,
Чужоземка
Царство
Рання пташка

Едвард Нортон

Едвард Нортон Едвард Нортон Едвард Нортон Едвард Нортон Едвард Нортон Едвард Нортон Едвард Нортон Едвард Нортон Едвард Нортон Едвард Нортон Едвард Нортон
Коротка біографія:

Рід занять: Актор, режисер, сценарист, продюсер
Ім’я (лат.): Edward Norton
Зріст: 1.83 м
Дата народження: 18 серпня 1969 | лев
Місце народження: Бостон, Массачусетс, США
Жанри: Драма, кримінал, трилер

Біографія:

Едварда Нортона називають самим інтелігентним і інтелектуальним актором Голлівуду. Сьогодні його грою захоплюються мільйони шанувальників, а він не поспішає відвідувати світські вечірки, але при цьому зустрічається тільки з запеклими жінками типу Кортні Лав, Сальмою Хаєк і Дрю Беррімор ...

Едвард дійсно справжній ерудит - він не носить маску інтелектуала, навпаки, намагається здаватися простіше, ніж він є ... Але його очі ... вони видають незвичайний розум. Адже недарма перш ніж стати актором і повністю присвятити себе цій професії Едвард в 1985-му році закінчив вищу школу «Вайлд Лейк», а потім з першої спроби вступив до престижного Єльський університет, який закінчив в 1991-му зі ступенем бакалавра з історії. Правда, на той час Нортон вже щосили захоплювався театром - він взагалі почав цікавитися сценою аж з п'яти років - і відвідував безліч самих курсів.

Едвард, взагалі, велике значення завжди надавав освіті: він навіть вивчав японську мову і відвідував відому школу англійської мови «NOVA Group». А відразу після отримання диплома майбутній актор відправився в Японію - працювати на фірмі свого діда «Enterprise Foundation». Треба сказати, що сім'я Нортона - не з бідних: його батько - Едвард, раніше працював федеральним виконавцем в адміністрації Картера, а дід - знаменитий архітектор, «винахідник» супермаркетів, автор головних туристичних центрів Бостона і відомий планувальник комфортного житла для малозабезпечених людей. Так що Едвард повинен був би стати фінансистом, віце-президентом, але ніяк не актором ... Правда, як офісний службовець Нортон також проявив себе чудово, але все ж сцена тягнула його і після повернення в Нью-Йорк в 1994-м Нортон вирішив зав'язати з офісом і повністю присвятити себе акторській кар'єрі.

Нортон, вирішивши стати актором, вибрав собі дуже традиційний шлях завоювання Голлівуду: він підробляв офіціантом, паралельно бігав на кастинги, прослуховування і грав на кількох заштатних театральних сценах в Нью-Йорку. Але результат від цієї біганини все ж був: талановитого юнака помітили й прийняли в компанію «New York Signature Theater Company». Знаменно, що сьогодні Едвард є членом ради директорів фірми, куди його свого часу з такими трудами взяли.

Дебютом Нортона у великому кіно стала роль у фільмі «Первісний страх». Актор зіграв психопата Арона Стемплера, скромного хориста, обвинуваченого у вбивстві чиказького архієпископа. У своїй першій стрічці актор знявся з самим Річардом Гіром. За цю прем'єрну роль Едвард був номінований на «Оскар» і отримав премію «Золотий глобус»! Свій незвичайний талант Едвард встиг показати навіть під час прослуховування. Кандидата на роль Арона шукали довго, її взагалі писали для Леонардо ДіКапріо, але актор в останній момент відмовився від фільму, і продюсери пригрозили режисерові, що якщо головний герой не знайдеться протягом місяця, проект попросту закриють. Нортон, прийшовши в нью-йоркський офіс компанії «Paramount», боязко постукав у двері Дебори Аквіли, голови відділу по кастингу акторів. Худорлявий юнак не справив жодного враження на маститу даму, та і його резюме не викликало довіри - починаючий театрал, Єльський університет ... А те, що Нортон володіє японською мовою - явно не рятувало ситуацію. Пробний монолог юного актора змусив Дебору нудьгувати, але потім раптом Едвард, різко схопив її за піджак і почав кричати їй в обличчя: «Ти що ж, тварюко, думаєш, що можеш викинути мене просто так?! Ти думаєш, що це тобі просто так зійде з рук?!» Важко було очікувати такого перевтілення від інтелігентного юнака ... Хлопець просто сипав прокльонами на адресу Аквіли, але її досвідчене око вже бачило - вона знайшла головного героя для свого фільму. До речі, потім відеозапис цих проб ще довгий час ходив по руках продюсерів і режисерів як приклад акторської майстерності ...

