роль другого плану («Претендент»)

Сатурн, 1999 рік
Номінації: Кращий актор другого плану («Загублені у космосі»)

Премія каналу «MTV», 1998 рік
Номінації: Краща бійка («Літак президента»); Кращий лиходій («Літак президента»)

Британська академія, 1998 рік
Переможець: Кращий оригінальний сценарій («Не ковтати»); Премія імені Олександра Корди за найвидатніший британський фільм року («Не ковтати»)

Каннський кінофестиваль, 1997 рік
Номінації: Золота пальмова гілка («Не ковтати»)

Премія каналу «MTV», 1993 рік
Номінації: Кращий поцілунок («Дракула»)

Британська академія, 1988 рік
Номінації: Краща чоловіча роль («Нагостріть ваші вуха»)
15207
А ці обличчя Вам знайомі?:
Прохання, залишаючи коментарі - дотримуйтеся елементарних норм пристойності! Будь-які погрози та образи відвідувачів сайту, нецензурна лайка - видаляються без попередження!
Захисники
Дракони: Захисники Тупу
Cпільнота
  • Facebook
  • Moviestape у Facebook
  • Moviestape у Twitter
  • RSS стрічка
.
Онлайн кінопортал Moviestape
Зірки кіно - це категорія сайту в якій Ви можете переглянути біографії відомих акторів та режисерів світового кінематографу. Розділ містить в собі багату колекцію фото акторів, фільмографії голівудських зірок з посиланнями на картини в яких вони задіяні для подальшого перегляду онлайн. Надалі планується збирати біографії не тільки акторів, які завоювали величезну кількість глядацьких симпатій, а й тих, хто тільки починає свій шлях у світі кіно.