,
Сімпсони
Край «Дикий Захід»
Розчарування

Шон Бін

Шон Бін Шон Бін Шон Бін Шон Бін Шон Бін Шон Бін Шон Бін Шон Бін Шон Бін Шон Бін Шон Бін Шон Бін Шон Бін
Коротка біографія:

Рід занять: Актор, Продюсер
Ім’я (лат.): Sean Bean
Зріст: 1.79 м
Дата народження: 17 квітня, 1959 | овен
Місце народження: Шеффілд, Йоркшир, Англія
Жанри: Драма, бойовик, пригоди
Дружина: Дебра Джеймс (розлучення), Мелані Гілл (розлучення) ... двоє дітей, Ебігейл Круттенден (розлучення) ... одна дитина, Джорджина Саткліфф (розлучення), Ешлі Мур

Біографія:

Шон Бін (Shaun Mark Bean) народився 17 квітня 1959 року в місті Шеффілд (Південний Йоркшир, Англія) в заможній родині. Його батько, Брайан Бін, мав власний бізнес з виробництва металоконструкцій, а мати, Рита, працювала секретаркою, але після народження дітей (Шона і його молодшої сестри Лорейн) стала домогосподаркою. У школі майбутній актор не відзначався успіхами і був вельми посереднім учнем. Весь свій час він присвячував футболу: вперше потрапивши на гру «Шеффілд Юнайтед» у дитинстві, Шон мріяв стати професійним спортсменом. Однак його мріям не судилося збутися – одного разу Шон врізався в скляні двері й сильно пошкодив ногу. Важка травма ноги перекреслила всі плани хлопця стати зіркою футболу. На честь улюбленого футбольного клубу Шон Бін зробив на лівому плечі татуювання «100% blade» (blade – прізвисько команди «Шеффілд Юнайтед»).

У 16 років Шон Бін закінчив школу всього з двома позитивними оцінками (з англійської і мистецтва) і без особливого ентузіазму почав працювати. За три роки він встиг змінити багато професій: був зварювальником у майстерні батька, продавав сир у супермаркеті і прибирав сніг. Шон Бін кинув два коледжи, перш ніж у третьому, в Роттерхемі, зацікавився театром. Викладач драми виявив у студента безсумнівний талант, і Шон вирішив продовжити навчання в RADA – Королівській академії драматичного мистецтва. У 1981 році він відправився до Лондона і з першої спроби вступив до RADA, чим немало здивував своїх близьких: на 30 місць претендувало 11 тисяч абітурієнтів.

У 1983 році Шон Бін закінчив академію зі срібною медаллю за роль у дипломному спектаклі «В очікуванні Годо». Незабаром Шон Бін почав працювати в театрі Глазго, а у 1984-му дебютував на телебаченні в спектаклі каналу BBC «Пантери».

Його першою роботою в кіно стала роль Рануччо у фільмі «Караваджо» у 1985 році. Почавши зніматися в кіно, Шон Бін змінив своє справжнє ім'я – Shaun (Шоун) – на більш поширену форму Sean (Шон).

Далі Шон Бін грав на сцені Королівського шекспірівського театру і знявся в декількох фільмах і серіалах. У 1991 році Шона Біна запросили на роль ірландського терориста у фільмі Філіпа Нойса «Ігри патріотів». Ця робота принесла акторові популярність в США і закріпила за ним образ «поганого хлопця».

Справжнім проривом став вихід першого телефільму про пригоди Річарда Шарпа, героя історичних романів Бернарда Корнвелла. Перша частина, що з'явилася у 1993 році, отримала неймовірну популярність у Англії. На сьогоднішній день вийшло 16 фільмів. Роль Річарда Шарпа повинна була дістатися Полу МакГанну, але в останній момент він не зміг взяти участь у зйомках. Паралельно з роботою над серіалом про Шарпа Шон Бін знявся у декількох популярних стрічках. У 1995 році він зіграв супротивника Джеймса Бонда в «Золотому оці», а у 1997 році Шон Бін виконав роль графа Вронського в екранізації роману «Анна Кареніна».

