,
Вейворд Пайнс
Майстри сексу
Відкриття відьом

Джуліанна Мур

Джуліанна Мур Джуліанна Мур Джуліанна Мур Джуліанна Мур Джуліанна Мур Джуліанна Мур Джуліанна Мур Джуліанна Мур Джуліанна Мур Джуліанна Мур Джуліанна Мур Джуліанна Мур Джуліанна Мур Джуліанна Мур Джуліанна Мур Джуліанна Мур
Коротка біографія:

Рід занять: Актриса, продюсер
Ім'я (лат.): Julianne Moore
Зріст: 1.63 м
Дата народження: 3 грудня 1960 | стрілець
Місце народження: Фейтевіль, Північна Кароліна, США
Жанри: Драма, комедія, трилер
Чоловік: Джон Гулд Рубін (розлучення); Барт Фрейндліх ... двоє дітей

Біографія:

Американська актриса Джуліанна Мур народилася 3 грудня 1960 року в місті Фейтевіль (штат Північна Кароліна), і при народженні отримала ім'я Джулі Енн Сміт. Батько майбутньої актриси, Пітер Мур Сміт, служив військовим суддею, а мати - Анна, працювала психологом у соціальній службі. Мур - старша дитина в родині, де у неї була молодша сестра Валері і брат Пітер Мур Сміт-молодший. Все дитинство сім'я провела в переїздах з одного місця на інше - до 18 років Джуліанна переїжджала 23 рази і змінила 9 шкіл. Мур відвідувала американський коледж у місті Франкфурт-на-Майні, Німеччина, після закінчення якого в 1979 році поступила до Школи мистецтв Бостонського університету.

У 1983 році вона отримала ступінь бакалавра і переїхала в Нью-Йорк, де Джулі Енн Сміт стала Джуліанною Мур: в Гільдії акторів виявилося, що її ім'я вже «зайнято», тому Мур довелося придумати собі нове.

У Нью-Йорку Мур, що починала офіціанткою в ресторанах, тривалий час грала виключно на Бродвеї, а також в телевізійному серіалі «Поки обертається світ» (де в неї було дві ролі). За серіал, в якому вона брала участь з 1985 по 1988 рік, Джуліанна отримала премію Daytime Emmy Award як краща актриса денного серіалу. 1980-ті роки характерні для її кар'єри великою кількістю телевізійних фільмів, нині забутих.

На великому екрані Мур дебютувала в епізодичній ролі жертви мумії у фільмі «Казки темної сторони» в 1990 році. Після цього актриса почала з'являтися в невеликих другорядних ролях у таких помітних картинах, як «Рука, що гойдає колиску», «Короткі історії», «Тіло як доказ», а також в крихітній ролі у великому прокатному хіті «Втікач», за участю Гаррісона Форда. Роль у «Втікачі» справила таке сильне враження на Стівена Спілберга, що через три роки знаменитий режисер без прослуховувань взяв актрису у сіквел фільму «Парк юрського періоду».

У середині 1990-х років Джуліанна Мур, разом із зоряним акторським складом фільму «Короткі історії» режисера Роберта Олтмена, отримує спеціальний приз на церемонії вручення премії «Золотий глобус», а трохи раніше - Кубок Вольпі за кращий акторський склад на Венеціанському кінофестивалі.

У цей період Мур знімається як у високопрофільних голлівудських постановках на кшталт комедії «Дев'ять місяців» (зіграла вагітну подружку героя Х'ю Гранта) і трилера «Вбивці» (з Сильвестром Сталлоне в головній ролі), так і в малобюджетних фільмах.

Серед останніх робіт найбільшого успіху домоглися трилер Тодда Хейнса «Безпека», де Мур зіграла жінку, яка страждає від «алергії до двадцятого століття»; оригінальна екранізація Луї Малля за мотивами п'єси Чухова «Ваня на 42-й вулиці»; драма «Виживаючи з Пікассо», де Мур зображувала Дору Маар.

Через рік після касового успіху фільму Стівена Спілберга «Загублений світ: Парк юрського періоду» (світові збори понад 600 мільйонів доларів), молодий і маловідомий тоді режисер Пол Томас Андерсон звертається до Джуліанні Мур з пропозицією зіграти одну з провідних ролей у своєму фільмі про порноіндустрію 1970-80-х років «Ночі в стилі бугі». Першим враженням актриси від прочитаного сценарію був шок від великої кількості напів-порнографічних епізодів, в яких брала участь її героїня, однак Мур була настільки вражена сюжетом і якістю сценарію, що погодилася грати у фільмі. Рішення виявилося вірним, і роль Ембер Вейвс, порнозірки-наркоманки і одночасно люблячої матері, зробила Джуліанну Мур по-справжньому популярною кіноактрисою і принесла їй номінації на премії «Оскар» і «Золотий глобус». Серед глядачів і критиків участь Джуліанни в «Ночах в стилі бугі» закріпила її статус як актриси, яка готова на найсміливіші експерименти з персонажами. Згодом вона неодноразово підтверджувала свою славу, граючи дуже різнопланові ролі.