Потім його багато разів номінували на всілякі престижні кінопремії, у тому числі і за кращу чоловічу роль в гучному фільмі про неонацистів «Американська історія X» і в картини «Бійцівський клуб», яка стала культовою. Після цього і режисерський дебют з фільмом «Зберігаючи віру» ... Фільм сприйняли досить поблажливо, але от режисерська робота все ж приваблює Нортона і зараз. Хоча на питання про те, що вам дає режисура, Едвард відповідає так: «Хвору печінку. Сиве волосся. Моторошний стрес. І масу задоволення від того, що ти керуєш, як диригент, цілим оркестром багатьох людей з їх великою кількістю ідей, проблем і знахідок».

Як же пояснити такий миттєвий успіх? Адже Нортона не можна назвати красенем, як, наприклад, Бреда Пітта або Джонні Деппа ... А вся справа в тому, що грати так, як він, мало хто сьогодні може ... Актор отримує мільйонні гонорари, і режисери знають, що Едвард не може провалити жодної ролі: він вміє бути і трагічним, і драматичним, і комічним ... До речі, як не дивно, Нортон, чиї гонорари вимірюються шестизначними сумами, до сих пір їздить на метро і просто обожнює нью-йоркську підземку.

При цьому Едвард на будь-яку церемонію з червоною доріжкою може вільно прийти в кедах і джинсах. І дівчат собі Нортон вибирає фатальних, не схожих на йельських панянок з хороших сімей. Едвард все ще не одружений, але встиг зустрітися з Кортні Лав, вдовою Курта Кобейна, - разом з нею він знімався у фільмі Мілоша Формана «Народ проти Ларрі Флінта». Їх роман був просто запаморочливим.

Кортні, яка відома в Голівуді своєю ексцентричною поведінкою, просто заворожила Едварда. Він няньчився з її донькою і якийсь час навіть гастролював зі співачкою в якості гітариста в її групі «Hole». Кортні зізнавалася, що Едвард - це справжній лицар. «В шляхетності він перевершує всіх чоловіків, з якими я коли-небудь зустрічалася в світі шоу-бізнесу. Він просто клас - і як актор, і як людина", - розповідала якось в одному з інтерв'ю співачка і актриса.

Але все ж надмірно епатажну поведінку і пристрасну любов до наркотиків погубили відносини Едварда і Кортні, хоча Нортон з усіх сил намагався вилікувати кохану в клініці. Розставання відбулося і з фатальною красунею Сальмою Хаєк. З актрисою Нортон зустрічався 4 роки, пара навіть оголосила про свої заручини, але в результаті все ж розлучилася. Причиною розриву стала любов Сальми до надмірно яскравих вбрань, які видавали в ній пекучу латиноамериканку. Актриса не витримала постійних глузувань Едварда з приводу свого гардеробу і вирішила з ним розлучитися. Зараз Нортон ретельно приховує своє особисте життя, але кажуть, що його нова кохана - танцівниця в нічному клубі Брайана Лібелле, молодша за нього на 14 років. Так що, у свої 42 роки актор має відмінну кар'єру - залишилося тільки розібратися з особистим життям. Все-таки в буржуазних сім'ях так прийнято ...

Фільмографія:

2015 Сосисочна вечірка / Sausage Party ... Sammy Bagel Jr., Озвучка
2014 Бердмен / Birdman
2014 Готель «Гранд Будапешт» / The Grand Budapest Hotel ... Henckels
2012 Спадок Борна / The Bourne Legacy ... Byer
2012 Все на 99% / All in for the 99% ... короткометражка
2012 Королівство повного місяця / Moonrise Kingdom ... Scout Master Ward
2011 Продавці яблук / The Apple Pushers ... оповідач
2010 Стоун / Stone ... Gerald 'Stone' Creeson
2009 Американська сімейка / Modern Family (серіал)
2009 Трава / Leaves of Grass ... Bill Kincaid /Brady Kincaid
2009 Винахід брехні / The Invention of Lying ... Cop
2008 Bustin 'Down the Door ... оповідач
2008 Гордість і слава / Pride and Glory ... Ray Tierney
2008 Неймовірний Халк / Incredible Hulk, The ... Bruce Banner
2006 Розмальована вуаль / Painted Veil, The ... Walter Fane
2006 Ілюзіоніст / Illusionist, The ... Eisenheim
2005 Це трапилося в долині / Down in the Valley ... Harlan
2005 Царство небесне / Kingdom of Heaven ... King Baldwin
2003 Пограбування по-італійськи / Italian Job, The ... Steve
2003 Експедиція до великих річках Юньнань (ТВ) / Yunnan Great Rivers Expedition, The ... оповідач
2002 25-а година / 25th Hour ... Monty Brogan
2002 Червоний Дракон / Red Dragon ... Will Graham
2002 Фріда / Frida ... Nelson Rockefeller
2002 Вбити Смучи / Death to Smoochy ... Sheldon Mopes / Smoochy the Rhino
2001 День незалежності 2001 (ТБ) / Independence Day 2001
2001 2001: A Year with Cal Ripken Jr. (ТБ)
2001 Ведмежатник / Score, The ... Jack Teller
2000 Зберігаючи віру / Keeping the Faith ... Father Brian Finn
1999 Бійцівський клуб / Fight Club ... Jack
1998 Американська історія Х / American History X ... Derek Vinyard
1998 Шулера / Rounders ... Lester 'Worm' Murphy
1998 З минулого / Out of the Past ... озвучування
1996 Всі говорять, що я люблю тебе / Everyone Says I Love You ... Holden Spence
1996 Народ проти Ларрі Флінта / People vs. Larry Flynt, The ... Alan Isaacman
1996 Первісний страх / Primal Fear ... Aaron Stampler
1994 Тільки в Америці (відео) / Only in America ... Duane / James / Bruno / Eric / The Museum Guard
1989 - 2008 Сімпсони / Simpsons, The (серіал) ... Devon Bradley, озвучування

Продюсер:

2013 Сирітський Бруклін / Motherless Brooklyn
2012 Спасибі за обмін / Thanks for Sharing
2011 Неймовірна відвага (серіал) / Undaunted Courage
2009 Трава / Leaves of Grass
2009 Зроблено людьми: Вибори Барака Обами / By the People: The Election of Barack Obama
2006 Розмальована вуаль / Painted Veil, The
2005 Це трапилося в долині / Down in the Valley
2004 Брудна робота / Dirty Work
2002 25-а година / 25th Hour
2000 Зберігаючи віру / Keeping the Faith

Режисер:

2010 Сирітський Бруклін / Motherless Brooklyn
2000 Зберігаючи віру / Keeping the Faith

Сценарист:

2010 Сирітський Бруклін / Motherless Brooklyn

Нагороди та премії:

Премія каналу «MTV», 2000 рік
Номінації: Краща бійка («Бійцівський клуб»)

Оскар, 1999 рік
Номінації: Краща чоловіча роль («Американська історія Х»)

Оскар, 1997 рік
Номінації: Краща чоловіча роль другого плану («Первісний страх»)

Золотий глобус, 1997 рік
Переможець: Краща чоловіча роль другого плану («Первісний страх»)

Премія каналу «MTV», 1997 рік
Номінації: Кращий лиходій («Первісний страх»)

Британська академія, 1997 рік
Номінації: Краща чоловіча роль другого плану («Первісний страх»)

Посилання:

www.edward-norton.org
13555
Прохання, залишаючи коментарі - дотримуйтеся елементарних норм пристойності! Будь-які погрози та образи відвідувачів сайту, нецензурна лайка - видаляються без попередження!
Вейворд Пайнс
Султан мого серця
Cпільнота
  • Facebook
  • Moviestape у Facebook
  • Moviestape у Twitter
  • RSS стрічка
.
Онлайн кінопортал Moviestape
Зірки кіно - це категорія сайту в якій Ви можете переглянути біографії відомих акторів та режисерів світового кінематографу. Розділ містить в собі багату колекцію фото акторів, фільмографії голівудських зірок з посиланнями на картини в яких вони задіяні для подальшого перегляду онлайн. Надалі планується збирати біографії не тільки акторів, які завоювали величезну кількість глядацьких симпатій, а й тих, хто тільки починає свій шлях у світі кіно.