Наприкінці 1999 року в Новій Зеландії почалися зйомки трилогії «Володар перснів», де Шону дісталася роль старшого сина намісника Гондора Денетора - Боромира. Наступними його роботами стали фільми «Еквілібріум», «Не говори ні слова» і «Троя». «Я втомився бути поганим хлопцем і тому вирішив зіграти симпатичних мені персонажів», — сказав про свої ролі Боромира у «Братстві...» і Одіссея у «Трої». У ті ж роки Шон Бін багато знімався в рекламі, в тому числі соціальній (дослідження раку та донорська кров).

У 2004 році Бін став володарем трьох премій за фільм «Володар перснів: Повернення короля»: від Гільдії кіноакторів, Національної ради кінокритиків і Асоціації кінокритиків. На правому плечі Біна красується татуювання, написане ельфійською мовою квенья. Такі татуювання є майже у всіх товаришів Братства Персня (Елайджа Вуд, Шон Естін, Орландо Блум, Біллі Бойд, Ян МакКеллен, Домінік Монаган і Вігго Мортенсен). Джон Різ-Девіс єдиний, хто відмовився зробити тату і прислав замість себе свого дублера.

У 2002 році, після 12-річної перерви, Шон Бін повернувся на театральну сцену. Він виконав головну роль у шекспірівській трагедії «Макбет».

За останні роки Шон Бін знявся в безлічі популярних фільмів. На його рахунку зйомки в картинах «Персі Джексон та Викрадач блискавок», «Сайлент Хілл», «Ілюзія польоту», «Скарб нації» та інших. У 2010 році Шон Бін зіграв одну з головних ролей в успішному серіалі «Гра престолів», поставленому за однойменним романом Джорджа Мартіна. У 2012 році Бін зіграв російського олігарха Романа Димидова в пригодницькому фільмі «Солдати фортуни». Цього ж року він перевтілився в агента секретної служби, якому доручено знайти і знищити терориста-смертника в фільмі «Внутрішній ворог», виконав роль короля у фільмі «Білосніжка: Помста Гномів», а також зіграв у другій частині «Сайлент-Хілл».

У 2014 році Бін приступив до зйомок серіалу про агента ФБР «Легенди», але після другого сезону шоу скасували. Цього ж року Бін знявся в серіалі «Хроніки Франкенштейна». Після «Легенд» Біна запрошують приєднатися до акторського складу в «Піднесення Юпітер». Фантастичний бойовик, знятий сестрами Вачовскі, в прокаті провалився. Проте трохи пізніше Бін знімається в ще одному фантастичному фільмі - йому дісталася роль директора управління польотами NASA Мітча Хендерсона в картині Рідлі Скотта «Марсіянин», що вийшла на екрани в 2015 році.

У 2016 Бін бере участь в серіалі «Стирчаки», знімається в драмі «Темна ріка». Наступного року він зіграв роль священика Майкла в серіалі «Зломлений» і пілота Ніла в драмі «Дрон». У 2018 році на каналі Crackle вийшов серіал «Клятва», в якому Бін грає Тома Хаммонда, полицеского, що веде подвійне життя.

Актор був п'ять разів одружений, чотири шлюби закінчилися розлученням. У 1981 году Бін одружився на шкільній подружці Дебрі Джеймс. Після весілля вона залишилася у Шеффілді, але життя на відстані не сприяло зміцненню їх почуттів і незабаром подружжя розлучилося У 1991 році Шон Бін одружився на актрисі Мелані Гілл. Від цього шлюбу у актора дві дочки: Лорна (1988) і Моллі (1991). У 1997 році Бін розлучився з Мелані і через кілька місяців одружився на своїй партнерці по серіалу «Шарп» Ебігейл Круттенден. Щоправда, і цей шлюб був недовгим - незабаром після народження дочки Еві Наташи (1998) Бін і Ебігейл розлучилися. В четвертий раз Шон Бін одружився у 2008 році - його дружиною стала 29-річна Джорджина Саткліфф. Цей союз проіснував трохи більше двох років. Влітку 2017 року актор одружився вп'яте - цього разу обраницею знаменитості стала Ешлі Мур, яка на 27 років молодша за нього. «Якщо чесно, я не планував більше одружуватися. Але, з іншого боку, я не планував і зустріти таку дивну жінку, як Ешлі. З нею я хочу провести все життя», - заявив журналістам Бін.

