,
Гільда
11.22.63
Касл

Рідлі Скотт

Рідлі Скотт Рідлі Скотт Рідлі Скотт Рідлі Скотт Рідлі Скотт Рідлі Скотт Рідлі Скотт Рідлі Скотт Рідлі Скотт Рідлі Скотт Рідлі Скотт Рідлі Скотт Рідлі Скотт Рідлі Скотт Рідлі Скотт Рідлі Скотт
Коротка біографія:

Рід занять: Продюсер, Режисер, Актор, Оператор, Сценарист
Ім'я (лат.): Ridley Scott
Зріст: 1.74 м
Дата народження: 30 листопада 1937 | стрілець
Місце народження: Саут-Шилдс, Англія, Велика Британія
Жанри: драма, трилер, пригоди
Дружина Джіанніна Фасіо, Фелісіті Хейвуд (розлучення) ... двоє дітей, Сенді Уотсон (розлучення) ... одна дитина

Біографія:

Рідлі Скотт народився 30 листопада 1937 року у Англії. Дитинство своє він провів на батьківщині і в Німеччині. Основи типового "скоттівского" стилю були закладені ще під час навчання в Коледжі мистецтв Вест Харпула і в Лондонському Королівському коледжі мистецтв. Паралельно Рідлі відвідував спеціалізовані кінокурси.

У 1958 році Скотт знімає на плівці 16 мм свою першу кінематографічну роботу - короткометражку «Хлопчик на велосипеді», у якій відчувався вплив англійського "вільного кіно" і так званого "кінематографа розсерджених" з його орієнтацією на документальну манеру. Головну роль у стрічці зіграв молодший брат Рідлі, Тоні, який згодом так само пішов по його стопах і став режисером. До числа його кращих робіт відносять в першу чергу «Останній бойскаут» з Брюсом Віллісом і Деймоном Вейансом в головних ролях. У цій стрічці Тоні вдалося знайти ту золоту середину стилістичну між жорстким бойовиком і психологічним, майже мелодраматичним фільмом.

Після успішного закінчення коледжу у 1960 році Скотт-старший отримує місце художника-декоратора на англійському телеканалі BBC. Роботу щодо безпосередньої спеціальності Рідлі поєднує з режисурою ряду серій в популярних телесеріалах того часу «Автомобіль Зед» 1962 року і «Адам Адамант живий!». Однак робота за чужою вказівкою молодого кінематографіста з амбіціями не влаштовувала, і на початку 70х років він організовує власну студію Ridley Scott Associates, що займається теле і відео рекламою. Пізніше вона була перейменована у "Фріленс". Підприємство виявилося надзвичайно успішним - за різними оцінками кількість вироблених на студії роликів близько 3000.

Характерне для цього процесу злиття функцій режисера і оператора, і надало надалі таку яскраву прикметну рису стрічок Рідлі Скотта, яка зачаровує відеоряд, наповнений буквально виконуваними картинами, вишукано знятими телефото оптикою. Подібна стилістична особливість взагалі відрізняє творчість цілої плеяди англійських режисерів того часу, в числі яких варто відзначити Алана Паркера, Х'ю Хадсона і Ендріана Лайна.

Все це було яскраво виявлено вже у першій і однією з найуспішніших, на думку критиків, повнометражної роботі Скотта «Дуелянти», знятої в Англії в 1977 році. Взявши на себе функції режисера і оператора, Рідлі Скотт створив гарну картину часів Наполеонівських воєн. З любов'ю і ретельністю виконаний фільм був відзначений журі Каннського фестивалю 1977 призом за найкращий дебют.

Ставши відомим завдяки настільки вдалому дебюту і заслуживши визнання у вузькому колі шанувальників, 42-ий режисер у 1977 році знімає один з трьох загальновизнаних своїх шедеврів - фантастичний фільм жахів «Чужий». Ця картина, що є вільним рімейком низькобюджетного фантастичного фільму 1959 року «Воно! Жах з зовнішнього простору», стала однією з найкасовійших в 70-х роках і принесла режисерові світову популярність, підкріплену отриманням головного призу на фестивалі в Сан-Себастьяні. Поєднавши у стрічці розмах «Зоряних війн» і характерну для європейського кіно психологічну атмосферу, Скотту вдалося створити справді етапну для фантастичного кіно картину, яка задає новий стандарт в цьому жанрі.

