,
Картковий будинок
Пуаро Агати Крісті
Чорний список

Джордж Лукас

Джордж Лукас Джордж Лукас Джордж Лукас Джордж Лукас Джордж Лукас Джордж Лукас Джордж Лукас Джордж Лукас Джордж Лукас Джордж Лукас Джордж Лукас Джордж Лукас Джордж Лукас Джордж Лукас Джордж Лукас Джордж Лукас Джордж Лукас Джордж Лукас
Коротка біографія:

Рід занять: Продюсер, сценарист, режисер, актор, оператор
Ім’я (лат.): George Lucas
Зріст: 1.70 м
Дата народження: 14 травня, 1944 | телець
Місце народження: Модесто, Каліфорнія, США
Дружина: Марсія Лукас (розлучення) ... троє дітей

Біографія:

Ця унікальна історія почалася 14-го травня 1944-го року, коли народився хлопчик на ім'я Джордж і на прізвище Лукас. На фронтах Європи бушувала війна, а навколо невеликого каліфорнійського містечка Модесто, де купили ранчо батьки Джорджа, справжнього життя було зовсім мало. Містечко провінційне, сонне і розваги доводилося придумувати самому. Коли Джордж підріс, він саме так і вчинив - захопився автогонками. Здається, ще трохи, і він став би професійним гонщиком, якби не влучив у страшну катастрофу на своєму вірному «Фіаті». Кілька місяців Джордж провалявся в клініці, і з гонками довелося зав'язати назавжди. У лікарняній тиші часу подумати над своєю подальшою долею предостатньо і юний Лукас став фантазувати. Уявіть собі картину - перебинтована голова, підвішена нога в гіпсі і думки про Велику Силу, про її світлі й темні сторони, про далекі планети, про їх чудових мешканців, про духовне виховання.

Закривши за собою двері середньої школи, Джордж вже знав в який виш подавати документи - в кіношколу Університету Південної Каліфорнії. Юнацькі фантазії захотілося втілити в реальність і на режисерському факультеті Лукас став одним із студентів-лідерів. Він обожнював возитися з кінокамерою, придумувати незвичайні ракурси і фантастичні сюжети, як, наприклад, для своєї навчальної короткометражки «THX 1138:4 EB» («Електронний лабіринт», звернулася до таких канонів жанру, як «1984» Джорджа Оруелла. Протягом 15 хвилин Лукас відправив нас у майбутнє, де імена людей замінені на 4-значні цифрові коди і всі пересування відслідковуються комп'ютером. І знайшовся один сміливець під номером 1138, який захотів втекти за межі системи і змінив ім'я на 0000. На Національному фестивалі студентських фільмів «Електронний лабіринт» справив фурор і отримав головний приз, а разом з ним і грант від студії Warner Bros. Саме тоді Джорджа примітив молодий багатообіцяючий режисер і сценарист Френсіс Форд Коппола.

Зараз ми розуміємо, що якби не Коппола, то на шляху Джорджа зустрівся інший далекоглядний кінематографіст, але історія ніколи не терпіла умовного способу. Саме Коппола, після успіху свого сімейного мюзиклу «Веселка Фініана» (Finian's Rainbow), умовив хлопців з Warner Bros. допомогти його незалежній компанії American Zoetrope фінансувати і випускати на екрани фільми молодих обдарувань. Студія погодилася. Лукас асистував Копполі ще на «Веселці Фініана» і побачивши серйозний потенціал, Коппола запросив його на своє наступне кіно. Лукас зняв документальний репортаж про зйомки авторської драми Копполи «Люди дощу» (The Rain People), яка дуже подобалася європейцям. По-справжньому потоваришувавши з Лукасом, 30-річний Френсіс замовив перед босами Warner Bros. слівце, щоб ті дозволили Лукасу зняти на основі своїй оригінальній короткометражки «Електронний лабіринт» дебютний повнометражний фільм.