Фільмографія:

2018 - ... Клятва / The Oath (серіал) ... Tom Hammond
2017 Темна ріка / Dark River ... Richard Bell
2017 Зломлений / Broken (серіал) ... Father Michael Kerrigan
2017 Дрон / Drone ... Neil Wistin
2016 Стирчаки / Wasted (серіал) ... Sean Bean
2016 Молодий Месія / The Young Messiah ... Severus
2016 Ares III: Refocused (короткометражний) ... Mitch Henderson
2015 - ... Хроніки Франкенштейна / The Frankenstein Chronicles (серіал) ... John Marlott
2015 Марсіянин / The Martian ... Mitch Henderson
2015 Пікселі / Pixels ... Corporal Hill (SAS Officer)
2015 Будь-день / Any Day ... Vian
2015 Піднесення Юпітер / Jupiter Ascending ... Stinger
2014 - 2015 Легенди / Legends (серіал) ... Martin Odum
2014 Зла кров / Wicked Blood ... Frank
2012 Сайлент Хілл 2 / Silent Hill: Revelation 3D ... Harry
2012 Білосніжка: Помста гномів / Mirror Mirror ... King
2012 Зниклий безвісти / Missing (серіал) ... Paul Winstone
2012 Внутрішній ворог / Cleanskin ... Ewan
2011 Солдати фортуни / Soldiers of Fortune ... Dimidov
2011 Епоха героїв / Age of Heroes ... Maj. Jack Jones
2011 - ... Гра престолів / Game of Thrones (серіал) ... Eddard 'Ned' Stark
2010 Смертельна гонка 2: Франкенштейн живий / Death Race 2 (відео) ... Markus Kane
2010 - 2012 Обвинувачені / Accused (серіал) ... Simon Gaskell, Tracie Tremarco
2010 Загублене майбутнє / The Lost Future (ТБ) ... Amal
2010 Чорна смерть / Black Death ... Ulrich
2010 Персі Джексон та Викрадач блискавок / Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief ... Zeus
2009 Великі гроші / Ca$h ... Pyke Kubic, Reese Kubic
2009 Кривавий округ: 1983 / Red Riding: In the Year of Our Lord 1983 (ТВ) ... John Dawson
2009 Кривавий округ: 1974 / Red Riding: In the Year of Our Lord 1974 (ТБ) ... John Dawson
2008 - 2009 Робінзон Крузо / Crusoe (серіал) ... James Crusoe
2007 Нереальна північ / Far North ... Loki
2007 Поза законом / Outlaw ... Danny Bryant
2007 Попутник / The Hitcher ... John Ryder
2006 Без обличчя / Faceless (ТБ) ... Eddie Prey
2006 Сайлент Хілл / Silent Hill ... Christopher Da Silva
2005 Ілюзія польоту / Flightplan ... Captain Rich
2005 Північна країна / North Country ... Kyle
2005 Острів / The Island ... Dr. Bernard Merrick
2005 Темні сили / The Dark ... James
2004 Скарб нації / National Treasure ... Ian Howe
2004 Троя / Troy ... Odysseus
2003 Володар перснів: Повернення Короля / The Lord of the Rings: The Return of the King ... Boromir
2003 Генріх VIII / Henry VIII (ТБ) ... Robert Aske
2003 Велика порожнеча / The Big Empty ... Cowboy
2002 Еквілібріум / Equilibrium ... Partridge
2002 Володар перснів: Дві вежі / The Lord of the Rings: The Two Towers ... Boromir, (extended edition)
2001 Том і Томас / Tom & Thomas ... Paul Sheppard
2001 Володар перснів: Хранителі персня / The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring ... Boromir
2001 Не говори ні слова / Do not Say a Word ... Patrick Koster
2000 Хлопці з Ессекса / Essex Boys ... Jason Locke
1999 Особливо небезпечний / Extremely Dangerous (міні-серіал) ... Neil Byrne
1999 Буря в пустелі / Bravo Two Zero (ТБ) ... Andy McNab
1998 Ронін / Ronin ... Spence
1998 Повітряний спецназ / Airborne ... Dave Toombs
1997 Анна Кареніна / Anna Karenina ... Vronsky
1996 Штрафний / When Saturday Comes ... Jimmy Muir
1995 Джеймс Бонд: Золоте око / GoldenEye ... Alec Trevelyan
1994 Яків / Jacob (ТБ) ... Esau
1994 Скарлетт / Scarlett (міні-серіал) ... Lord Richard Fenton
1994 Чорний красень / Black Beauty ... Farmer Grey
1994 Шопінг / Shopping ... Venning
1993 Жіноче керівництво невірності / A Woman's Guide to Adultery (серіал) ... Paul
1993 Історія кохання леді Чаттерлей / Lady Chatterley (серіал) ... Mellors
1993 - 2008 Пригоди королівського стрілка Шарпа / Sharpe (ТВ) ... Sharpe
1992 Fool's Gold: The Story of the Brink's-Mat Robbery (ТБ) ... Micky McAvoy
1992 Ігри патріотів / Patriot Games ... Sean Miller
1991 Кларісса / Clarissa (міні-серіал) ... Lovelace
1990 Лорна Дун / Lorna Doone (ТБ) ... Carver Doone
1990 Поле / The Field ... Tadgh McCabe
1990 Wedded (ТБ) ... Man
1990 Сліди вітру / Windprints ... Anton van Heerden
1989 П'ятнадцять вулиць / The Fifteen Streets (ТБ) ... Dominic O'Brien
1989 - 1992 Час з Джимом Хенсоном / The Jim Henson Hour (серіал) ... Prince
1988 Як досягти успіху в рекламі / How to Get Ahead in Advertising ... Larry Frisk
1988 Військовий реквієм / War Requiem ... German Soldier
1988 Казкар / The Storyteller (серіал) ... Prince
1988 Неприємності / Troubles (ТБ) ... Capt. Bolton
1988 Грозовий понеділок / Stormy Monday ... Brendan
1987 - 2000 Інспектор Морс / Inspector Morse (серіал) ... Alex Bailey
1986 Караваджо / Caravaggio ... Ranuccio
1986 Winter Flight ... Hooker
1985 Самсон і Даліла / Samson and Delilah (короткометражний) ... Billy
1985 Подвиги Вест Полі / Exploits at West Poley (ТБ) ... Scarred Man
1985 - 2002 Один екран / Screen One (серіал) ... Gabriel Lewis
1985 - 2002 Другий екран / Screen Two (серіал) ... Vic
1984 Punters (ТБ) ... Lurch
1984 - 2010 Чисто англійське вбивство / The Bill (серіал) ... Horace Clark