Однак пік творчості був ще попереду. У 1982 році Скотт знімає ще один фантастичний фільм, який став не просто етапним, але дав поштовх до створення нового жанрового спрямування в "sci-fi" - "кібер-панку". Стрічка, знята за романом Філіпа Діка «Чи мріють андроїди про електричних овець?» 1968 року, стала для Скотта найскладнішої і вистражданої. Фільм пережив шість різних версій - робочу, фестивальну (для КФ у Сан-Дієго), американську прокатну (усі 1982 року), телевізійну (1986), міжнародну прокатну (1987) і авторську (1992). Саме остання і стала загальновизнаним шедевром і лідером відеопродаж, бо ніщо в ній не порушувало характерну для "кібер-панку" поліцентричності оповідання (в прокатної версії, "виправленої" продюсерами її порушували закадровий монолог головного героя і яскравий "природний" хеппі-енд).

Зміни, внесені режисером у стрічку під посиленим тиском продюсерів зробила їй ведмежу послугу - у перший вік-енд було зібрано лише $ 6 150 000 в 1290 залах. Фільм майже відразу був знятий з прокату, щоб тільки через десять років зробити фурор в режисерській версії. У своєму наступному проекті, фільмі-казці «Легенда» Рідлі Скотт досягає своєрідного межі образотворчої стилізації. Надзвичайно гарна і багата картинка цієї стрічки ставилася потім критиками в докір авторові, незважаючи на жанрову виправданість такого рішення. Фільм дійсно кілька перевантажений художніми подробицями, однак це слід списати на особливості авторського стилю режисера. Традиційний для казки сюжет про боротьбу між Добром і Злом занурений тут у приголомшливу музичну атмосферу (майже весь саундтрек складається з творів класиків симфонічної музики), декорації вражають фантазією та розмахом. Ця красива "фентезі", незважаючи на прокатний провал, знайшла собі величезну кількість шанувальників.

І все ж «Легенда», незважаючи на всі свої принади, виявилася симптомом кризи Скотта як режисера. Що і підтвердив наступний його фільм. У гонитві за касовим успіхом режисер починає застосовувати різні комбінації жанрів. Першим серед подібних його стрічок став мелодраматичний трилер 1987 року «Той, хто мене береже». Слід визнати, що злиття жанрів режисерові визначено вдалося, однак, незважаючи ні на що, стрічка так і не стала хітом прокату. Виною тому, мабуть, все те ж захоплення Скотта візуальної стороною кінематографа. Глядачі бачили у фільмі важку для сприйняття двуслойність, розпад його на зміст і форму, що виявилося занадто складним для публіки, звиклої до однозначних картин, до творів, де ці складові тісно пов'язані між собою.

Творча криза Скотта посилилась і у його наступній картині - поліцейському детективі «Чорний дощ» про відрядження американського поліцейського в Японію. У цій стрічці розрив візуальної і сюжетної складових досяг свого апогею. Екранна картинка стала настільки самодостатньою, що пара поліцейських виглядала явно не до місця в загадковій, наповненою вогнями, тінями, туманами і димами атмосфері нетрів японського метрополіса. Знову невдача!

Однак довго це тривати не могло. У 1991 році пошуки вдалому поєднанню жанрів призвели до того, що Рідлі Скотт зняв наймогутніший феміністський блокбастер «Тельма і Луїза», що став одним з суперхітів кінопрокату того року. Починаючи як драму про нелегку жіночу долю до свого фіналу картина перетворюється на сагу про перемогу духу над реальністю. Гинучи у фінальному вибуху, героїні тим самим здобувають перемогу над переслідувачами, злітаючи до вищої межі. Знята з професіоналізмом, що межує з геніальністю, картина заслужено отримала шість номінацій на Оскар, включаючи окрему - Рідлі Скотту як режисеру.

Схоже, що після «Легенди» вся кар'єра Скотта управлялася одним - гонитвою за касою. У прагненні до глядацького успіху режисер перепробував майже всі прийоми. Після провалу саги про Колумба він вирішує звернутися до продюсерства і працює в даній іпостасі на непоганій англійській драмі «Версія Браунінга» Майка Фіггіса і фільмі для сімейного перегляду «Неприємності з мавпою» Франко Амуррі. Більш-менш вдалий вихід цих фільмів, напевно, дав Рідлі Скотту новий поштовх до творчого підйомі в прагненні створити комерційно вдалий фільм. Пішовши по шляху тривіального спрощення смислового змісту, він знімає в 1996 році пригодницьку драму «Білий шквал». Картина була холодно зустрінута як глядачами, так і критиками. Причина - спрощення візового режиму не тільки смислового наповнення, а й візуального. Скотт від фільму до фільму все більш і більш нівелювався до рівня середньостатистичного голлівудського режисера, втрачаючи свою самобутність.