Перший хід на шахівниці кінокар'єри був зроблений. Його примітили на Universal Studios, якій Лукас запропонував свій ностальгійний сценарій «Американські графіті» (American Graffiti) про часи власної юності на початку 1960-х, ще до моди на «бунтарство» та захоплень наркотиками. Зрозуміло, і зніматися Лукас покликав суцільну молодь і як виявилося згодом, багатьом з них судилося стати зірками - Річарду Дрейфусу, Харрісону Форду і Рону Говарду, який обрав професію режисера. Лукас дбайливо відтворював атмосферу, коли він сам закінчував школу, підібрав музичні хіти минулих років, оточив молодих персонажів типовими ситуаціями - друзі ображаються, що потрапляють в різні інститути, метушаться перед першими побаченнями, потрапляють в кримінальні історії і по-чоловічому ганяють по нічному місту на ревучих мустангах. До речі, в образі героя Форда, який у фіналі потрапив в автокатастрофу, Лукас безсумнівно натякнув на самого себе.

Однак, незалежний авторський принцип зупиняє Лукаса і він сідає писати сценарій під скромною назвою «Зоряні війни» (Star Wars) на основі тих самих ідей, які уявив після аварії в молодості. Ще з дитинства будучи фанатом «Флеша Гордона», він з величезним ентузіазмом фантазує на тему пригод в космосі, але не зупиняється там, де поставив би крапку звичайний сценарист-ремісник. Як справжній кіноман, Лукас надихався кращими зразками світового інтелектуального кінематографа і для створення своїх персонажів звернувся до творчості Акіри Куросави, зокрема, до фільму з Тосіро Міфуне «Три лиходія в прихованій фортеці» (Kakushi toride no san akunin). Там двоє селян-біженців повертаються додому після війни. І по дорозі хвать - знаходять золото. По ходу історії вони об'єднуються з таємничим і сильним генералом і загадковою дівчиною. Разом вони промишляють контрабандою золота через кордон.

Вирішальну роль у створенні космічної поеми відіграло знайомство з антропологом Джозефом Кемпбеллом, автором знаменитої теорії міфу, викладеної в безцінною книзі «Тисячолітній герой», опублікованій в 1949-му році. Все життя свою Кемпбелл віддав науковому вивченню легенд світу, особисто зустрічаючись з філософами та істориками різних країн, переводячи місцеві священні тексти і досліджуючи стародавню історію народів. Для Лукаса він став справжнім учителем і, як видно, учнем Лукас був старанним. Коли сценарій був закінчений, стало не зовсім ясно - або це занадто геніально, або це занадто дешево. І факт залишається фактом - Лукасу відмовили в екранізації всі провідні голлівудські студії! Продюсери сідали за читання сценарію і абсолютно не розуміли його потенціалу. Космічний простір, молодий фермер з піщаної планети, що рветься в льотну академію, запаморочливі баталії штурмовиків і винищувачів, бійки на лазерних мечах, екзотичні інопланетні істоти, вивчення духовної сили, галактичні гангстери і двоє кумедних роботів.

Все це було якось дивно і дуже несподівано для середини 1970-х, епохи реалістичного кіно, що копається в самосвідомості Америки. І лише на студії 20th Century Fox проект схвалили на виробництво. При цьому ніхто не вірив в його успіх і чиновники не звернули ніякої уваги на те, що Лукас залишив за собою всі комерційні права на «Зоряні війни» - бери, не хочу. З іншого боку, саме так і створюються класичні шедеври, перевершуючи скепсис і недовіру. Відповідно до своїх переконань, Лукас не позначав місця дії, а повністю їх відтворив з використанням макетів, комбінованих зйомок і оптичних обманок. Тому дроїди здаються такими живими, а битви в космосі такими справжніми. Це була візуальна революція для того часу. Режисер змістив акцент пригодницького оповідання від всім звичного сюжетного розвитку та діалогів до картинки, що запрошує у подорож за грань уяви. Не буде перебільшенням сказати, що всі глядачі «Зоряних воєн» в 1977-му році сиділи в кінотеатрах з відкритими від подиву ротами - хто ж знав, що кіно здатне на таке.