У тому ж 1998 році за участю Мур виходить фільм «Великий Лебовськи» братів Коенів, де вона грає дочку Великого Лебовськи, феміністку, авангардну художницю.

1999 рік був дуже насиченим для актриси. Мур зіграла відразу у п'яти фільмах, найбільш видатними з яких стали картини режисера Пола Томаса Андерсона «Магнолія» і екранізація повісті Грема Гріна «Кінець роману» режисера Ніла Джордана. У першому фільмі Мур зіграла дружину вмираючого від раку медіа-магната Ерла Патріджа, ця роль принесла актрисі премію Національної ради кінокритиків США (краща акторка другого плану). Незважаючи на величезну кількість суперзірок, що зіграли в фільмі «Кінець роману», гра Джуліанни була оцінена критиками і глядачами як одна з найяскравіших в цій історії переплетення людських доль. Ця драма, наповнена відвертими сценами і блискуче розіграна дуетом Джуліанна Мур - Ральф Файнс, принесла актрисі номінації на премії BAFTA, «Золотий глобус» і «Оскар».

У 2001 році Мур погоджується на пропозицію Рідлі Скотта виконати роль Кларісси Старлінг, героїні, яка зробила знаменитою Джоді Фостер, у сиквелі «Мовчання янгят». Зрештою, актрису, за її власним визнанням, підкупила можливість знову опинитися на одному майданчику з Ентоні Хопкінсом, її давнім кумиром. Картина була неоднозначно сприйнята критиками, так само як і гра Джуліанни, героїні Старлінг. Так чи інакше, фільм виявився великим хітом, заробивши в світовому прокаті більше 351 мільйонів доларів.

Наступний рік знову став успішним для актриси. Дві стрічки, що вийшли в 2002 році з її участю, стали справжнім успіхом в її кар'єрі, поставивши Мур в один рядок з акторами, яким в один і той же рік вдавалося отримати відразу дві номінації на престижну премію «Оскар». У картині Стівена Долдрі «Годинники» Джуліанна Мур зіграла Лору Браун, домогосподарку, що живе в Лос-Анджелесі початку 1950-х років. Її шлюб, спосіб життя, пригнічена сексуальність, нелюбимий чоловік і син, до якого вона відчуває відчуження, приводять її до думки про самогубство, проте в останній момент Лора вирішує залишити родину і почати життя спочатку в іншому місті. Фільм «Годинники» виявився успішним для всіх трьох актрис, які зіграли головні ролі: крім Джуліанна, в картині були зайняті Ніколь Кідман і Меріл Стріп. Це акторське тріо стало призером Берлінського кінофестивалю 2003 року, а також принесло Мур безліч кінематографічних премій, в тому числі, номінацію на «Оскар» як «Кращої виконавиці другорядної ролі».

Того ж року Джуліанна Мур знову зіграла у Тодда Хейнса в драмі «Далеко від раю» - стилізації під мелодрами «золотого Голлівуду», що обернулася справжнім викриттям фальші, що ховається за акуратними фасадами 1950-х років. Мур знову зіграла домогосподарку, яка виявляє, що її чоловік (Денніс Квейд) має гомосексуальний зв'язок на стороні. За цю роль акторка також отримала номінацію на премію «Оскар», проте вже в категорії «Краща актриса».

Після тривалої паузи, пов'язаної з народженням дитини, Джуліанна повертається в кіно в 2004 році з декількома фільмами, серед яких трилер «Забуте», який успішно пройшов у прокаті (збори у світі понад 117 мільйонів доларів).

Крім вищеназваних стрічок, у послужному списку Джуліанни - безліч фільмів, серед яких - створена другим чоловіком актриси Бартом Фрейндліхом картина «Довірся чоловіку» з Девідом Духовни і Меггі Джилленгол, трилер Альфонсо Куарона «Дитя людське», фантастичний бойовик «Пророк» з Ніколасом Кейджем, «Мене тут немає», «Сліпота, «Самотній чоловік» з Коліном Фертом і драма «Хлоя».