Що і підтвердив наступний фільм - бойовик «Солдат Джейн». Наскрізь фальшива і ненатуральна картина, хоч і мала досить успішний прокат і сприяла зміцненню популярності Демі Мур, все-таки виявилася найпровальнішою для самобутності Скотта, як режисера. Критики рознесли його в пух і прах за потурання поганим смакам публіки. У результаті режисер надовго йде в продюсерство, працюючи над телесеріалом «Голод» (за мотивами фільму його молодшого брата Тоні). Здавалося, що кар'єрі великого режисера прийшов кінець.

Але от у 2000 році Скотт стає режисером блокбастера від Dream Works про часи Римської імперії «Гладіатор» з Расселом Кроу в головній ролі. У цьому високобюджетному фільмі Скотт нарешті знайшов точку рівноваги між голлівудськими стандартами і власної стилістичної домінантою. Касовий успіх фільму, що зібрав на сьогоднішній день майже $ 190 000 000 при бюджеті в $ 103 000 000, дозволив досить швидко повернути режисеру втрачене ім'я. Дуже красиво поставлена, з явним акцентом на європейську школу кінематографа, з відмінними акторськими роботами (особливо Хоакін Фенікс в ролі Коммода), картина стала основним претендентом на отримання головного Оскара-2001, зібравши у свій актив 12 номінацій.

Подібний успіх режисера, на якого багато хто вже закрив очі, дозволив йому різко повернутися в голлівудську еліту і стати надзвичайно затребуваним (планувалося, що саме він стане режисером третьої частини "Термінатора", але в результаті відмовився, віддавши перевагу іншому сіквелу). У цьому році він поставив продовження одного з кращих трилерів 90-х «Мовчання янгят» - «Ганнібал». Фільм став касовим хітом, зібрав на сьогоднішній день більш $ 150 000 000 і привів Скотта на восьме місце в списку найкасовійших режисерів світу. Однак у ньому знову відчувається втрата режисером самобутності та стилістичної родзинки. Відгуки критиків тільки підтверджують це. Шкода, але здається Рідлі Скотт знову, після різкого повернення з творчої ями, став поступово скочуватися в неї ...

Фільмографія:

Добряк / The Kind One
Той, що біжить по лезу 2 / Untitled Blade Runner Project
2014 Вихід: Боги і королі / Exodus: Gods and Kings
2013 Ватикан (ТБ) / The Vatican
2013 Радник / The Counselor
2012 Прометей / Prometheus ... режисер
2012 Стокер / Stoker
2012 Сідні Холл / Sidney Hall ... виконавчий продюсер
2012 Потсдамер-плац / Potsdamer Platz
2012 Untitled Reagan / Gorbachev Project / Untitled Reagan / Gorbachev Project ... режисер
2012 Сірі / Grey, The
2011 Таунхаус / Town House
2011 Помпеї / Pompeii (серіал)
2011 Законний житель / Low Dweller, The
2011 Війна Емми / Emma's War
2011 Man in the High Castle, The / Man in the High Castle, The (серіал)
2011 Життя за один день / Life in a Day ... виконавчий продюсер
2010 Nomads / Nomads (ТБ) ... виконавчий продюсер
2010 Стовпи Землі / Pillars of the Earth, The (серіал) ... виконавчий продюсер
2010 Подарунок / Gift, The (відео)
2010 Команда «А» / A-Team, The ... виконавчий продюсер
2010 Робін Гуд / Robin Hood ... режисер
2010 Real Robin Hood, The / Real Robin Hood, The (ТБ)
2010 Сайрус / Cyrus ... виконавчий продюсер
2010 Ласкаво просимо до Райлі / Welcome to the Rileys
2009 - .... Правильна дружина / Good Wife, The (серіал) ... виконавчий продюсер
2009 Тріщини / Cracks ... виконавчий продюсер
2009 Назустріч шторму / Into the Storm (ТБ) ... виконавчий продюсер
2009 Викривач / Tell-Tale
2008 Тiло Брехнi / Body of Lies ... режисер
2008 Вірус Андромеда / Andromeda Strain, The (серіал) ... виконавчий продюсер
2007 Law Dogs / Law Dogs (ТБ) ... виконавчий продюсер
2007 Гангстер / American Gangster ... режисер
2007 Як боязкий Роберт Форд убив Джесі Джеймса / Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, The
2006 Орфей / Orpheus (ТБ) ... виконавчий продюсер
2006 Хороший рік / A Good Year ... режисер
2006 Трістан та Ізольда / Tristan + Isolde
2005 Хочу бути тобою / In Her Shoes
2005 Невидимі діти / All the Invisible Children ... режисер
2005 Царство небесне / Kingdom of Heaven ... режисер
2005 - 2010 4ісла / Numb3rs (серіал) ... виконавчий продюсер
2003 Чудова афера / Matchstick Men ... режисер
2002 Маятник / Ticker ... виконавчий продюсер
2002 Угода з Дияволом / Beat the Devil ... виконавчий продюсер
2002 Заручник / Hostage ... виконавчий продюсер
2002 Черчілль / Gathering Storm, The (ТБ) ... виконавчий продюсер
2001 Чорний яструб / Black Hawk Down ... режисер
2001 Ганнібал / Hannibal ... режисер
2000 Остання дискусія / Last Debate, The (ТБ) ... виконавчий продюсер
2000 Гладіатор / Gladiator ... виконавчий продюсер, режисер
2000 Там, де гроші / Where the Money Is
1999 Проект 281 / RKO 281 (ТБ) ... виконавчий продюсер
1998 Мішені / Clay Pigeons
1997 Солдат Джейн / G.I. Jane ... режисер
1996 Білий шквал / White Squall ... режисер
1994 Версія Браунінга / Browning Version, The
1994 Неприємності з мавпочкою / Monkey Trouble
1993 Elephant / Elephant (ТБ) ... асоційований продюсер
1992 1492: Завоювання раю / 1492: Conquest of Paradise ... режисер
1991 Тельма і Луїза / Thelma & Louise ... режисер
1989 Чорний дощ / Black Rain ... режисер
1987 Той, хто мене береже / Someone to Watch Over Me ... режисер
1985 Легенда / Legend ... режисер
1982 Той що біжить по лезу бритви / Blade Runner ... режисер
1979 Чужий / Alien ... режисер
1977 Дуелянти / Duellists, The ... режисер
1966 - 1967 Інформатор / Informer, The (серіал) ... режисер
1966 - 1967 Адам Адамант живий! / Adam Adamant Lives! (серіал) ... режисер
1965 Хлопчик і велосипед / Boy and Bicycle ... режисер