Разом зі своїм соратником, іншим молодим режисером Стівеном Спілбергом, Лукас перевернув світогляд любителів кіно, студійних босів і навіть кінокритиків. Саме цей тандем ввів в обіг термін «блокбастер» і завоював такі симпатії глядачів, що до цих пір голлівудський мейнстрим асоціюється в усьому світі з іменами Лукаса і Спілберга, що прикрашають верхні строчки в списках касових рекордів. У 1977-му вони обидва обрушили ідейний рудимент науково-фантастичного жанру, показавши прибульців і роботів істотами живими (Спілберг в «Близьких контактах третього ступеня»). В «Зоряних війнах» незграбний протокольний дроїд-перекладач C3-PO і його друг, виконавчий дроїд-астромеханік R2-D2, саме втілення доброти. Вони сперечаються між собою і прикрашають сюжет гумористичними відтінками. Вони, мабуть, головні помічники хороших хлопців у їх суперечці з силами зла - до Лукаса це було неможливо. Дешеві чорно-білі sci-fi (science fiction) стрічки 1950-х тільки й робили, що виставляли кіборгів величезними гуркотливими холодильниками з миготливою головою, яка знищує все підряд. Теж «сміття» панувало і в зображенні інопланетян.

Дитяча казка і доросла фантастика в рамках однієї картини створили справжню магію. На сеанси «Зоряних війн» стояли кілометрові черги. При бюджеті в $ 11 млн. у всьому світі фільм поклав на свій рахунок $ 513 млн. Це без урахування повторного оцифрованого релізу в 1997-му році - в цьому випадку підсумкова театральна каса «Зоряних війн» складає $ 775 млн. Але щоб досягти таких запаморочливих результатів, Лукас виклався на повну котушку. Був випадок, коли він так запрацювався на знімальному майданчику, що його відвезли в лікарню з нападом гіпертонії. Ось це, повне фізичне спустошення, і відлякало Лукаса на подальші 22 роки від самостійної режисури своїх проектів. Він вважав за краще працювати не з акторами, а з технологіями - нервів витрачається на порядок менше. Відповідно, і діалоги він або його сценаристи писали умовні, достатні лише для продовження розвитку подій. Цю обставину Лукасу пригадали його критики і недоброзичливці. Втім, ще французький поет Поль Верлен прямо агітував: «зверніть шию красномовству».

Мабуть, Джордж Лукас вніс основний внесок у впровадження цифрових технологій у виробництво сучасного американського кіно, хоча компанія Lucasfilm ніколи не була частиною Голлівуду, затишно розташувавшись під Сан-Франциско, створивши власну маленьку імперію. В кінці 1990-х Лукас відчув, що комп'ютерні можливості досягли того рівня, коли він нарешті зможе показати на екрані світ «Зоряних війн» в тому самому вигляді, який представляв у своїй в голові. І режисер оголосив новину, яку фанати його Всесвіту чекали п'яту частину сторіччя! Лукас взявся за зйомки нової трилогії-пріквела, яка розповість, що було перед подіями фільму 1977-го року.

«Зоряні Війни: Епізод I - Прихована загроза» поклала в свою касу навіть більше, ніж оригінальна картина (правда, якщо не враховувати інфляцію та зростання цін на квитки) - $ 924 млн. при $ 115 млн. бюджету. Слідом, з різницею в три роки, пішли фільми «Зоряні війни: Епізод II - Атака клонів» (Attack of the Clones) і «Зоряні війни: Епізод III - Помста сітхів» (Revenge of the Sith), які благополучно зробили стикування двох трилогій, перетворивши «Зоряні війни» в закінчену сагу, що розтяглася майже на 30 років. За весь цей час франчайзинг Джорджа Лукаса заробив понад $ 9 мільярдів (з яких за оцінками Forbes $ 3 млрд. належать особисто Лукасу) - кожному глядачеві хотілося мати вдома частинку унікального світу, в якому світлі лицарі-джедаї і темні владики-ситхи перетягують канат влади з демократії на диктатуру. Джордж Лукас довів, що поп-культура, побудована на бізнесі, теж може бути мистецтвом, якщо її творить незалежний автор, який звертається до народу, а не до маргінального колу естетів з синцями під очима від безсонних ночей у відеомагнітофона. Завдяки Лукасу Голлівуд знайшов свою золоту візитну картку!