Що стосується особистого життя Джуліанни, то актриса була двічі заміжня: за Джоном Гулд Рубіном (1986—1995 рр.), і за режисером Бартом Фрейндліхом (пара живе разом з 1996 року, шлюб оформлений з серпня 2003 року). Мур старша за чоловіка на 9 років. У Мур і Фрейндліха двоє дітей: син Калеб (народився 4 грудня 1997) та дочка Лів Хелен (народилася 11 квітня 2002 года). Джуліанна Мур— шульга.


Фільмографія:

Чи зможеш ти коли-небудь пробачити мене? / Can You Ever Forgive Me? ... Lee Israel
Саміт Моргана / Morgan's Summit ... Gracie Holls
2015 Голодні ігри: Сойка-пересмішник. Частина II / The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 ... President Alma Coin
2015 План Меггі / Maggie's Plan
2015 Право на спадщину / Freeheld ... Laurel Hester
2014 Сьомий син / Seventh Son ... Mother Malkin
2014 Голодні ігри: Переспівниця. Частина І / The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 ... President Alma Coin
2014 Все ще Еліс / Still Alice ... Alice Howland
2014 Зоряна карта / Maps to the Stars ... Havana Segrand
2014 Повітряний маршал / Non-Stop ... Jen Summers
2013 Керрі / Carrie ... Margaret White
2013 Пристрасті Дон Жуана / Don Jon ... Esther
2012 Учитель англійської / The English Teacher ... Linda Sinclair
2012 Розлучення у великому місті / What Maisie Knew ... Susanna
2012 Гра змінилася / Game Change (ТБ) ... Sarah Palin
2011 Бути Флінном / Being Flynn ... Jody Flynn
2011 Це безглузде кохання / Crazy, Stupid, Love ... Emily
2011 Дитячий садок поезії / A Child's Garden of Poetry (ТБ) ... оповідач, озвучення
2010 Дітки в порядку / The Kids Are All Right ... Jules
2010 Саміт Моргана / Morgan's Summit ... Gracie Holls
2010 Boone's Lick ... Mary Margaret
2010 Сховище / 6 Souls ... Cara Harding
2009 Cамотній чоловік / A Single Man ... Charlotte
2009 Хлоя / Chloe ... Catherine Stewart
2009 Приватне життя Піппи Лі / Private Lives of Pippa Lee, The ... Kat
2009 Притулок / Shelter ... Cara
2008 Сліпота / Blindness ... Doctor's Wife
2007 Мене там немає / I'm Not There. ... Alice Fabian
2007 Дика грація / Savage Grace ... Barbara Baekeland
2007 Пророк / Next ... Callie Ferris
2006 Дитя людське / Children of Men ... Julian Taylor
2006 Зворотний бік правди / Freedomland ... Brenda Martin
2005 Переможниця / Prize Winner of Defiance, Ohio, The ... Evelyn Ryan
2005 Довірся чоловіку / Trust the Man ... Rebecca
2004 Забуте / Forgotten, The ... Telly Paretta
2004 Закони привабливості / Laws of Attraction ... Audrey Woods
2004 Мері і Брюс / Marie and Bruce ... Marie
2002 Годинники / Hours, The ... Laura Brown
2002 Далеко від раю / Far from Heaven ... Cathy Whitaker
2001 Корабельні новини / Shipping News, The ... Wavey Prowse
2001 Мандрівник / World Traveler ... Dulcie
2001 Еволюція / Evolution ... Dr. Allison Reed, CDC
2001 Ганнібал / Hannibal ... Clarice Starling
2000 Не я / Not I ... Auditor / Mouth
2000 Дамський угодник / Ladies Man, The ... Audrey
1999 Магнолія / Magnolia ... Linda Partridge
1999 Кінець роману / End of the Affair, The ... Sarah Miles
1999 Карта світу / A Map of the World ... Theresa Collins
1999 American Fashion Awards (ТБ)
1999 Ідеальний чоловік / An Ideal Husband ... Mrs. Laura Cheveley
1999 Колесо фортуни / Cookie's Fortune ... Cora Duvall
1998 Психо / Psycho ... Lila Crane
1998 4th Annual Screen Actors Guild Awards (ТБ)
1998 Великий Лебовськи / Big Lebowski, The ... Maude Lebowski
1997 Пекельне таксі / Chicago Cab ... Distraught Woman
1997 Ночі в стилі бугі / Boogie Nights ... Amber Waves, Maggie
1997 Тіні минулого / Myth of Fingerprints, The ... Mia
1997 Парк юрського періоду II / Lost World: Jurassic Park, The ... Dr. Sarah Harding
1996 Прожити життя з Пікассо / Surviving Picasso ... Dora Maar
1995 Наймані вбивці / Assassins ... Electra
1995 Дев'ять місяців / Nine Months ... Rebecca Taylor
1995 Порятунок / Safe ... Carol White
1995 Сусіди по кімнаті / Roommates ... Beth Holzcek
1994 Ваня з 42-ї вулиці / Vanya on 42nd Street ... Yelena
1993 Короткий монтаж / Short Cuts ... Marian Wyman
1993 Втікач / Fugitive, The ... Dr. Anne Eastman
1993 Бенні і Джун / Benny & Joon ... Ruthie
1993 Тіло як доказ / Body of Evidence ... Sharon Dulaney
1992 Пістолет у сумочці Бетті Лу / Gun in Betty Lou's Handbag, The ... Elinor
1991 Рука, що гойдає колиску / Hand That Rocks the Cradle, The ... Marlene Craven
1991 Кинувши смертельний погляд / Cast a Deadly Spell (ТБ) ... Connie Stone
1991 Їхати вже занадто пізно / Last to Go, The (ТБ) ... Marcy
1990 Казки з темної сторони / Tales from the Darkside: The Movie ... Susan
1989 Гроші, влада, вбивство / Money, Power, Murder. (ТБ) ... Peggy Lynn Brady
1989 - 1990 B.L. Stryker (серіал) ... Tina
1987 Я скорю Манхеттен / I'll Take Manhattan (серіал) ... India West
1986 As the World Turns: 30th Anniversary (ТБ) ... Franny
1975 - 2009 Суботнім вечором в прямому ефірі / Saturday Night Live (серіал) ... Host
1956 - 2009 Як обертається світ / As the World Turns (серіал) ... Frannie Hughes Crawford # 6
1956 - 1984 На порозі ночі / Edge of Night, The (серіал) ... Carmen Engler