Нагороди та премії:

Золотий глобус, 2008 рік
Номінації: Кращий режисер («Гангстер»)

Британська академія, 2008 рік
Номінації: Кращий фільм («Гангстер»)

Оскар, 2002 рік
Номінації: Кращий режисер («Чорний яструб»)

Оскар, 2001 рік
Номінації: Кращий режисер («Гладіатор»)

Золотий глобус, 2001 рік
Номінації: Кращий режисер («Гладіатор»)

Британська академія, 2001 рік
Номінації: Премія імені Девіда Ліна за досягнення в режисурі («Гладіатор»)

Європейська кіноакадемія, 2001 рік
Номінації: Приз глядацьких симпатій за кращу роботу режисера («Ганнібал»)

Європейська кіноакадемія, 2000 рік
Номінації: Приз Screen International Award («Гладіатор»)

Британська академія, 1995 рік
Переможець: Премія Майкла Белкона за внесок в британське кіно

Оскар, 1992 рік
Номінації: Кращий режисер («Тельма і Луїза»)

Британська академія, 1992 рік
Номінації: Кращий фільм («Тельма і Луїза»)
Номінації: Кращий режисер («Тельма і Луїза»)

Сезар, 1992 рік
Номінації: Кращий фільм на іноземній мові («Тельма і Луїза»)

Каннський кінофестиваль, 1977 рік
Переможець: Кращий дебют («Дуелянти»)
Номінації: Золота пальмова гілка («Дуелянти»)
15361
А ці обличчя Вам знайомі?:
Прохання, залишаючи коментарі - дотримуйтеся елементарних норм пристойності! Будь-які погрози та образи відвідувачів сайту, нецензурна лайка - видаляються без попередження!
Майстри сексу
Табу
Cпільнота
  • Facebook
  • Moviestape у Facebook
  • Moviestape у Twitter
  • RSS стрічка
.
Онлайн кінопортал Moviestape
Зірки кіно - це категорія сайту в якій Ви можете переглянути біографії відомих акторів та режисерів світового кінематографу. Розділ містить в собі багату колекцію фото акторів, фільмографії голівудських зірок з посиланнями на картини в яких вони задіяні для подальшого перегляду онлайн. Надалі планується збирати біографії не тільки акторів, які завоювали величезну кількість глядацьких симпатій, а й тих, хто тільки починає свій шлях у світі кіно.