Продюсер:

2012 Червоні xвости / Red Tails ... виконавчий продюсер
2011 - ... Зоряні війни (серіал) / Untitled Star Wars TV Series ... виконавчий продюсер
2011 Зірковий Тур: Пригоди тривають / Star Tours: The Adventures Continue ... виконавчий продюсер; короткометражка
2010 Курс Ніни Фош для режисерів і акторів (відео) / The Nina Foch Course for Filmmakers and Actors ... виконавчий продюсер
2008 - ... Зоряні війни: Війни клонів (серіал) / Star Wars: The Clone Wars ... виконавчий продюсер (67 епізодів, 2008-2011)
2008 Зоряні війни: Війни клонів / Star Wars: The Clone Wars ... виконавчий продюсер
2008 Індіана Джонс і Королівство кришталевого черепа / Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull ... виконавчий продюсер
2008 Пригоди молодого Індіани Джонса: Скандал 1920-го (відео) / The Adventures of Young Indiana Jones: Scandal of 1920 ... виконавчий продюсер
2008 Пригоди молодого Індіани Джонса: Крила змін (відео) / The Adventures of Young Indiana Jones: Winds of Change ... виконавчий продюсер
2007 Пригоди молодого Індіани Джонса: Шпигунські ігри (відео) / The Adventures of Young Indiana Jones: Espionage Escapades ... виконавчий продюсер
2007 Пригоди молодого Індіани Джонса: Моя перша пригода (відео) / The Adventures of Young Indiana Jones: My First Adventure ... виконавчий продюсер
2007 Пригоди молодого Індіани Джонса: Подорож Сяйво (відео) / The Adventures of Young Indiana Jones: Journey of Radiance ... виконавчий продюсер
2005 Зоряні війни: Епізод 3 - Помста Сітхів / Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith ... виконавчий продюсер
2003-2005 Клонічні війни (серіал) / Star Wars: Clone Wars ... виконавчий продюсер
2002 Зоряні війни: Епізод 2 - Атака клонів / Star Wars: Episode II - Attack of the Clones
2000 Пригоди молодого Індіани Джонса: Шпигунські ігри (відео) / The Adventures of Young Indiana Jones: Adventures in the Secret Ser ... ... виконавчий продюсер
2000 Пригоди молодого Індіани Джонса: Маски зла (відео) / The Adventures of Young Indiana Jones: Masks of Evil ... виконавчий продюсер
1999 Пригоди молодого Індіани Джонса: Траншеї, що ведуть у пекло (відео) / The Adventures of Young Indiana Jones: The Trenches of Hell ... виконавчий продюсер
1999 Пригоди молодого Індіани Джонса: Поїзд - примара (відео) / The Adventures of Young Indiana Jones: The Phantom Train of Doom ... виконавчий продюсер
1999 Пригоди молодого Індіани Джонса: Оганга - повелитель життя (відео) / The Adventures of Young Indiana Jones: Oganga, the Giver and Taker ... ... виконавчий продюсер
1999 Пригоди молодого Індіани Джонса: Весняні пригоди (відео) / The Adventures of Young Indiana Jones: Spring Break Adventure ... виконавчий продюсер
1999 Пригоди молодого Індіани Джонса: Війна в пустелі (відео) / The Adventures of Young Indiana Jones: Daredevils of the Desert ... виконавчий продюсер
1999 Зоряні війни: Епізод 1 - Прихована загроза / Star Wars: Episode I - The Phantom Menace ... виконавчий продюсер
1996 Молодий Індіана Джонс: Подорож з батьком (ТБ) / Young Indiana Jones: Travels with Father ... виконавчий продюсер
1995 Пригоди молодого Індіани Джонса: Атака яструба (ТБ) / The Adventures of Young Indiana Jones: Attack of the Hawkmen ... виконавчий продюсер
1995 Пригоди молодого Індіани Джонса: Око павича (ТБ) / The Adventures of Young Indiana Jones: Treasure of the Peacock's Eye ... виконавчий продюсер
1994 Вбивства на радіо / Radioland Murders ... виконавчий продюсер
1994 Пригоди молодого Індіани Джонса: Голлівудські капризи (ТБ) / The Adventures of Young Indiana Jones: Hollywood Follies ... виконавчий продюсер
1992-1993 Пригоди молодого Індіани Джонса (серіал) / The Young Indiana Jones Chronicles
1989 Індіана Джонс і останній хрестовий похід / Indiana Jones and the Last Crusade ... виконавчий продюсер
1988 Земля до початку часів / The Land Before Time ... виконавчий продюсер
1988 Такер: Людина і його мрія / Tucker: The Man and His Dream
1988 Віллоу / Willow
1988 Поваккатсі / Powaqqatsi ... виконавчий продюсер
1987 Зіркові тури / Star Tours ... короткометражка
1986 Inside the Labyrinth (ТБ) / Inside the Labyrinth ... виконавчий продюсер
1986 Капітан Іо / Captain EO ... короткометражка
1986 Говард-качка / Howard the Duck ... виконавчий продюсер
1986 Лабіринт / Labyrinth
1986 The Great Heep (ТБ) / The Great Heep ... виконавчий продюсер
1985 Латиноамериканець / Latino
1985-1986 Дроїди (серіал) / Droids ... виконавчий продюсер (13 епізодів, 1985)
1985-1987 Евокі (серіал) / Ewoks ... виконавчий продюсер (26 епізодів, 1985-1986)
1985 Евокі: Битва за Ендор (ТБ) / Ewoks: The Battle for Endor ... виконавчий продюсер
1985 Місіма: Життя в чотирьох главах / Mishima: A Life in Four Chapters ... виконавчий продюсер
1984 Пригоди евоков (ТБ) / The Ewok Adventure ... виконавчий продюсер
1984 Індіана Джонс і Храм Долі / Indiana Jones and the Temple of Doom
1983 Двічі багато років тому / Twice Upon a Time
1983 Зоряні війни: Епізод 6 - Повернення Джедая / Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi ... виконавчий продюсер
1981 Жар тіла / Body Heat
1981 Індіана Джонс: У пошуках втраченого ковчега / Raiders of the Lost Ark ... виконавчий продюсер
1980 Зоряні війни: Епізод 5 - Імперія завдає удару у відповідь / Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back
1980 Кагемуся: Тінь воїна / Kagemusha
1979 Нові американські графіті / More American Graffiti ... виконавчий продюсер
1977 Зоряні війни: Епізод 4 - Нова надія / Star Wars
1969 Люди дощу / The Rain People