Нагороди та премії:

Сатурн, 2012 рік
Номінації: Кращий телеактор («Гра престолів»)

Премія Гільдії акторів, 2012 рік
Номінації: Кращий акторський склад драматичного серіалу («Гра престолів»)

Премія Гільдії акторів, 2004 рік
Переможець: Кращий акторський склад («Володар перснів: Повернення Короля»)

Премія Гільдії акторів 2002 рік
Номінації: Кращий акторський склад («Володар перснів: Хранителі персня»)
8141
Прохання, залишаючи коментарі - дотримуйтеся елементарних норм пристойності! Будь-які погрози та образи відвідувачів сайту, нецензурна лайка - видаляються без попередження!
Вейворд Пайнс
Гра престолів
Cпільнота
  • Facebook
  • Moviestape у Facebook
  • Moviestape у Twitter
  • RSS стрічка
.
Онлайн кінопортал Moviestape
Зірки кіно - це категорія сайту в якій Ви можете переглянути біографії відомих акторів та режисерів світового кінематографу. Розділ містить в собі багату колекцію фото акторів, фільмографії голівудських зірок з посиланнями на картини в яких вони задіяні для подальшого перегляду онлайн. Надалі планується збирати біографії не тільки акторів, які завоювали величезну кількість глядацьких симпатій, а й тих, хто тільки починає свій шлях у світі кіно.