Нагороди та премії:

Золотий глобус, 2015 рік
Номінації: Краща жіноча роль («Все ще Еліс»)

Золотий глобус, 2011 рік
Номінації: Краща жіноча роль (комедія або мюзикл) («Дітки в порядку»)

Британська академія, 2011 рік
Номінації: Краща жіноча роль («Дітки в порядку»)

Оскар, 2003 рік
Номінації: Краща жіноча роль («Далеко від раю»); Краща жіноча роль другого плану («Годинник»)

Золотий глобус, 2003 рік
Номінації: Краща жіноча роль (драма) («Далеко від раю»)

Британська академія, 2003 рік
Номінації: Краща жіноча роль другого плану («Годинник»)

Берлінський кінофестиваль, 2003 рік
Переможець: Срібний Ведмідь за кращу жіночу роль («Годинник»)

Венеціанський кінофестиваль, 2002 рік
Переможець: Кубок Вольпі за кращу жіночу роль («Далеко від раю»); Приз глядацьких симпатій за кращу жіночу роль («Далеко від раю»)

Премія каналу «MTV», 2001 рік
Номінації: Кращий поцілунок («Ганнібал»)

Оскар, 2000 рік
Номінації: Краща жіноча роль («Кінець роману»)

Золотий глобус, 2000 рік
Номінації: Краща жіноча роль (драма) («Кінець роману»); Краща жіноча роль (комедія або мюзикл) («Ідеальний чоловік»)

Британська академія, 2000 рік
Номінації: Краща жіноча роль («Кінець роману»)

Оскар, 1998 рік
Номінації: Краща жіноча роль другого плану («Ночі в стилі бугі»)

Золотий глобус, 1998 рік
Номінації: Краща жіноча роль другого плану («Ночі в стилі бугі»)

Венеціанський кінофестиваль, 1993 рік
Переможець: Кубок Вольпі за кращий акторський ансамбль («Короткий монтаж»)
18224
А ці обличчя Вам знайомі?:
Прохання, залишаючи коментарі - дотримуйтеся елементарних норм пристойності! Будь-які погрози та образи відвідувачів сайту, нецензурна лайка - видаляються без попередження!
Невгамовні
Нарко
Cпільнота
  • Facebook
  • Moviestape у Facebook
  • Moviestape у Twitter
  • RSS стрічка
.
Онлайн кінопортал Moviestape
Зірки кіно - це категорія сайту в якій Ви можете переглянути біографії відомих акторів та режисерів світового кінематографу. Розділ містить в собі багату колекцію фото акторів, фільмографії голівудських зірок з посиланнями на картини в яких вони задіяні для подальшого перегляду онлайн. Надалі планується збирати біографії не тільки акторів, які завоювали величезну кількість глядацьких симпатій, а й тих, хто тільки починає свій шлях у світі кіно.