Нагороди та премії:

Золота малина, 2003 рік
Переможець: Гірший сценарій («Зоряні війни: Епізод 2 - Атака клонів»)
Номінації: Гірший режисер («Зоряні війни: Епізод 2 - Атака клонів»)

Золота малина, 2000 рік
Номінації: Гірший режисер («Зоряні війни: Епізод 1 - Прихована загроза»); Найгірший сценарій («Зоряні війни: Епізод 1 - Прихована загроза»)

Золота малина, 1989 рік
Номінації: Гірший сценарій («Віллоу»)

Оскар, 1978 рік
Номінації: Кращий режисер («Зоряні війни: Епізод 4 - Нова надія»); Кращий сценарій («Зоряні війни: Епізод 4 - Нова надія»)

Золотий глобус, 1978 рік
Номінації: Кращий режисер («Зоряні війни: Епізод 4 - Нова надія»)

Оскар, 1974 рік
Номінації: Кращий режисер («Американські графіті»); Кращий адаптований сценарій за мотивами раніше не опублікованого матеріалу або документальних фактів («Американські графіті»)

Золотий глобус, 1974 рік
Номінації: Кращий режисер («Американські графіті»)
9533
Прохання, залишаючи коментарі - дотримуйтеся елементарних норм пристойності! Будь-які погрози та образи відвідувачів сайту, нецензурна лайка - видаляються без попередження!
Відкриття відьом
Відьми Іст-Енду
Cпільнота
  • Facebook
  • Moviestape у Facebook
  • Moviestape у Twitter
  • RSS стрічка
.
Онлайн кінопортал Moviestape
Зірки кіно - це категорія сайту в якій Ви можете переглянути біографії відомих акторів та режисерів світового кінематографу. Розділ містить в собі багату колекцію фото акторів, фільмографії голівудських зірок з посиланнями на картини в яких вони задіяні для подальшого перегляду онлайн. Надалі планується збирати біографії не тільки акторів, які завоювали величезну кількість глядацьких симпатій, а й тих, хто тільки починає свій шлях у світі кіно.